Τι τρέχει;

Δείτε τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις που τρέχουν στα Ιωάννινα!

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Τάσου Κανάτση «Χειμερινή ανθοφορία»

30 - 10 - 2023

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Τάσου Κανάτση «Χειμερινή ανθοφορία»

  Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Τάσου Κανάτση «Χειμερινή ανθοφορία», την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

  Για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσουν, ο Χαράλαμπος Νούτσος, τέως καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Γουλιέλμο Μπιάνκο, μεταφραστής, καθηγητής ιταλικής γλώσσας και ο ποιητής.

Αποσπάσματα από το έργο του Τάσου Κανάτση θα διαβάσει η ηθοποιός Αθηνά Τσικνιά και τα μέλη του θεάτρου «Ακτίνα».

  Ο Τάσος Κανάτσης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων, το 1954. Είναι απόφοιτος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Φ.Π.Ψ.). Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία του νομού Ιωαννίνων. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές «Πολιορκία», (Δωδώνη, 1982), «Ρυμουλκό», (Δωδώνη, 1985), «Κρόσια και ξέφτια», (Ιδιωτική έκδοση, 1989), «Νευραλγία Τριδύμου», (Ιδιωτική έκδοση, 1992), «Λεηλασίες», (Καστανιώτης, 1997), «Η χλεύη του χρόνου», (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, 2000), «Τα μέσα δάκρυα», (Πλανόδιον, 2004), «Ψυχανθή και μετέωρα», (Καστανιώτης, 2008), «Απόκρημνες μέρες», (Καστανιώτης, 2015).

Διαβάστε περισσότερα →
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μια μεγάλη οικογένεια»-η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα

30 - 10 - 2023

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μια μεγάλη οικογένεια»-η ιστορία των αναψυκτικών Κλιάφα

  Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2022, του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση που οργανώνουν από κοινού την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, στις 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» (παλαιά Σφαγεία), το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Nεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Iστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Με τον σκηνοθέτη, θα συζητήσει η Λήδα Παπαστεφανάκη, καθηγήτρια οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Για την ταινία

  Η οικογένεια και η φιλία, η καινοτομία και η αλληλεγγύη, οι παιδικές αλάνες και η γειτονιά, είναι το «μυστικό χαρμάνι» της φωτεινής διαδρομής των αναψυκτικών Κλιάφα από το 1926 στα Τρίκαλα. Ένα μικρό σύμπαν δημιουργικότητας και ανθρωπιάς, που χτίστηκε γύρω από το όραμα του ιδρυτή Θόδωρου Κλιάφα «...να δροσίσει και να ζαχαρώσει τον κόσμο!»

  Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 69 λεπτών, χρειάστηκε 18 μήνες επισταμένης έρευνας, γυρισμάτων και μοντάζ για να ολοκληρωθεί. Ζωντανεύει την ιστορία της επιχείρησης μέσα από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις και φιλμάκια αρχείου. Στην οθόνη μεταφέρονται σύγχρονες μαρτυρίες από ανθρώπους που εργάστηκαν παλαιότερα, καθώς και κινηματογραφικές λήψεις κτηρίων και μηχανημάτων. Τεκμηριωμένο σε βάθος, αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη δυναμική της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής.

  Η εταιρεία που ίδρυσε το 1926 ο Θόδωρος Κλιάφας άλλαξε την ιστορία της εμφιάλωσης στην Ελλάδα και δεν σταμάτησε ποτέ, αθόρυβα και διακριτικά, να καινοτομεί.

Η ιστορία όμως της εταιρείας δεν είναι μόνο η απαρίθμηση των μεγάλων επιτευγμάτων και των υψηλής ποιότητας προϊόντων της — είναι κυρίως η ιστορία των ανθρώπων της. Στο ντοκιμαντέρ φωτίζονται και αυτές οι μικρές, αθέατες πτυχές: τα προσωπικά τους χαρίσματα και οι αδυναμίες, η φιλία, οι παιδικές αλάνες και η πόλη, τα οράματα και οι δυσκολίες, ο μόχθος και η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα και η προσφορά.

Μια ταινία για όλα αυτά τα “υλικά” μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες και οι απλοί εργαζόμενοι της εταιρείας αναψυκτικών ΚΛΙΑΦΑ έχτισαν μαζί «…μια μεγάλη οικογένεια».

https://www.youtube.com/watch?v=hIbTMivJHi0

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Σενάριο-Έρευνα: Βασίλης Λουλές

Αφήγηση: Αλέξανδρος Λογοθέτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης

Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης

Μουσική: Νίκος Πλατύραχος

 Βιογραφικό του σκηνοθέτη

 Είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο. Συνεργάστηκε με το Κιν/φικό Αρχείο του Υπουργείου των Εξωτερικών στην τεκμηρίωση-αξιοποίηση παλαιών κιν/φικών επικαίρων. Συνεργάστηκε επίσης, με την ΕΡΤ ως συντονιστής στην παραγωγή ταινιών μυθοπλασίας μικρού μήκους και στην παραγωγή ιστορικών ντοκιμαντέρ.

 Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια Ελλάδας και εξωτερικού.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων. Καταγράφει μαρτυρίες καθημερινών ανθρώπων, με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις “μικρές” ιστορίες να φωτίζεται η μεγάλη Ιστορία. Τα έργα του καλύπτουν επίσης θέματα Εθνογραφίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Βιομηχανικής Αρχαιολογίας. 

 Το ντοκιμαντέρ Φιλιά εις τα παιδιά (2012), με θέμα μικρά παιδιά Ελλήνων Εβραίων, που σώθηκαν κατά την Γερμανική Κατοχή χάρη στην προστασία που τους πρόσφεραν Έλληνες Χριστιανοί, τιμήθηκε με βραβεία σε φεστιβάλ κινηματογράφου, προβλήθηκε επί σειρά εβδομάδων σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έδωσε αφορμή για πολλά κείμενα στον Τύπο. Προβάλλεται πολύ συχνά στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Το ντοκιμαντέρ Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη (2005), ένα τρυφερό πορτραίτο της ηρωίδας της Αντίστασης μέσα από τα μάτια του γιου της, έχει προβληθεί δεκάδες φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η μεσαίου μήκους ταινία μυθοπλασίας Ένας λαμπερός ήλιος (2000), με θέμα τη

μετανάστευση γυναικών από τις πρώην Ανατολικές χώρες στην Ελλάδα της δεκαετίας του

’90, έχει βραβευτεί αρκετές φορές, προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ARTE (σε Γερμανία-Γαλλία) και προβλήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου στο πλαίσιο αφιερωμάτων για τον “Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο”.

 Από το 2014 μέχρι το 2020 έκανε περιοδείες προσκεκλημένος από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, προβάλλοντας τα έργα του «Φιλιά εις τα παιδιά / Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος / Θηλειά». Μετά από κάθε προβολή ακολουθούσε συζήτηση με το κοινό.

Ανάμεσα στα 32 Ιδρύματα που έχει επισκεφτεί είναι και τα: Χάρβαρντ, Κολούμπια, Γέιλ, Στάνφορντ, Πρίνστον, Μίσιγκαν, Ντιουκ, Πενσυλβάνια (U-Penn), UCLA.

 Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, με θέματα: Κινηματογραφώντας προφορικές μαρτυρίες, Από την προσωπική ιστορία στη μεγάλη Ιστορία, Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση, Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ.

Κάνει επίσης εργαστήρια μέσω διαδικτύου, αποτέλεσμα των οποίων είναι και η δημιουργία μικρών ντοκιμαντέρ από τους μαθητές του.

 Έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές φεστιβάλ ταινιών, σε επιτροπές αξιολόγησης κινηματογραφικών σεναρίων, σύμβουλος σε σχέδια δημιουργίας ντοκιμαντέρ, κλπ.

 Φιλμογραφία (επιλογή)

2022  Μια μεγάλη οικογένεια / ντοκιμαντέρ 69’

2019  Αδελφές ψυχές / ντοκιμαντέρ 20’

2015  ON.OFF. / ντοκιμαντέρ 13’

2014  Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκιμαντέρ 91’

2014  Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’

2012  Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκιμαντέρ 115’

2005  Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκιμαντέρ 29’

2000  Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’

1999  Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκιμαντέρ 30’

1993  Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’

1990  Απών / μυθοπλασία 15’

 

Διαβάστε περισσότερα →
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ιωάννινα. Πορεία στον τόπο και στον χρόνο»

16 - 10 - 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ιωάννινα. Πορεία στον τόπο και στον χρόνο»

Ο Δήμος Ιωαννιτών και οι εκδόσεις Καπόν παρουσιάζουν την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο Grand Serai (Δωδώνης 33), το βιβλίο «Ιωάννινα. Πορεία στον τόπο και στον χρόνο».

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού

Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Συντονιστής και ομιλητής: Τάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ραχήλ Μισδραχή – Καπόν, Εκδότρια,

Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, Δημοσιογράφος, Γ. Γ. Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος,

Ηλίας Κολοβός, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,

Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Δρ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Περιγραφή

Τα Γιάννενα είναι ένας κόσμος συνυφασμένος με τα στοιχεία της φύσης και τους θρύλους του. Μία πόλη με πρωταγωνιστή τη λίμνη, σε ρόλο σκηνογράφου αλλά και αφηγητή. Παράλληλα όμως και μία πόλη που πατάει γερά στα πόδια της, όπως τα βουνά που την περιβάλλουν, αλλά και που βυθίζεται στη γοητεία της μακραίωνης ιστορίας της. Ήρωες, θρησκείες, μύθοι και μνήμες, όλα κτήματα και λάφυρα αυτής της μοναδικής Σειρήνας που εδώ και χιλιάδες χρόνια μάς καλεί να ακούσουμε το τραγούδι αυτού του τόπου. 

