Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων

Το πρώτο πρακτικό σχολείο

Το 1916 χάρη στις προσπάθειες του Ηπειρώτη γεωπόνου Νικόλαου Ζυγούρη ιδρύθηκε στα Ιωάννινα το πρώτο πρακτικό σχολείο με αντικείμενο αποκλειστικά την τυροκομία.

Το 1932 το τυροκομικό σχολείο μετονομάστηκε σε πρακτική Γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων. Μετά από αλλαγές στην ονομασία της λειτουργεί σήμερα ως Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) του ΥΠΑΑΤ, ενώ την ευθύνη και την εποπτεία της λειτουργίας της έχει ο ΕΛΓΟ  “ΔΗΜΗΤΡΑ.

 

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον Ηπειρώτη γεωπόνο Νικόλαο Ζυγούρη παρακάτω:

Ζυγούρης.pdf

Φοίτηση & εμπειρία

Έχοντας διανύσει περισσότερο από έναν αιώνα λειτουργίας η Γαλακτοκομική σχολή έχει συνδέσει το όνομά της με την ανάπτυξη της γαλακτοκομίας και τυροκομίας στη χώρα μας. Οι σπουδαστές της Σχολής προέρχονται απ' όλη την Ελλάδα, Κύπρο, ακόμα και από άλλες χώρες. Δεκτοί γίνονται απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η διάρκεια φοίτησης είναι τέσσερα εξάμηνα και ένα πέμπτο εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Η φοίτηση, η διαμονή και διατροφή είναι δωρεάν.

Οι απόφοιτοι της Σχολής με τις γνώσεις και την πείρα που αποκτούν, μεταφέρουν στον τόπο τους, αλλά και σε άλλα μέρη την τέχνη της τυροκομίας, συνδυάζουν την παράδοση με την επιστημονική κατάρτιση και τις νέες τάσεις, ενισχύουν την τοπική τυροκομία, ιδρύοντας και στελεχώνοντας είτε μικρές οικογενειακές μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων είτε σύγχρονα τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες είτε συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Αποτελούν εξαιρετικούς πρεσβευτές της πόλης των Ιωαννίνων την οποία επισκέπτονται στη συνέχεια, με κάθε ευκαιρία.

Η σχολή

Η Γαλακτοκομική Σχολή στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα και διαθέτει άριστη υλικοτεχνική υποδομή, βιβλιοθήκη και σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια.

Στο ιδιόκτητο εγκεκριμένο τυροκομείο της Σχολής οι  σπουδαστές εξασκούνται κυρίως  στην  παρασκευή  παραδοσιακών  και  Π.Ο.Π.  τυριών  με  τρόπο  ώστε  να  διασφαλίζεται η  ταυτότητα  και  η  ποιότητά  τους. Εκτός από το τυροκομείο, λειτουργεί παράλληλα σύγχρονο εργαστήριο νωπών  προϊόντων όπου οι μαθητές εκπαιδεύονται στην παρασκευή γιαουρτιών, επιδορπίων, παγωτών,  κεφίρ, αριάνι, ξυνογάλακτος  κ.α.

Η μοναδική εμπειρία της Γαλακτοκομικής Σχολής αποτελεί πόλο έλξης, με αποτέλεσμα, κάθε χρόνο να δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως  μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων,    μαθητές Γυμνασίων και Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων από όλη την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνουν την Γαλακτοκομική Σχολή στους προορισμούς των πολυήμερων εκδρομών τους,  μαθητές από Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια,  φοιτητές Γεωπονικών Σχολών, επαγγελματίες της εστίασης, ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων αλλά και επισκέπτες από άλλες χώρες.  

Διοργάνωση & συμμετοχή σε εκδηλώσεις

Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων συνεισφέρει:

- στην καταξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον αγροτικό τομέα

- στην απασχόληση των νέων με την πρωτογενή παραγωγή με ελκυστικούς όρους μέσω της οικοτεχνίας και της παραγωγής παραδοσιακών αλλά και καινοτόμων προϊόντων

- στα παραδοσιακά προϊόντα ποιότητας που προσδίδουν προστιθέμενη αξία και θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τις αυτόχθονες φυλές και την παραδοσιακή κτηνοτροφία

Η Σχολή υποστηρίζει έμπρακτα τα παραπάνω και για αυτό έχει πάρει σχετικές πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση εκδηλώσεων για την αξία του γίδινου γάλακτος το 2018 και για την ιδιοπαραγωγή τυροκομικών προϊόντων το 2019 σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Συμμετέχει σε εκθέσεις και εκδηλώσεις στην πόλη των Ιωαννίνων και σε όλη την Ελλάδα. Διοργάνωσε ταχύρρυθμα τμήματα επιμόρφωσης στις αρχές της τυροκομίας, που απευθύνθηκαν σε κτηνοτρόφους μέλη της Ένωσης Αγροτών και της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου. Συμμετείχε μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην υλοποίηση του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδα - Αλβανία «CheeseCult» με έμφαση στον Αγροτουρισμό. 

Το 2023 διοργάνωσε στους χώρους της Σχολής «Γιορτή Ελληνικού Τυριού» με καλεσμένο τον Ηλία Μαμαλάκη και Έκθεση τυριών και Γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη συμμετοχή επιχειρήσεων των αποφοίτων της Σχολής από όλη την Ελλάδα.

Η Γαλακτοκομική Σχολή υποστηρίζει σταθερά τους Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιωαννιτών ο ΟΚΠΑΠΑ κ.α,  δωρίζοντας τυροκομικά προϊόντα.