Τι τρέχει;

Δείτε τα τελευταία νέα και τις εκδηλώσεις που τρέχουν στα Ιωάννινα!

Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννιτών με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων

29 - 01 - 2024

Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννιτών με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων

Τις βάσεις συνεργασίας μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και του κλάδου των ξενοδόχων έθεσαν στη συνάντηση που πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιωάννη Χατζή και μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, παρουσία και του αρμόδιου αντιδημάρχου, Χρήστου Τάτση.

Δήμος Ιωαννιτών και Ένωση Ξενοδόχων είχαν άψογη συνεργασία με μετρήσιμα αποτελέσματα για την ανάπτυξη του Τουρισμού στα Γιάννενα στην προηγούμενη θητεία του Θωμά Μπέγκα, κάτι που αναγνωρίστηκε από τα μέλη της διοίκησης, τα οποία δήλωσαν σίγουρα για τη διατήρηση και ενίσχυσή της τα επόμενα χρόνια.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τουρισμός στην περιοχή μας, με αυτά των υποδομών και των ενεργειών προβολής και διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος Ιωαννιτών έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα σήμερα στο Δημαρχείο τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αλλά και την  Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση στην οποία τονίσαμε την αδιαπραγμάτευτη θέση της δημοτικής Αρχής πως ο σχεδιασμός για το μέλλον του Τουρισμού στον τόπο μας θα γίνει χέρι-χέρι με τους επαγγελματίες του κλάδου. Στόχος μας είναι να εκπονήσουμε, όπως κάναμε και την περίοδο 2014-2019 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του Τουρισμού στην περιοχή, συνεχίζοντας στη λογική των συνεργειών. Σε αυτή την προσπάθεια, ζητάμε και τη συνδρομή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας η οποία κατέχει την απαραίτητη γνώση και διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να προχωρήσουμε μπροστά. Στην κατεύθυνση αυτή, ως δημοτική Αρχή, πιστεύουμε ότι τα Γιάννενα πρέπει να στοχεύσουν στην προσέλκυση τουριστών που ενδιαφέρονται κυρίως για τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του τόπου, να εστιάσουμε στο Πανεπιστήμιο και το συνεδριακό τουρισμό, χωρίς να αμελούμε και άλλες μορφές, όπως ο θρησκευτικός, ο αθλητικός τουρισμός κ.α.».

Από την μεριά του ο κ. Χατζής, αφού ευχήθηκε καλή θητεία στο νέο δήμαρχο, πρόσθεσε ότι ο κλάδος των ξενοδόχων ζητά από τους φορείς της Πολιτείας να αντιληφθούν τον ιδιωτικό τομέα ως ένα συνεργάτη στη χάραξη στρατηγικής.

«Αυτή τη διάθεση την είδαμε σήμερα και ελπίζω πως ό,τι συζητήσαμε, θα μετουσιωθεί σε στήριξη του τουριστικού κλάδου ως μια συνειδητή επιλογή και όχι ως αναγκαιότητα».

Διαβάστε περισσότερα →
«24ος Μπιζάνιος Δρόμος» την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου

23 - 01 - 2024

«24ος Μπιζάνιος Δρόμος» την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου

Ο δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, συνδιοργανώνει μαζί με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου και τα Αθλητικά Σωματεία «Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων», «ΕΚΑ Δωδώνη Ιωαννίνων», «ΑΟ Σπάρτακος  Ιωαννίνων», «Σύλλογος Δρομέων Ιωαννίνων», τον «24ο Μπιζάνιο δρόμο» (τρέξιμο σε δημόσιο δρόμο, 11.500 μέτρα) την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ..

Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει στο Μπιζάνι, στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων: Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 στις 24.00.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να τιμήσουν με τη συμμετοχή τους τον «Μπιζάνιο Δρόμο», τον ιστορικό αγώνα της πόλης μας.