Αυτή τη διαδρομή στον χρόνο και στον τόπο θα επιχειρήσει να διανύσει η παρούσα έκδοση. Με ενδιάμεσους «σταθμούς» τις εποχές πριν και μετά τη γραφή, τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς, τα χρόνια του Αλή Πασά και των Μεταρρυθμίσεων έως την πτώση του και την Απελευθέρωση. Με «στάσεις» στα σπήλαια του Περάματος και της Καστρίτσας, τη Δωδώνη −το μαντείο γης και ουρανού, με την «ψηλόκορμη» δρυ και τις βουλές του Δία−, το Νησί −με τη σημαντική μοναστική πολιτεία και τις μορφές των αρχαίων Ελλήνων σοφών στις τοιχογραφίες−, το Κάστρο, την πόλη τότε και σήμερα.  

Στο επίκεντρο αυτής της περιδίνησης στον τόπο και στον χρόνο στέκει πάντα ο άνθρωπος. Γι’ αυτόν τον άνθρωπο και τις αγωνίες του −όπως τις εξέφραζε στις πινακίδες του μαντείου της Δωδώνης όταν ζητούσε απεγνωσμένα έναν χρησμό, ή προσερχόταν, σιωπηλά προσευχόμενος, στον ναό, το τζαμί ή τη συναγωγή− ελάχιστα μοιάζουν να έχουν αλλάξει. Γι’ αυτόν, ο χρόνος, μοιάζει, όπως το είπε ο Πλάτων· μια κινούμενη εικόνα της αιωνιότητας. 

 

Διαβάστε περισσότερα →
Έκθεση ζωγραφικής του Θεόδωρου Γκόλα από 16 έως 31 Οκτωβρίου

09 - 10 - 2023

Έκθεση ζωγραφικής του Θεόδωρου Γκόλα από 16 έως 31 Οκτωβρίου

Έκθεση ζωγραφικής διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» με έργα του Θεόδωρου Γκόλα. Πρόκειται για τη δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, η οποία έχει τίτλο «Μονοπάτια της ψυχής».

Η έκθεση θα διαρκέσει από 16 έως 31 Οκτωβρίου 2023 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό 11:00- 13:00 και 18:00 – 22:00 και τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και ώρα 19:00.

Ο Θεόδωρος Γκόλας είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος, που τον είχε κερδίσει όμως το ποδόσφαιρο. Ήταν επαγγελματίας τερματοφύλακας πολλά χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα. Τον τελευταίο καιρό επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη, τη ζωγραφική και είναι φοιτητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σε συνέντευξή του στο Β. Γυφτόπουλο ανέφερε: «Εγώ ζωγραφίζω από μικρό παιδί. Και όταν ήμουν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, με το που τελείωνα τα παιχνίδια ή τις προπονήσεις, ξεκουραζόμουν με τη ζωγραφική. Αυτό δεν το ήξερε πολύς κόσμος. Κάποια έργα μου είχαν γίνει γνωστά.

Στην πρώτη μου ατομική έκθεση πέρασε πολύς κόσμος, άρεσαν τα έργα μου, πολλοί μου είπαν ότι ήξεραν ότι έχω αυτό το χόμπι, αλλά δεν περίμεναν ότι θα έβλεπαν τόσο καλά έργα και τόσο επιμελημένη και επαγγελματική δουλειά. Μπορεί να είμαι ερασιτέχνης ζωγράφος, αλλά δουλεύω με μεράκι, με επαγγελματισμό, θέλω να βγει το τέλειο και ας πάρει πολύ χρόνο. Όταν κάνω μια προσωπογραφία, θέλω να μάθω για τη ζωή του προσώπου, να συζητήσω μαζί του, να δω τις ευαισθησίες του, τα μάτια του, για να βγει στον πίνακα το καλύτερο αποτέλεσμα. Προσπαθώ μέσα από το πρόσωπό του να βγάλω αυτά που έχει μέσα στην ψυχή του».

Διαβάστε περισσότερα →
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO

29 - 09 - 2023

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα λάβει χώρα επίσημη εκδήλωση για την εγγραφή των χρηστήριων ελασμάτων της Δωδώνης στο Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

  • - « Ο κατάλογος της Unesco Μνήμη του Κόσμου»

Κωνσταντίνα Μπενίση, Προϊσταμένη Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού

 

  • - «Η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας των μολύβδινων χρηστήριων ελασμάτων στον κατάλογο της UNESCO Μνήμη του Κόσμου»

 Δρ Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

 

  • - «Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης»

Δρ Ελένη Βασιλείου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

 

  • - «Χρησμοδοσία στο μαντείο της Δωδώνης»

 καθ. Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΤΑ ΧΡΗΣΤΗΡΙΑ ΕΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης αποτελούν από το Μάιο του 2023 την δεύτερη ελληνική εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου». Ο φάκελος της υποψηφιότητας υποβλήθηκε από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την επιστημονική τεκμηρίωση της υποψηφιότητας, η Διεύθυνση του Υπουργείου συνεργάστηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» του Μουσείου, η οποία είναι αφιερωμένη στο Ιερό της Δωδώνης, εκτίθεται  ένα σύνολο εξήντα εφτά (67) ελασμάτων.

