Στοές οδού Ανεξαρτησίας

Οι στοές αποτέλεσαν είδος επαγγελματικών χώρων και κτίστηκαν μετά την πυρκαγιά που μπήκε με εντολή του Ρασήμ Πασά το 1869. Οι στοές, πρόδρομοι των σημερινών εμπορικών καταστημάτων, χαρακτηρίζονταν από την παρουσία στενών δρόμων οι οποίοι καλύπτονταν συνήθως με πέργκολες και ξύλινα στέγαστρα. Εκεί στεγάζονταν κυρίως επιχειρήσεις ομοειδών επαγγελμάτων. Όπως τα χάνια έτσι και οι στοές έφεραν το όνομα του ιδιοκτήτη τους, το οποίο τοποθετούνταν στην είσοδο της σε εγχάρακτη πινακίδα. Τέτοια παραδείγματα είναι η στοά Λιάμπεη και η στοά Αλιέως στην οδό Ανεξαρτησίας.

Στοά Αλιέως

Η Στοά Αλιέως απέκτησε την σημερινή μορφή της μετά τη δεκαετία του 1990. Αποτελεί δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επάλληλες, αετωματικές απολήξεις της στέγης των καταστημάτων, τα τοξωτά ανώφλια και τα κιγκλιδώματα των ανοιγμάτων.

 

Στοά Λιάμπεη

Η Στοά Λιάμπεη σήμερα είναι διατηρητέα σε πολύ καλή κατάσταση. Αποτελεί και αυτή αξιόλογο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής, με εκλεκτικιστικά, σκηνογραφικά στοιχεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι είσοδοι της στοάς με λιθόκτιστο τοξωτό ανώφλι, αέτωμα και παραστάδες με επίκρανα ανατολίτικης τεχνοτροπίας.

Η στοά κοσμείται με ωραία πέτρινα ανάγλυφα. Δεν είναι κτισμένη σε ευθεία γραμμή (η μοναδική) και ανάμεσα από παλιά μαγαζιά βγάζει στην Κάνιγγος. Στη μέση περίπου και αριστερά υπάρχει το πηγάδι της. Σήμερα, στεγάζει κατά κύριο λόγο καταστήματα διασκέδασης και εστίασης.

Στοά Λούλη

Η Στοά Λούλη (Ανεξαρτησίας 78) κτίστηκε το έτος 1875 και οι αψίδες στην είσοδο της μεταφέρθηκαν από την Ιταλία. Αρχικά η στοά λειτούργησε ως χάνι, στο οποίο κατέλυαν οι άνθρωποι από τα χωριά, όταν παρέμεναν στα Γιάννινα.

Σιγά σιγά το χάνι έγινε σημείο-κόμβος, όπου συγκεντρώνονταν άνθρωποι από όλη την Ήπειρο, για να ξεκινήσουν το μεγάλο, για την εποχή, ταξίδι τους στην Αθήνα. Η συνεχής κίνηση τόσων ανθρώπων είχε σαν αποτέλεσμα την μετατροπή της στοάς, σε εμπορικό κέντρο της εποχής.

Πρώτοι ανάπτυξαν εμπορική δραστηριότητα στη Στοά, Εβραίοι έμποροι των Ιωαννίνων, οι οποίοι λειτούργησαν καταστήματα για υφάσματα και δέρματα. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, στη Στοά λειτούργησαν, κατά βάση, Σιδηρουργεία, Οινοποιείο, Ξυλουργεία και αποθηκευτικοί χώροι διαφόρων χρήσεων. Προσφάτως η στοά Λούλη έχει αποκατασταθεί από την αρχαιολογική εφορεία. Σήμερα στεγάζει κατά κύριο λόγο καταστήματα διασκέδασης και εστίασης.

Δείτε επίσης

Το Χάνι του Βρόσγου (Ανεξαρτησίας & Καραϊσκάκη)

Το Χάνι του Βρόσγου (Ανεξαρτησίας & Καραϊσκάκη)

Το Ρολόι (πλατεία Δημοκρατίας)

Το Ρολόι (πλατεία Δημοκρατίας)