Για εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.pkdi.gr

Διαβάστε περισσότερα →
Τουρισμός και Πολιτισμός στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Ιωαννιτών με τον Γιώργο Βέρμπη

16 - 01 - 2024

Τουρισμός και Πολιτισμός στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Ιωαννιτών με τον Γιώργο Βέρμπη

Συνάντηση, στο περιθώριο αυτής με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, με τον Γιώργο Βέρμπη, ιδιοκτήτη εταιρείας ενοικίασης VIP ελικοπτέρων και ιδιωτικών jet αεροπλάνων η οποία έχει συνάψει συνεργασία με την Hellenic Seaplanes, την εταιρεία που προτίθεται να ξεκινήσει πτήσεις υδροπλάνων και στα Γιάννενα, είχε ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βέρμπης ενημέρωσε το δήμαρχο για τις εξελίξεις γύρω από τις προσπάθειες που γίνονται για να ξαναπετάξουν υδροπλάνα από και προς τα Γιάννενα, δηλώνοντας αισιόδοξος.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο προορισμός Ιωάννινα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου, εκφράζοντας τη διάθεσή του να συμβάλει σε μια τέτοια προσπάθεια με τη τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις διασυνδέσεις που έχει, λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης.

Από την μεριά του ο κ. Μπέγκας τόνισε πως ο δήμος Ιωαννιτών ήταν πάντα υπέρμαχος τέτοιων πρωτοβουλιών και εξέφρασε τη δέσμευσή του πως η δημοτική Αρχή Ιωαννιτών, μαζί με τους αρμόδιους φορείς, θα είναι δίπλα σε προσπάθειες που βοηθούν στο να αποφύγουμε μια μαζική και άναρχη τουριστική ανάπτυξη, ώστε να πετύχουμε την προσέλκυση τουριστών που ενδιαφέρονται κυρίως για τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον κ. Βέρμπη να κάνει γνωστό ότι η σύζυγός του έχει άμεση σχέση με τη διαχείριση του καλλιτεχνικού έργου του Γιάννη Μόραλη, δηλώνοντας τη διάθεσή της για συνεργασία με το δήμο.

Ο κ. Μπέγκας πρότεινε τη φιλοξενία μιας μεγάλης έκθεσης με έργα του καλλιτέχνη στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, μια πρόταση που έγινε δεκτή και σύντομα θα ξεκινήσουν οι πρώτες επαφές για τη δρομολόγησή της.

Διαβάστε περισσότερα →
Παράσταση «ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑ» Σάββατο 20 Ιανουαρίου

10 - 01 - 2024

Παράσταση «ΠΡΟΣΟΧΗ: ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑ» Σάββατο 20 Ιανουαρίου

σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Πόσο αντέχει να περιμένει κανείς για την ολοκλήρωση ενός έργου; Πότε η κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης απέκτησε μυθολογικό, ανεκδοτολογικό και συμβολικό χαρακτήρα, επηρεάζοντας τον συλλογικό ψυχισμό της πόλης; Πώς αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο χώρο και τη συνεχή του αναδιαμόρφωση; Με ποιον τρόπο η συνθήκη της αναμονής εγκαθιδρύεται σε μια πόλη και προς τα που πηγαίνει εκείνος-η που επιλέγει να προχωρήσει; 

Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού και τα συνεχόμενα sold out στη Θεσσαλονίκη, η παράσταση «Προσοχή: Εκτελούνται Έργα» έρχεται για 1 βραδιά στο ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, επαναφέροντας στο προσκήνιο το διαχρονικά άλυτο ζήτημα της Θεσσαλονίκης: το Μετρό, ένα πολυδιάστατο θέμα με πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές προεκτάσεις, κρυμμένες για πολλά χρόνια κάτω από το χαλί. Στην παράσταση, σταθμοί της πραγματικής ιστορίας του Μετρό, συνεντεύξεις εμπλεκομένων, ερωτηματολόγια και επιτόπια έρευνα μπλέκονται με φανταστικές ιστορίες και προσωπικές σκέψεις, μετατρέποντας την αναμονή για το Μετρό σε έναν εναλλακτικό κοινωνικό στοχασμό.