Τα μολύβδινα ελάσματα αποτελούν αποτμήματα λίγων εκατοστών, τα οποία κατά κανόνα είναι παλίμψηστα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές. Το μέγεθος των γραμμάτων δεν ξεπερνά το 1-1.5 χιλιοστό. Χρονολογούνται με βάση τη γραφή από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. Ως προς το θέμα τους, τα ερωτήματα διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια ερωτήματα είναι σχετικά λίγα, τίθενται από πόλεις ή από Κοινά και αφορούν συνήθως πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα. Τα περισσότερα ιδιωτικά ερωτήματα τίθενται συνήθως από άνδρες, σπανιότερα από γυναίκες ή ζεύγη, και αφορούν ζητήματα που σε όλες τις εποχές απασχολούν τους ανθρώπους και τους προκαλούν άγχος, όπως θέματα οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας (βλ. https: // www.themata-archaiologias.gr / wp-content / uploads / 2022 / 06 / molivdina-elasmata-dodon-2021-5-2-226-235.pdf).

Η αξία τους έγκειται στη μοναδικότητα του αυθεντικού, πρωτογενούς υλικού, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, η οποία υποφέρει από την έλλειψη γραπτών πηγών.

Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου

Δρ Αρχαιολόγος

Διαβάστε περισσότερα →
«Μουσική εξερεύνηση» με τον Δημήτρη Υφαντή

21 - 09 - 2023

«Μουσική εξερεύνηση» με τον Δημήτρη Υφαντή

    Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30, στην πλατεία Δημητρίου Χατζή, στους Αμπελόκηπους, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Ωδείο Ars Nova, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ» Ιωαννίνων και την Κοινότητα Ιωαννίνων παρουσιάζουν μια «Μουσική εξερεύνηση» με το Δημήτρη Υφαντή.

   Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, συνοδοιπόρος μιας οκταμελούς συντροφιάς, σεργιανά το μελωδικό ψηφιδωτό της Ελλάδας, περνώντας από την Ήπειρο, την Θράκη και το Αιγαίο, στο έντεχνο, ροκ και λαϊκό τραγούδι. Ξεχωριστές διασκευές και τρυφερές μελωδίες εναλλάσσονται με διονυσιακούς ρυθμούς συνδυάζοντας τη συγκίνηση της συναυλίας με την μέθεξη του πανηγυριού. 

Μαζί του οι μουσικοί:

Καραβίδας Σωκράτης, πλήκτρα

Σιούλας Χρήστος, κλαρίνο

Σταύρου Δημήτρης, έγχορδα -  πνευστά

Δημητρίου  Κωνσταντίνος , ντραμς

Κολιοφώτη  Παναγιώτα, φωνή

Πετράτου Κατερίνα, φωνή, σαντούρι

Καρακώστα  Βάγια, φωνή, τρομπέτα

Διαβάστε περισσότερα →
Αλλαγές στις εκδηλώσεις του Castle Rock Festival λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

04 - 09 - 2023

Αλλαγές στις εκδηλώσεις του Castle Rock Festival λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Οι εκδηλώσεις του Castle Rock Festival  θα γίνουν ως εξής:

Σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου:

Από τις 21:00

Κινητή μουσική σκηνή (Διασχίζει τις οδούς Δωδώνης και Αβέρωφ):  Joana Rock band

 

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής»,  στους εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΙΟΑΝΝΙΝΑ ROCK CITY

Classic - Hard Rock Scene:

17:30 – 18:00, Into the Arena

18:15 – 18:45, Heallusion

19:00 – 19:30, Bloodvault

19:45 – 20:15, Fuzzy Nerds

20:30 – 21:00, Elephant

21:15 – 21:45, Cherry Ties

22:00 – 22:30, Felony Case

22:45 – 23:15, Delusion

23:30 – 00:00, Stuart Craig band ft. George Stergiou

00:15 – 00:45, Skyrail

Εκθεσιακός Χώρος Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής»

20:45, Προβολή του ντοκιμαντέρ «By the lake». Μια παραγωγή του TYPOS-I.GR σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαντίκου και αρχισυνταξία Βαρβάρας Αγγέλη.

