Δημόσια Κτίρια

Ταχυδρομείο

Το κτίριο του σημερινού Ταχυδρομείου (Μάρκου Μπότσαρη 1) χτίστηκε το 1905 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτου έπειτα από εντολή του Πασά των Ιωαννίνων Οσμάν του Κούρδου.

Περισσότερα

Καπλάνειο Μέγαρο (Καπλάνη & Παπάζογλου)

Κτίστηκε μεταξύ 1922-1926 από τον αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο, με τη χρηματοδότηση του ευεργέτη Ζώη Καπλάνη. Το κτήριο είναι τριώροφο και αποτελεί αξιόλογο δείγμα μνημειακού εκλεκτικισμού, νεοβυζαντινής τεχνοτροπίας.

Περισσότερα

Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή

Κτίστηκε κατά το β΄μισό του 19ου αιώνα, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτου και με δαπάνες της ευεργέτιδας Αγγελικής Παπάζογλου για την εκπαίδευση «πτωχών κορασίδων». Μεταπολεμικά, στέγασε τα δικαστήρια Ιωαννίνων. Από τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο και από το 2019 στεγάζει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Περισσότερα

Δημαρχείο Ιωαννίνων

Κτίστηκε το 1928 από την Εθνική Τράπεζα, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζουμπουλίδη σε ρυθμό «μεταβυζαντινό», πάνω στα θεμέλια του οθωμανικού Διοικητηρίου που καταστράφηκε, μάλλον από εμπρησμό, το 1926.

 

Περισσότερα

Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία

Πρόκειται για συγκρότημα κτιρίων (Λεωφόρος Δωδώνης 10) που κτίστηκε το 1930, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Αριστοτέλη Ζάχου και Περικλή Μελίρρυτου και τα εγκαίνια έγιναν το 1938.

Περισσότερα

Παλαιά Ζωσιμαία Σχολή

Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1901 και 1905, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτου. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς του 1940 και αποκαταστάθηκε το 1956. Αποτέλεσε διδακτήριο της πόλης και μέχρι σήμερα συνεχίζει να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα στεγάζοντας ένα από τα Γυμνάσια της πόλης.

Περισσότερα

Παλιά Εμπορική Σχολή

Το κομψό αυτό μέγαρο είναι γνωστό στους Γιαννιώτες ως η ‘‘παλαιά Εμπορική Σχολή’’. Είναι ένα περίοπτο και πολύ ενδιαφέρον κτίριο με έντονα νεοκλασικά γνωρίσματα. αλλά και με φανερή τη γαλλική επίδραση.

Περισσότερα

Παλιό Δημοτικό Μαιευτήριο

Το σεμνό, διακριτικό και ήρεμο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στον Κουραμπά, δίπλα στο Ξενία, είναι έργο του Σιγισμόνδου Μινέικο.

Περισσότερα

Περιφέρεια Ιωαννίνων

Είναι το μεγαλύτερο, σε επιφάνεια και όγκο, κτίριο των Ιωαννίνων. Η κατασκευή του πέρασε από πολλές περιπέτειες. Άρχισε να κτίζεται το 1935 σε σχέδια της γιαννιώτισσας αρχιτέκτονας Ερικαίτης Ιωαννίδου (1910-1984).

Περισσότερα

Το κτήριο της VIII Μεραρχίας (πλατεία Ελευθερίας)

Το κτήριο της Μεραρχίας, στην οδό Αβέρωφ, ονομαζόμενο τότε ως «Κονάκι», χτίστηκε από τον Ρασήμ Πασά, ο οποίος ίδρυσε και το δήμο των Ιωαννιτών το 1871.

Περισσότερα