Μια ομάδα νέων ηθοποιών, που δεν θυμάται πώς ήταν η πόλη της χωρίς εργοτάξια, ερευνά επί σκηνής το δίπολο στασιμότητα-μετακίνηση σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα: Τι είδους μετακινήσεις ονειρεύονται οι νέοι άνθρωποι της πόλης, όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στη ζωή τους; Αγωνιζόμενη να αντισταθεί σε μια νομοτέλεια παραίτησης, η ομάδα δημιουργεί ένα έργο για το έργο. Ένα έργο που ψάχνει κι αυτό απεγνωσμένα την ολοκλήρωσή του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Νοεμή Βασιλειάδου Πρωτότυπο Κείμενο – Έρευνα: Ομάδα Τροχιές Δραματουργία: Νοεμή Βασιλειάδου, Χάρις Σερδάρη Πρωτότυπη μουσική: Γρηγόρης Λιόλιος Κίνηση: Μαίρη Γιαννούλα Βοηθός Σκηνοθεσίας: Χάρις Σερδάρη Σχεδιασμός Φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα Σύμβουλος Δραματουργίας: Πάνος Δεληνικόπουλος Σύμβουλος Σκηνογραφίας / Ενδυματολογίας: Μαρία Καραδελόγλου Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ευαγγελίου, Σταυρούλα Ντολοπούλου Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Στυλιανού Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Τροχιές, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Δημήτρης Γούλιος, Μαρία Καραγκιοζίδου, Βασίλης Μπόγδανος, Χάρις Σερδάρη, Σοφία Στυλιανού και ο μουσικός Γρηγόρης Λιόλιος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα (Παπαδοπούλου 11, Ιωάννινα)

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12€ Κανονικό | 10€ Φοιτητών, Ανέργων, ΑΜΕΑ, Άνω των 65 | Προπώληση έως και 14/1: 10€

Προπώληση εισιτηρίων:

 Ηλεκτρονικά: https://www.more.com/theater/prosoxi-ektelountai-erga-giannena/

 ΣτοβιβλιοπωλείοΧάρτεξ

 ΣτοβιβλιοπωλείοΑναγνώστης

 

Περισσότερα:

Facebook: Προσοχή: εκτελούνται έργα

Instagram: caution_workinprogress

Διαβάστε περισσότερα →
Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων

22 - 12 - 2023

Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων

Στο πρόγραμμα, που παρουσίασε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μουσικές συναυλίες, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και κάλαντα.

Η έλευση του 2024 θα γίνει με Εορταστική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

 

Αναλυτικά:

-Σάββατο 2 | 20:30

100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας «Αγαπητή Μαρία»

Συμμετέχουν:

Διονύσης Μελογιαννίδης, τενόρος (χειρισμός και επεξεργασία βίντεο)

Όλγα Μπαλωμένου, σοπράνο (διενέργεια συνεντεύξεων)

Μαρία Τσιρώνη, σοπράνο (διενέργεια συνεντεύξεων)

Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου, πιανίστα

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»

-Κυριακή 3 | 20:30

«Φθινοπωρινή Συμφωνία» με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Μουσική διεύθυνση: Γεώργιος Χλίτσιος

Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας

-Πέμπτη 14 | 20:00

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών

Πλ. Πάργης, Πεζόδρομοι Μιχ. Αγγέλου, Μελανίδη

-Σάββατο 16 | 17:00

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Κοινότητα Σταυρακίου με τη συμμετοχή της Μπαντίνας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών

Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Γεωργάνος

Σταυράκι

Κυριακή 17 | 12:00

Αναβίωση του εθίμου «Τα Σπάργανα του Χριστού» στη γιαννιώτικη Καστροπολιτεία Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών,

4ο ΚΑΠΗ Δήμου Ιωαννιτών

Επιμέλεια: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης (εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού)

Κάστρο Ιωαννίνων- Πλατεία Μάτσα

Δευτέρα 18 | 19:30

Συναυλία κιθάρας των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Συμμετέχουν μαθητές των τάξεων της Μελίνας Βλάχου, της Φωτεινής Κοτσιάφτη, του Γιάννη Μάνου, του Αλέξη Μπάγια και της Φωτεινής Τσουμάνη