22:15, Η ροκ σκηνή των 80s και 90s live: Συμμετέχουν Βαγγέλης Αγγέλης, Χρ. Παρλαπά.

 

Το πρόγραμμα της Τετάρτης, 6 Σεπτεμβρίου 2023, θα ανακοινωθεί αύριο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

 

Μεγάλοι Χορηγοί:

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΕΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Με την ευγενική Χορηγία:

ΟΛΥΜΠΙΟΝ Κέντρο Θεραπείας και Αποκατάστασης, Disco Taiga, Viozois.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση των εκδηλώσεων.

Επίσης, ευχαριστούμε τα συγκροτήματα που συμμετέχουν στο Ioannina Rock City για την αφιλοκερδή τους συμμετοχή και όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς που αφιλοκερδώς στηρίζουν το Castle Rock Festival.

Διαβάστε περισσότερα →
Νέος κύκλος δωρεάν ξεναγήσεων στην πόλη από το δήμο Ιωαννιτών

31 - 08 - 2023

Νέος κύκλος δωρεάν ξεναγήσεων στην πόλη από το δήμο Ιωαννιτών

  Νέα «ταξίδια» από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας περιλαμβάνει το πρόγραμμα των κυριακάτικων περιπάτων «Μαθαίνω για την πόλη μου», που οργανώνει το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών για το προσεχές τετράμηνο (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο).

  Η αναδρομή στο παρελθόν διαπερνά ιστορικά το ιερό της Δωδώνης, τα μονοπάτια του Κάστρου με τα ανεξίτηλα πολυπολιτισμικά αποτυπώματα και τα εντυπωσιακά μνημεία θρησκευτικής λατρείας, το Νησί της Παμβώτιδας με τους ισχυρούς θρύλους που το «δένουν» και τα μοναστήρια του, αλλά και τα σοκάκια με τα κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, ανά μήνα, προβλέπονται:

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1η: Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Νησί (Επίσκεψη στα ιστορικά μοναστήρια και περιμετρική περιήγηση, με ιστορικές αναφορές για την περιοχή, καθώς και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2η: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

 

Κάστρο (Εβραϊκή Συναγωγή-Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο-Ιτς Καλέ- Βυζαντινό Μουσείο-Μουσείο Αργυροτεχνίας).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3η: Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Οχυρά Μπιζανίου (Μία διαδρομή, στα μονοπάτια της νεότερης ιστορίας της πόλης, στο σχέδιο οχύρωσής της και στις μάχες του ελληνικού στρατού εκείνες τις μέρες της δόξας και του ηρωισμού, παραμονές της απελευθέρωσης από τη μακραίωνη σκλαβιά…).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4η: Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων-Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης (Περιήγηση στις απαρχές της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής, στα βήματα βασιλέων και ηγεμόνων, μάντεων και ιερέων. Η διαδικασία της «μύησης» ξεκινά μέσω των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου και κεφαλαιοποιείται εμπειρικά στο Μαντείο της Δωδώνης, ένα χώρο ιστορικά και συμβολικά φορτισμένο).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5η: Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Νησί (Επίσκεψη στα ιστορικά μοναστήρια και περιμετρική περιήγηση, με ιστορικές αναφορές για την περιοχή, καθώς και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6η: Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Κάστρο (Εβραϊκή Συναγωγή-Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο-Ιτς Καλέ- Βυζαντινό Μουσείο-Μουσείο Αργυροτεχνίας).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7η: Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων-Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης (Περιήγηση στις απαρχές της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής, στα βήματα βασιλέων και ηγεμόνων, μάντεων και ιερέων. Η διαδικασία της «μύησης» ξεκινά μέσω των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου και κεφαλαιοποιείται εμπειρικά στο Μαντείο της Δωδώνης, ένα χώρο ιστορικά και συμβολικά φορτισμένο).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 8η: Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Νησί (Επίσκεψη στα ιστορικά μοναστήρια και περιμετρική περιήγηση, με ιστορικές αναφορές για την περιοχή, καθώς και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 9η: Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Κάστρο (Εβραϊκή Συναγωγή-Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο-Ιτς Καλέ- Βυζαντινό Μουσείο-Μουσείο Αργυροτεχνίας).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 10η: Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Σπήλαιο Περάματος-Λιγκιάδες (Ξενάγηση στο Σπήλαιο και, στη συνέχεια, μετάβαση σε έναν τόπο μνήμης, που δεσπόζει αμφιθεατρικά επάνω από την πόλη των Ιωαννίνων, στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 11η: Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Δημοτική Πινακοθήκη-Νεοκλασικά κτίρια της πόλης (Δημοτική Πινακοθήκη-Οικία Πυρσινέλλα-Παπαζόγλειο-Καμπέρειο-Παλαιά Αγορά-Λόρδου Βύρωνος και Ανεξαρτησίας-Στοά Λούλη-Χάνι Βρόσγου κ.α.).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 12η: Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στις 11:00 π.μ.

