Ταυτότητα - Κλίμα

Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Ηπείρου, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η πόλη, είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας (υψόμετρο 500 μέτρα). Ο δήμος Ιωαννιτών έχει πληθυσμό 130.000 άτομα, αεροδρόμιο, πανεπιστήμιο, δύο μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, σύγχρονη υποδομή φιλοξενίας, είτε για τουριστικούς, είτε για επιχειρηματικούς συνεδριακούς λόγους (περισσότερα από 250 ξενοδοχεία στα Ιωάννινα, 9.000 κλίνες στην Περιφέρεια, σύμφωνα με στοιχεία του 2015).

Η Περιφέρεια της Ηπείρου, στα βορειοδυτικά της Ελλάδας, συνορεύει με την Αλβανία και από τα δυτικά, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, συνδέεται με την Ιταλία. Η Περιφέρεια έχει έκταση 9.203 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί το 6.97% της ελληνικής επικρατείας. Περιλαμβάνει τέσσερις Νομούς: Ιωάννινα, Άρτα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα. Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας και του Νομού.

Γεωμορφολογικά, η Ήπειρος χαρακτηρίζεται από τα βουνά της και την αφθονία νερού. Οι μόνες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο είναι η Άρτα και η Πρέβεζα και οι κοιλάδες των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά. Τα βουνά καλύπτουν το 74.2% της περιοχής και εκεί ζει το 33.4% του πληθυσμού της Ηπείρου. Η οροσειρά της Πίνδου, ουσιαστικά η συνέχεια των Αλβανικών Άλπεων, είναι ένα φυσικό γεωγραφικό σύνορο μεταξύ της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Η έκταση της περιοχής είναι, κατά 14% αγροτική, 52% βοσκοτόπια, 26% δασική και 3% εκτάσεις με νερό. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, η Ήπειρος έχει 573.820 κατοίκους.

Κλιματολογικές συνθήκες

Το κλίμα στα Ιωάννινα είναι μεσογειακό. Οι πιο θερμοί μήνες είναι οι Ιούλιος και Αύγουστος, όταν η μέση θερμοκρασία αγγίζει τους 30.9°C (87.4°F). Ο πιο ψυχρός μήνας είναι ο Ιανουάριος, με μέση θερμοκρασία τους 0.2°C (32.4°F).