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»

-Τρίτη 19 | 18:00

Η Σχολή Τρομπέτας και η Σχολή Φλάουτου του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων σε εορταστικές μελωδίες στις οδούς Μελανίδη και Βλαχλείδη

Διδασκαλία – Μουσική διεύθυνση: Νίκος Κυπριώτης, Μαρία Μεσσάρη

-Τετάρτη 20 | 20:00

Χριστουγεννιάτικη συναυλία με μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»

-Πέμπτη 21 | 19:00

Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου – Παράρτημα Ανατολής

Συμμετέχουν σπουδαστές των καθηγητριών:

Πηνελόπη Λιαροστάθη, πιάνο

Ελένη Κολιού, πιάνο

Εύη Κύρκου, πιάνο

Φωτεινή Τσουμάνη, κιθάρα

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»

-Πέμπτη 21 | 20:00

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών

Πεζόδρομοι Ιστορικού Κέντρου

-Πέμπτη 21 | 20:00

Εορταστική συναυλία με τη Νεανική Ορχήστρα Ντο Ρε Μι, τη Μικτή Χορωδία και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Μουσική Διεύθυνση: Γεράσιμος Λώλης

Διδασκαλία – Διεύθυνση Χορωδίας: Κωνσταντίνα Μήλια

Αίθουσα Λόγου και Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-Παρασκευή 22 | 19:00

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Μπαντίνας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών στις οδούς Μελανίδη και Μιχ. Αγγέλου

Μουσική Διεύθυνση: Χρήστος Γεωργάνος

-Κυριακή 24 | 12:00

Κάλαντα με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

στις οδούς Μελανίδη και Μιχ. Αγγέλου

-Δευτέρα 1 Ιανουαρίου| 11:00

Εορταστική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Μουσική διεύθυνση: Γεώργιος Χλίτσιος

Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας

-Σάββατο 6 | 11:00

Μωμόγεροι στους δρόμους της Ανατολής

Διοργάνωση: Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου

 

Διαβάστε περισσότερα →
Η παράσταση «Μολυβένιος Στρατιώτης» στο Καμπέρειο Θέατρο στις 22 Δεκεμβρίου

19 - 12 - 2023

Η παράσταση «Μολυβένιος Στρατιώτης» στο Καμπέρειο Θέατρο στις 22 Δεκεμβρίου

Η υπέροχη περιπέτεια του Μολυβένιου Στρατιώτη και της Μπαλαρίνας, που συγκίνησε μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα Γιάννενα!

  

“Είμαστε εμείς Στρατιώτες, Μολυβένιοι Στρατιώτες

Φτιαχτήκαμε από κουτάλα  κι αγαπάμε το φαΐ

Μέτρησέ μας έναν-έναν  για να μην ξεχνάς κανέναν

Τρία Πέντε Δεκαπέντε κι άλλα δέκα εικοσιπέντε

ή μήπως εικοστέσσερα μισό;”

 

 

Πληροφορίες Παράστασης:

“ΜΟΛΥΒΕΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

ΚΑΜΠΕΡΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Παρασκευή 22/12

Ώρα: 18:30

Τιμές Εισιτηρίου:

9Ταμείο Θεάτρου, 8Προπώληση, 6€ Ομαδικό/Τριτέκνων/ΑΜΕΑ

Διάρκεια Παράστασης: 60’

Προπώληση εισιτηρίων:

Ηλεκτρονικά: https://www.more.com/theater/molybenios-stratiotis/

Προπώληση:

ΠΡΟΚΟΣ (Σαλαμάγκα & Δωδώνης 2 - 2651034100)

Τηλ. Επικοινωνίας - Πληροφορίες: 6944173330

Πληροφορίες Εκδήλωσης:

Η παράσταση είναι κατάλληλη για ηλικίες 4+

Το trailer της παράστασης μας: https://www.youtube.com/watch?v=wff0XT_Ivgc

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Εμπνευσμένο από την κλασική ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Μολυβένιος Στρατιώτης, είναι ένα παιχνίδι που δεν μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα. Μέσα στο ταξίδι του με την φίλη του μπαλαρίνα, κάνει φίλους και εχθρούς, γνωρίζει νέους κόσμους και μαθαίνει πως είναι ο κόσμος έξω από την ζεστασιά του παιδικού δωματίου, με την ιστορία του να έχει ένα διαφορετικό τέλος απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.