Κάστρο (Εβραϊκή Συναγωγή-Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο-Ιτς Καλέ- Βυζαντινό Μουσείο-Μουσείο Αργυροτεχνίας).

 

   Η είσοδος των συμμετεχόντων στους επισκέψιμους χώρους του προγράμματος, όπως και οι μετακινήσεις τους με λεωφορεία, γίνονται δωρεάν.

Πληροφορίες και ενέργειες για συμμετοχή στο πρόγραμμα

          Οι ξεναγήσεις θα διεξάγονται Κυριακή, θα διαρκούν περίπου 3 ώρες και η εκκίνηση θα γίνεται στις 11 το πρωί, από συγκεκριμένα σημεία, ανάλογα με τη διαδρομή και με συνοδεία ξεναγού.

          Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι τις 12 το μεσημέρι της τελευταίας Πέμπτης πριν την κάθε διαδρομή.

          Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

          Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλλονται καθημερινά ηλεκτρονικά μέσω του email tourismioannina@gmail.com (με την αναγραφή του ονοματεπωνύμου και τηλεφωνικού αριθμού επικοινωνίας).

          Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέγουν μία ή και περισσότερες διαδρομές, με βάση της σειρά προτίμησής τους.

          Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η ξενάγηση-περίπατος στους εξωτερικούς χώρους δε θα γίνεται.

          Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, με βάση τη σειρά προτεραιότητας, θα ενημερώνονται για τα σημεία αφετηρίας κάθε διαδρομής και άλλες λεπτομέρειες από το Τμήμα Τουρισμού του δήμου, την τελευταία Παρασκευή πριν την ξενάγηση (τηλ: 26510 37017).

 

Διαβάστε περισσότερα →
Πανσέληνος του Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου

23 - 08 - 2023

Πανσέληνος του Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών «Μωυσής Ελισάφ», υποδέχονται την πανσέληνο του Αυγούστου, την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 και ώρα 21:00, στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

«Σα γεµίσει το φεγγάρι...»  με την ΙΩΑΝΝΑ ΦΟΡΤΗ, που, µε το φλογερό ταµπεραµέντο αλλά και τις αισθαντικές της ερµηνείες, υπόσχεται ένα ονειρικό ταξίδι στο µαγικό της σύµπαν επιστρατεύοντας τη µεγάλη της εµπειρία στο µουσικό θέατρο και τις µουσικές του κόσµου, τη λυρική της εκπαίδευση αλλά και τις σπουδαίες συνεργασίες της κυρίως µε τον Μίκη Θεοδωράκη και το Χρήστο Λεοντή. Στο πρόγραµµά της και µε τη συγκυρία της πανσελήνου του Αυγούστου παρουσιάζει τραγούδια από την ελληνική και τη διεθνή σκηνή, παλαιά και νεώτερα, συνδέοντας µοναδικά τις διαφορετικές εποχές, τα διαφορετικά είδη και τις διαφορετικές κουλτούρες. Σ' αυτόν τον πολύχρωµο καµβά βάζουν τις πινελιές τους µε πολύ ξεχωριστό τρόπο δύο ταλαντούχοι και έµπειροι µουσικοί, συνεργάτες και φίλοι. Ο πολυοργανίστας ΑΛΕΞΗΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (κιθάρα, βιολοντσέλο, κλαρινέτο, τροµπόνι και τραγούδι) και ο πιανίστας ΜΑΡΚΟΣ ΚΩΤΣΙΑΣ (πιάνο και φωνητικά).

Διαβάστε περισσότερα →
Προβολή της ταινίας «Το Σύνδρομο του Αντόνιο» (La Sindrome di Antonio)

23 - 08 - 2023

Προβολή της ταινίας «Το Σύνδρομο του Αντόνιο» (La Sindrome di Antonio)

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών «Πέμπτη πάμε σινεμά», παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο Σύγχρονο Ιταλικό Κινηματογράφο, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής».

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 και ώρα 21:00 θα προβληθεί η ταινία «Το Σύνδρομο του Αντόνιο» (La Sindrome di Antonio) σε σκηνοθεσία Κλαούντιο Ρόσι Μάσιμι.

Πρωταγωνιστούν Μπιάτζιο Ιακοβέλι, Κεράλ Μπανταλαμέντι.

Έτος παραγωγής 2016, διάρκεια 106΄.

 

Ο Αντόνιο είναι ένας νεαρός παθιασμένος με την αρχαία Ελλάδα, την φιλοσοφία και τα γραπτά του Πλάτωνα. Ταξιδεύει στην Αθήνα του 1970 και εκεί ερωτεύεται την Μαρία. Η Ελλάδα της χούντας των συνταγματαρχών γίνεται ένα πεδίο πολιτικών, φιλοσοφικών και προσωπικών συναντήσεων αλλά και ενηλικίωσης για τον Αντόνιο. 

