Αρχιτεκτονική

Ταχυδρομείο

Το κτίριο του σημερινού Ταχυδρομείου (Μάρκου Μπότσαρη 1) χτίστηκε το 1905 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτου έπειτα από εντολή του Πασά των Ιωαννίνων Οσμάν του Κούρδου.

Περισσότερα

Καπλάνειο Μέγαρο (Καπλάνη & Παπάζογλου)

Κτίστηκε μεταξύ 1922-1926 από τον αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο, με τη χρηματοδότηση του ευεργέτη Ζώη Καπλάνη. Το κτήριο είναι τριώροφο και αποτελεί αξιόλογο δείγμα μνημειακού εκλεκτικισμού, νεοβυζαντινής τεχνοτροπίας.

Περισσότερα

Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή

Κτίστηκε κατά το β΄μισό του 19ου αιώνα, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτου και με δαπάνες της ευεργέτιδας Αγγελικής Παπάζογλου για την εκπαίδευση «πτωχών κορασίδων». Μεταπολεμικά, στέγασε τα δικαστήρια Ιωαννίνων. Από τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο και από το 2019 στεγάζει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Περισσότερα

Δημαρχείο Ιωαννίνων

Κτίστηκε το 1928 από την Εθνική Τράπεζα, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζουμπουλίδη σε ρυθμό «μεταβυζαντινό», πάνω στα θεμέλια του οθωμανικού Διοικητηρίου που καταστράφηκε, μάλλον από εμπρησμό, το 1926.

 

Περισσότερα

Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία

Πρόκειται για συγκρότημα κτιρίων (Λεωφόρος Δωδώνης 10) που κτίστηκε το 1930, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Αριστοτέλη Ζάχου και Περικλή Μελίρρυτου και τα εγκαίνια έγιναν το 1938.

Περισσότερα

Παλαιά Ζωσιμαία Σχολή

Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1901 και 1905, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτου. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του 1940 και αποκαταστάθηκε το 1956. Αποτέλεσε διδακτήριο της πόλης και μέχρι σήμερα συνεχίζει να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα στεγάζοντας ένα από τα Γυμνάσια της πόλης.

Περισσότερα

Παλιά Εμπορική Σχολή

Το κομψό αυτό μέγαρο είναι γνωστό στους Γιαννιώτες ως η ‘‘παλαιά Εμπορική Σχολή’’. Είναι ένα περίοπτο και πολύ ενδιαφέρον κτίριο με έντονα νεοκλασικά γνωρίσματα. αλλά και με φανερή τη γαλλική επίδραση.

Περισσότερα

Παλιό Δημοτικό Μαιευτήριο

Το σεμνό, διακριτικό και ήρεμο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στον Κουραμπά, δίπλα στο Ξενία, είναι έργο του Σιγισμόνδου Μινέικο.

Περισσότερα

Περιφέρεια Ιωαννίνων

Είναι το μεγαλύτερο, σε επιφάνεια και όγκο, κτίριο των Ιωαννίνων. Η κατασκευή του πέρασε από πολλές περιπέτειες. Άρχισε να κτίζεται το 1935 σε σχέδια της γιαννιώτισσας αρχιτέκτονας Ερικαίτης Ιωαννίδου (1910-1984).

Περισσότερα

Το κτήριο της VIII Μεραρχίας (πλατεία Ελευθερίας)

Το κτήριο της Μεραρχίας, στην οδό Αβέρωφ, ονομαζόμενο τότε ως «Κονάκι», χτίστηκε από τον Ρασήμ Πασά, ο οποίος ίδρυσε και το δήμο των Ιωαννιτών το 1871.

Περισσότερα

Το Ρολόι (πλατεία Δημοκρατίας)

Κτίστηκε το 1905 με πρωτοβουλία του Οσμάν Πασά του Κούρδου, βαλή και γενικού διοικητή Ηπείρου και Νοτίου Αλβανίας.

Το κομψό αυτό αρχιτεκτόνημα, συνδυάζει στοιχεία της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με χαρακτηριστικά του ανατολικού ρυθμού. Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των εργασιών οικοδόμησης του ρολογιού έγινε από το Γιαννιώτη αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο.

Περισσότερα

Στοές οδού Ανεξαρτησίας

Οι στοές αποτέλεσαν είδος επαγγελματικών χώρων και κτίστηκαν μετά την πυρκαγιά που μπήκε με εντολή του Ρασήμ Πασά το 1869. Οι στοές, πρόδρομοι των σημερινών εμπορικών καταστημάτων, χαρακτηρίζονταν από την παρουσία στενών δρόμων οι οποίοι καλύπτονταν συνήθως με πέργκολες και ξύλινα στέγαστρα. Εκεί στεγάζονταν κυρίως επιχειρήσεις ομοειδών επαγγελμάτων.

Περισσότερα

Το Χάνι του Βρόσγου (Ανεξαρτησίας & Καραϊσκάκη)

Το πανδοχείο του Βρόσγου αποτελεί ένα από τα επτά χάνια που υπήρχαν κάποτε στη συνοικία «Γυαλί Καφενέ». Στο προαύλιο του υπήρχαν το μαγειρειό, το καφενείο, το πεταλωτήριο, το σιδεράδικο, τα παχνιά, το σαμαράδικο και το σελάδικο. Το πανδοχείο αποτελείται από ισόγειο και όροφο, έχει κάτοψη σε σχήμα «Π» και εσωτερική αυλή.

Περισσότερα

Αρχοντικό Μίσιου

Το Αρχοντικό Μίσιου (Ασωπίου 9) είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με Βασιλικό Διάταγμα του 1936 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αστικής γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. 

Περισσότερα

Οικία Πυρσινέλλα

Η οικία Πυρσινέλλα (Αραβαντινού 1), είναι από τα λίγα τελευταία αρχοντικά που σώζονται στα Ιωάννινα. Είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών, που προέρχεται από κληροδότημα του ιδιοκτήτη, Βασίλειου Πυρσινέλλα, ο οποίος υπήρξε και δήμαρχος της πόλης.

Περισσότερα

Οικία Καππά-Παρλαπά

Χτισμένη στα τέλη του 19ου-αρχές 20ου αι., στην οδό Φρόντζου 3 η οικία Καππά είναι ένα από τα κτήρια στα οποία καταγράφεται η ντόπια αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με άλλα αρχιτεκτονικά ρεύματα. Πρόκειται για διώροφο κτήριο, επιβλητικό, με έντονα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής αναγέννησης.

Περισσότερα

Οικία Λεβή Ι.

Είναι ένα από τα πολλά κτίσματα εβραϊκής ιδιοκτησίας που σώζονται. Κτίστηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από τον Δαβιτζών Λεβή, που ήταν στρατιωτικός χειρουργός. Το κτίριο στέγασε για πολλά χρόνια ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και γι’αυτό είναι γνωστό με το όνομα ‘’Λύκειο’’.

Περισσότερα

Οικία Φρόντζου

Η οικία του Φρόντζου (Φρόντζου 5) κτίστηκε το 1938 και σχεδιάστηκε από τον ίδιο. Για πενήντα σχεδόν χρόνια εκεί έζησε ο Κωνσταντίνος Φρόντζος, μια από τις σημαντικότερες ηπειρωτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα και ο ιδρυτής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Περισσότερα

Το αρχοντικό Τζαβέλλα

Το αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα είναι ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης, μια κλασική αστική κατοικία του 19ου αιώνα, από τις ελάχιστες που σώζονται ακόμη στα Ιωάννινα. Είναι χαρακτηρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο και θεωρείται έργο τέχνης.

Περισσότερα