 

Υπόθεση:

Ένα νέο δώρο έρχεται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα παλιά παιχνίδια έχουν αγωνία να δουν ποιος θα είναι ο καινούργιος τους φίλος. Εικοσιπέντε στρατιώτες έρχονται τυλιγμένοι σε ένα πανέμορφο κουτί, μόνο που ο ένας από αυτούς, έχει μια μικρή διαφορά από τους υπόλοιπους…του λείπει ένα πόδι. Εκεί γίνεται φίλος με την μπαλαρίνα, ενώ ο μοχθηρός κλόουν Τζακ που την θέλει δική του, τους επιφυλάσσει μια έκπληξη. Έτσι, καταλήγουν στον υπόνομο, γνωρίζοντας την φυλή των αρουραίων και τον σκληρό βασιλιά τους. Όμως μετά από μια ανατροπή, παιχνίδια και αρουραίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιστρέφουν όλοι μαζί στο σπίτι τα Χριστούγεννα, φτιάχνοντας μια γειτονιά για όλα τα σπασμένα και χαμένα παιχνίδια που ψάχνουν το σπίτι τους.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Σκηνοθεσία: Άγγελος Κουρέπης

Διασκευή: Λευτέρης Κωνσταντίνου

Χορογραφίες: Γιάννα Διακουμή, Λευτέρης Κωνσταντίνου

Μουσική: Μαρία Φιρλίγκου

Στίχοι τραγουδιών: Άγγελος Κουρέπης, Λευτέρης Κωνσταντίνου

Ενδυματολόγος: Μαρία Βόγλη, Δέσποινα Περδικοπούλου

Σκηνογραφία: Ειρήνη Αγιαννίτη

Κατασκευές: Κώστας Χατζηκαλλινικίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Ζερβού

Φωτογραφία: Κωστής Χατζής

Βίντεο: Μαρία Κοντοβουνίσιου

Ηχοληψία: Ελίνα Βασιλείου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Βασιλική Σγούρου

Ηχογραφήσεις/Μιξάζ: Μάριος Αποστολακούλης

Γραφιστική επιμέλεια: Λευτέρης Κωνσταντίνου

Υπεύθυνος επικοινωνίας - Οργάνωση παραγωγής: Άγγελος Κουρέπης

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Μπίτου

Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα PlayTime

 

Επί σκηνής:

Άγγελος Κουρέπης, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Ελένη Τζαφέρη, Νίκος Καρυδόπουλος, Μαρία Βόγλη, Χρύσα Κωστίκη, Βίκυ Κωνσταντινίδου, Μέλη Σμυρνιώτη

 

 

Διαβάστε περισσότερα →
Castle Rock Xmas edition

15 - 12 - 2023

Castle Rock Xmas edition

Χριστούγεννα και το Castle Rock Festival έρχεται κοντά μας με τη χριστουγεννιάτικη εκδοχή του Ioannina Rock City.

Στην εκδήλωση της Παρασκευής, 22 Δεκεμβρίου 2023, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» συμμετέχουν οι:

Tempted, 18:00 – 18:45 Coins & balloons, 19:00 – 19:45 Moses Remax, 20:00 – 20:45 Petros Fuzzhead (Full band), 21:00 – 21:45 Spellbound, 22:00 – 22:45 Ask Tomorrow, 23:00 – 23:45

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Διαβάστε περισσότερα →
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων 2023

15 - 12 - 2023

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων 2023

Ραδιοφωνικές αφηγήσεις Χριστουγεννιάτικων ιστοριών στο Δημοτικό  Ραδιόφωνο από τους ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

 

Δευτέρα 18 και Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 14:00.