Διαβάστε περισσότερα →
Ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, Δευτέρα 28 Αυγούστου

23 - 08 - 2023

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, Δευτέρα 28 Αυγούστου

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ΠΙΟΠ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων παρουσιάζουν τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 και ώρα 21:00, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Μέσα από το μονόλογο ξαναζωντανεύουν οι εικόνες, οι ιδέες και τα αισθήματα του Διονυσίου Σολωμού, όταν κατέγραφε τον «Ύμνο στην Ελευθερία».

Ο μεγάλος ποιητής ταυτίζει την Ελλάδα με το πνεύμα της Ελευθερίας, της πιο σημαντικής λέξης, που δημιούργησε ο ελληνικός πολιτισμός ως αναγκαίο τρόπο συνύπαρξης των ανθρώπων.

Η Ελλάδα, αυτή για τον Σολωμό, δεν είναι μόνο το γεωγραφικό σώμα της πατρίδας αλλά κυρίως το πνεύμα της Ελευθερίας, που μίλησε για πρώτη φορά στον παγκόσμιο πολιτισμό για τις πανανθρώπινες αξίες της χαράς, της ευημερίας, της αγάπης, του Καλού και της Αλήθειας καθιστώντας τες υπέρτατες αξίες για τη ζωή.

Μέσα σ’ αυτό το γενεσιουργό πνεύμα της Ελευθερίας δημιουργήθηκαν οι Τέχνες και οι Επιστήμες, η Δημοκρατία και ο Αθλητισμός δίδοντας στην ανθρώπινη ύπαρξη το νόημα και το σκοπό της.

Αυτήν την Ελευθερία γνωρίζει και βλέπει μπροστά του ο Σολωμός βγαλμένη από τα κόκαλα των πρώτων γεννητόρων της, που είναι ιερά γιατί την υπηρέτησαν ανιδιοτελώς με Αρετή και Τόλμη για το καλό όλης της ανθρωπότητας.

Γράφοντας τον «Ύμνο» με 632 στίχους, σε ηλικία 25 ετών, κατέγραψε τα αλλεπάλληλα αισθήματά του, που μας μεταφέρουν ολοζώντανα την ατμόσφαιρα του μεγαλείου αλλά και του τιμήματος της Επανάστασης του ΄21 κορυφώνοντας στο τέλος με το να ορίζει την Ελευθερία ως αποκλειστικό συνώνυμο της Ομόνοιας και της Ευφυΐας απέναντι στην διχόνοια, που είναι ο εγωισμός της ιδιοτέλειας και της τυφλότητας της άγνοιας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διδασκαλία Ερμηνείας, Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεύει η Ηωάννα Σπανού

Φωνή Αφηγητή: Δήμος Αβδελιώδης

Σχεδιασμός Ενδύματος, Μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου

Επιλογές τραγουδιών: Ηωάννα Σπανού

Οργάνωση Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου

Photo Άγαλμα Ελευθερίας: Έργο του γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Διαβάστε περισσότερα →
Η οπτικοακουστική μουσική παράσταση «Theodore Live» στις 25 Αυγούστου

23 - 08 - 2023

Η οπτικοακουστική μουσική παράσταση «Theodore Live» στις 25 Αυγούστου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών «Μωυσής Ελισάφ», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, παρουσιάζει την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023(ώρα 21:00) την οπτικοακουστική μουσική παράσταση του μουσικοσυνθέτη και performer Theodore με τίτλο “Theodore Live”, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Ο Theodore μεταμορφώνει το χώρο σε ένα διαστημόπλοιο ταξιδεύοντας το κοινό νοητά σε ένα φανταστικό νέο σύμπαν, συνοδευόμενο από τα αρμονικά διαστημικά ηχοτοπία του τελευταίου concept album του The Voyage.

Με τη συνοδεία εντυπωσιακού video art και ενός εκρηκτικού light show, ο Theodore θα παρουσιάσει κομμάτια από όλο το φάσμα της δισκογραφίας του, καλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό πεδίο, από το κλασικό στο post-rock μέχρι αιθέριες μελωδίες και ψυχεδελικούς ήχους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

 ΠΙΟΠ | Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Τ: 2651064065 | www.piop.gr            

Διαβάστε περισσότερα →
7th Castle Rock Festival-4, 5, 6 Σεπτεμβρίου

16 - 08 - 2023

7th Castle Rock Festival-4, 5, 6 Σεπτεμβρίου

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2023 το 7o Castle Rock Festival. Για φέτος, guest star είναι ο Dino Jelusick, που θα εμφανιστεί με το συγκρότημά του, στις 6 Σεπτεμβρίου, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ.

 Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

 

Αναλυτικά:

4/9

Από τις 21:00

Κινητή μουσική σκηνή (Διασχίζει τις οδούς Δωδώνης και Αβέρωφ):  Joana Rock band

Rockarolla (Μουσική βαρκαρόλα): Lioneye.

