Οικίες

Αρχοντικό Μίσιου

Το Αρχοντικό Μίσιου (Ασωπίου 9) είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με Βασιλικό Διάταγμα του 1936 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αστικής γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. 

Περισσότερα

Οικία Πυρσινέλλα

Η οικία Πυρσινέλλα (Αραβαντινού 1), είναι από τα λίγα τελευταία αρχοντικά που σώζονται στα Ιωάννινα. Είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών, που προέρχεται από κληροδότημα του ιδιοκτήτη, Βασίλειου Πυρσινέλλα, ο οποίος υπήρξε και δήμαρχος της πόλης.

Περισσότερα

Οικία Καππά-Παρλαπά

Χτισμένη στα τέλη του 19ου-αρχές 20ου αι., στην οδό Φρόντζου 3 η οικία Καππά είναι ένα από τα κτήρια στα οποία καταγράφεται η ντόπια αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με άλλα αρχιτεκτονικά ρεύματα. Πρόκειται για διώροφο κτήριο, επιβλητικό, με έντονα τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής αναγέννησης.

Περισσότερα

Οικία Λεβή Ι.

Είναι ένα από τα πολλά κτίσματα εβραϊκής ιδιοκτησίας που σώζονται. Κτίστηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από τον Δαβιτζών Λεβή, που ήταν στρατιωτικός χειρουργός. Το κτίριο στέγασε για πολλά χρόνια ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και γι’αυτό είναι γνωστό με το όνομα ‘’Λύκειο’’.

Περισσότερα

Οικία Φρόντζου

Η οικία του Φρόντζου (Φρόντζου 5) κτίστηκε το 1938 και σχεδιάστηκε από τον ίδιο. Για πενήντα σχεδόν χρόνια εκεί έζησε ο Κωνσταντίνος Φρόντζος, μια από τις σημαντικότερες ηπειρωτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα και ο ιδρυτής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Περισσότερα

Το αρχοντικό Τζαβέλλα

Το αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα είναι ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης, μια κλασική αστική κατοικία του 19ου αιώνα, από τις ελάχιστες που σώζονται ακόμη στα Ιωάννινα. Είναι χαρακτηρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο και θεωρείται έργο τέχνης.

Περισσότερα