Οι ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα βρεθούν στην εκπομπή της Μαριλένας Γκόνη «Αναγκαίο Καλό»,  όπου θα αφηγηθούν χειμερινές και εορταστικές ιστορίες. Σας καλούμε λοιπόν να μας ακολουθήσετε, απ’όπου κι αν βρίσκεστε, σε μία αφήγηση όπου μας οδηγεί ο λόγος και η φωνή.

 

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου.

Χριστουγεννιάτικη δράση στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων. Οι ιστορίες των Χριστουγέννων θα αποτελέσουν την αφορμή για μία συνάντηση με τους κρατούμενους στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων και τους ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες εορταστικές

Διαβάστε περισσότερα →
Το θεατρικό έργο Oleanna του David Mamet στα Ιωάννινα

15 - 12 - 2023

Το θεατρικό έργο Oleanna του David Mamet στα Ιωάννινα

Μετά τα συνεχή soldout σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, η Εταιρεία Θεάτρου Monks σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει την OLEANNA του David Mamet, σε σκηνοθεσία Μυρσίνης Καρματζόγλου 15 - 16 Δεκεμβρίου στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα.

Ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας ενός από τους διασημότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς, η Oleanna του David Mamet, έρχεται από την Εταιρεία Θεάτρου Monks στα Ιωάννινα για δύο παραστάσεις, προκαλώντας τους θεατές να σκεφτούν πάνω σε ένα καίριο και πάντα επίκαιρο ζήτημα: Πώς αλλοτριώνει η εξουσία αυτόν που την αποκτά;

Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου στο απόγειο της ακαδημαϊκής του καριέρας και μια νεαρή φοιτήτρια που θέλει, πάση θυσία, να περάσει το μάθημά του, οδηγούνται σε μια σφοδρή σύγκρουση που πηγάζει από την ανάγκη κυριαρχίας του κάθε «εγώ» πάνω στο άλλο. Ποιος ορίζει το πλαίσιο της εκπαίδευσης; Ποιος κατέχει τη γνώση; Διαφορετικά φύλα, τάξεις και κόσμοι, σε έναν ανελέητο πόλεμο με όπλο τη γλώσσα, μια γλώσσα που παρερμηνεύει και παρερμηνεύεται, καθιστώντας την επικοινωνία μεταξύ τους αδύνατη και δυναμιτίζοντας την πολιτική ορθότητα του εκπαιδευτικού – και όχι μόνο - συστήματος.

Δύο ηθοποιοί αναμετρώνται ο ένας με τον άλλο και μαζί με το εκρηκτικό κείμενο του Mamet, σε μια παράσταση με καταιγιστικό ρυθμό που αμφισβητεί τη βεβαιότητα της εποχής μας: Είστε σίγουροι ότι υπάρχει μία αληθινή και αντικειμενική πραγματικότητα;

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Μετάφραση: Γιάννης Μαυρόπουλος

Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Καρματζόγλου

Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Εύα Σουγιουλτζή

Μουσική σύνθεση: Μυρσίνη Καρματζόγλου

Φωτισμοί: Γιώργος Μιχαλάκος

Σχεδιασμός αφίσας: Χάρης Θώμος

Φωτογραφίες: Ανθούλα Αηδώνη

Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

 

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Γιάννης Μαυρόπουλος, Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα (Παπαδοπούλου 11, Ιωάννινα)

Ημέρες ώρες παραστάσεων: 15 & 16 Δεκεμβρίου, ώρα 21.15

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 13€, Προπώληση 10€ έως 14/12 στο https://www.more.com/theater/oleanna-ioannina

Trailer: https://youtu.be/NVUC-LVbYpk

Διάρκεια: 95’

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου MONKS

Σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα →
Μαγικά Χριστούγεννα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

07 - 12 - 2023

Μαγικά Χριστούγεννα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  υποδέχεται τα Χριστούγεννα και οργανώνει εορταστικές δράσεις, για μικρούς και μεγάλους, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

 

Συγκεκριμένα:

  • Εργαστήρι χριστουγεννιάτικων στολιδιών

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 (ώρα 11:00) πραγματοποιείται δημιουργικό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι για ενήλικες. Με την καθοδήγηση του εικαστικού Χρήστου Κόλλια,  οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν μοναδικά χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια από νήματα και άλλα απλά υλικά, όπως χαρτί, ύφασμα, τσόχα και χάντρες, δημιουργώντας ποικιλόμορφα γεωμετρικά μοτίβα με την τεχνική mandala.