Πάρκο στη συμβολή των οδών Κ. Καραμανλή και Δ. Φιλοσόφου:

Krotalarta

Rock n Vox

Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ με πάνω από 60 μουσικής επί σκηνής

Cherry Ties

Elephant

 

5/9

ΜουσείοΑργυροτεχνίας

20:45

Προβολή του ντοκιμαντέρ «By the lake». Μια παραγωγή του TYPOS-I.GR σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαντίκου και αρχισυνταξία Βαρβάρας Αγγέλη.

Η ροκ σκηνή των 80s και 90s live

Συμμετέχουν (με τη σειρά που εμφανίζονται στο «By the lake»:

Βαγγέλης Αγγέλης, Deans, Gold Fingers, Χρ. Παρλαπάς, Spider Kickers, Fuzzy Nerds

80’s - 90’s PARTY (Disco TAIGA): DJ set: Philippos Raptis. Guest: DJ Kostis

 

IOANNINA ROCK CITY

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»

17:30

Classic - Hard Rock Scene:

Into the Arena

Red Dice

JPG Edouarth

Bloodvault

Delusion

Felony Case

 

 

6/9, ΜουσείοΑργυροτεχνίας

19:30

One step from the edge

Emerald

Neperia

George Gakis & The Troublemakers (πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου δίσκου «Parallel Dimensions»

SPECIAL GUEST: JELUSICK

 

IOANNINA ROCK CITY

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»

17:30

Alternative Scene:

Tempted

Casting Mules

Coins and Balloons

Mozes Remax

Petros Fuzzhead (Full band)

Spellbound

Ask Tomorrow

 

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

 

Μεγάλος Χορηγός:

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Με την ευγενική Χορηγία:

ΟΛΥΜΠΙΟΝ Κέντρο Θεραπείας και Αποκατάστασης, Disco Taiga, Viozois.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση των εκδηλώσεων.

Επίσης, ευχαριστούμε τα συγκροτήματα που συμμετέχουν στο Ioannina Rock City για την αφιλοκερδή τους συμμετοχή και όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς που αφιλοκερδώς στηρίζουν το Castle Rock Festival.

Ο Dino Jelusick (Dino Jelusić), γεννημένος στις 4 Ιουνίου 1992, είναι Κροάτης ροκ τραγουδιστής, μουσικός και τραγουδοποιός. Ήταν ο ιδρυτής, ο κύριος τραγουδοποιός και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Animal Drive, το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 και διαλύθηκε το 2020. O Jelusick έγινε μόνιμο μέλος του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Trans-Siberian Orchestra από το 2016. Συνεργάστηκε επίσης με τους Gus G., Mike Mangini, George Lynch, Will Hunt, Jeff Scott Soto, Joel Hoekstra, Steve Smyth, Jon Oliva, Kip Winger, John Macaluso, Deen Castronovo, Phil Demmel, Mike Portnoy, Henrik Linder , Justin Johnson, Tony Franklin, Kyle Hughes, Virgil Donati, Kiko Loureiro, Jordan Rudess, David Coverdale, Tommy Aldridge, Reb Beach, Michele Luppi και άλλoυς.

https://jelusick.com/bio/

Διαβάστε περισσότερα →
Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Κώστα Μηνά- 17 με 31 Αυγούστου

16 - 08 - 2023

Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Κώστα Μηνά- 17 με 31 Αυγούστου

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει από την Πέμπτη 17 Αυγούστου έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023, στον Εκθεσιακό Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», έκθεση ζωγραφικής με έργα του Κώστα Μηνά.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 18:00 έως 22:00.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μελέντη, Ιστορικός Τέχνης.

Η επίσημη έναρξη της έκθεσης θα γίνει την Πέμπτη 17 Αυγούστου και ώρα 20:00.

Για τον καλλιτέχνη και το έργο του θα μιλήσει η Μαρία Μελέντη, Ιστορικός Τέχνης και η Αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Ζήδρου. Θα ακολουθήσει μια σύντομη μουσική εκδήλωση με την σοπράνο Ελεάνα Βάσιου και την πιανίστρια Γεωργία Αναστάση σε ένα πρόγραμμα με άριες από γνωστές όπερες.

 

Ο Κώστας Μηνάς γεννήθηκε στη νότια Κέρκυρα (Νεοχωράκι Αργυράδων). Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τους Δημήτρη Μυταρά, Ζαχαρία Αρβανίτη, Άγγελο Αντωνόπουλο.

Σπούδασε επίσης αγιογραφία στην Αθωνιάδα Σχολή.

Έχει πραγματοποιήσει τέσσερεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε τρεις δυαδικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Έχει διδάξει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Σάββατο, ένα παραμύθι» της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας. 

Διαβάστε περισσότερα →