 

  • Μουσικοθεατρική παράσταση «Ποιος θα σώσει τα Χριστούγεννα;»

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου (ώρα 12:00) παρουσιάζεται η παράσταση «Ποιος θα σώσει τα Χριστούγεννα;»  για  οικογένειες με παιδιά, ηλικίας 5 έως 10 ετών, από τη θεατρική ομάδα Actina.

Οι γιορτές έρχονται με γοργό ρυθμό και η Μαγεία των Χριστουγέννων εξαφανίζεται. Αναστάτωση επικρατεί στο σπίτι του Αϊ Βασίλη γιατί κάθε χρόνο στηρίζονται όλοι στις υπηρεσίες της. Ο Αϊ Βασίλης τότε αναθέτει στο πιο έμπιστο ξωτικό του την αποστολή να σώσει τα Χριστούγεννα και έτσι λοιπόν η περιπέτεια αρχίζει. Άραγε θα τα καταφέρουν να τα σώσουν;

 

Σκηνοθεσία/Διασκευή: Αθηνά Τσικνιά | Ερμηνεύουν: Άννα Παπανικολάου, Δέσποινα Ναυρόζογλου, Μιχάλης Ντέτσικας, Δάφνη Πουρναρά | Μουσικός: Δάφνη Πουρναρά (πιάνο) | Σκηνικά/κοστούμια/φωτισμοί: Αθηνά Τσικνιά | Ζωγραφική σκηνικών: Αφροδίτη Γκαραβέλα | Κούκλα καλικάντζαρου: Εβίτα Αγγέλη

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά εκτός Τρίτης, 10:00-17:00)

 

ΠΙΟΠ | Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ,Κάστρο Ιωαννίνων

Τ: 2651064065 | www.piop.gr

Διαβάστε περισσότερα →
Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων

30 - 11 - 2023

Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων

Στο πρόγραμμα, που παρουσίασε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μουσικές συναυλίες, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και κάλαντα.

Η έλευση του 2024 θα γίνει με εορταστική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.

 

Αναλυτικά:

-Σάββατο 2 | 20:30

100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας «Αγαπητή Μαρία»

Συμμετέχουν:

Διονύσης Μελογιαννίδης, τενόρος (χειρισμός και επεξεργασία βίντεο)

Όλγα Μπαλωμένου, σοπράνο (διενέργεια συνεντεύξεων)

Μαρία Τσιρώνη, σοπράνο (διενέργεια συνεντεύξεων)

Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου, πιανίστα

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»

-Κυριακή 3 | 20:30

«Φθινοπωρινή Συμφωνία» με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Μουσική διεύθυνση: Γεώργιος Χλίτσιος

Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας

-Πέμπτη 14 | 20:00

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών

Πλ. Πάργης, Πεζόδρομοι Μιχ. Αγγέλου, Μελανίδη

-Σάββατο 16 | 17:00

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Κοινότητα Σταυρακίου με τη συμμετοχή της Μπαντίνας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών

Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Γεωργάνος

Σταυράκι

Κυριακή 17 | 12:00

Αναβίωση του εθίμου «Τα Σπάργανα του Χριστού» στη γιαννιώτικη Καστροπολιτεία Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών,

4ο ΚΑΠΗ Δήμου Ιωαννιτών

Επιμέλεια: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης (εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού)

Κάστρο Ιωαννίνων- Πλατεία Μάτσα

Δευτέρα 18 | 19:30

Συναυλία κιθάρας των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Συμμετέχουν μαθητές των τάξεων της Μελίνας Βλάχου, της Φωτεινής Κοτσιάφτη, του Γιάννη Μάνου, του Αλέξη Μπάγια και της Φωτεινής Τσουμάνη

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»

-Τρίτη 19 | 18:00

Η Σχολή Τρομπέτας και η Σχολή Φλάουτου του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων σε εορταστικές μελωδίες στις οδούς Μελανίδη και Βλαχλείδη

Διδασκαλία – Μουσική διεύθυνση: Νίκος Κυπριώτης, Μαρία Μεσσάρη

-Τετάρτη 20 | 20:00

Χριστουγεννιάτικη συναυλία με μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»

-Πέμπτη 21 | 19:00

Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου – Παράρτημα Ανατολής

Συμμετέχουν σπουδαστές των καθηγητριών:

Πηνελόπη Λιαροστάθη, πιάνο

Ελένη Κολιού, πιάνο

Εύη Κύρκου, πιάνο

Φωτεινή Τσουμάνη, κιθάρα

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»

-Πέμπτη 21 | 20:00

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών

Πεζόδρομοι Ιστορικού Κέντρου

-Πέμπτη 21 | 20:00

Εορταστική συναυλία με τη Νεανική Ορχήστρα Ντο Ρε Μι, τη Μικτή Χορωδία και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Μουσική Διεύθυνση: Γεράσιμος Λώλης

Διδασκαλία – Διεύθυνση Χορωδίας: Κωνσταντίνα Μήλια

Αίθουσα Λόγου και Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-Παρασκευή 22 | 19:00

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Μπαντίνας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών στις οδούς Μελανίδη και Μιχ. Αγγέλου

Μουσική Διεύθυνση: Χρήστος Γεωργάνος

-Κυριακή 24 | 12:00

Κάλαντα με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

στις οδούς Μελανίδη και Μιχ. Αγγέλου

-Δευτέρα 1 Ιανουαρίου| 11:00

Εορταστική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Μουσική διεύθυνση: Γεώργιος Χλίτσιος

Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας

-Σάββατο 6 | 11:00

Μωμόγεροι στους δρόμους της Ανατολής

Διοργάνωση: Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου

 

Διαβάστε περισσότερα →
Στη «βιτρίνα» της έκθεσης «Philoxenia» η πόλη των Ιωαννίνων

16 - 11 - 2023

Στη «βιτρίνα» της έκθεσης «Philoxenia» η πόλη των Ιωαννίνων

Το «παρών» στην 38η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έδωσε και φέτος ο δήμος Ιωαννιτών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, τα στελέχη του δήμου παρουσίασαν  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος της πόλης των Ιωαννίνων, με έμφαση στην ανάδειξη της περιοχής ως ελκυστικού προορισμού 365 ημερών, για κάθε προτίμηση και ηλικία. Ως Μητροπολιτικού πόλου αναψυχής, με ποικίλες δυνατότητες εναλλακτικών δραστηριοτήτων και εμπειριών (πολιτιστικές, αθλητικές, διασκέδασης και επαφής με τη φύση). 

Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια και τη διεθνή τουριστική αγορά, είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για την πόλη των θρύλων και της νεανικής φρεσκάδας. Για τα αξιοθέατα, την πολυπολιτισμική ταυτότητα, τη γαστρονομία, τη σημερινή φυσιογνωμία και τις σύγχρονες υποδομές της.

Επίσης, το περίπτερο του δήμου επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Ο δήμος, που φιλοξενήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, εκπροσωπήθηκε στην έκθεση από την προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού Ελένη Μπασογιάννη και τον Αιμίλιο Νέο.

Διαβάστε περισσότερα →
Προβολή της ταινίας «Μάτα Χάρι»

15 - 11 - 2023

Προβολή της ταινίας «Μάτα Χάρι»

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα,  στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών «Κυριακές στο πανί», παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Την Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, στις 20:30,  θα προβληθεί η ταινία Μάτα Χάρι (Mataharis, Ισπανία, 2007, Διάρκεια: 103'  σε σκηνοθεσία Iciar Bollain

Πρωταγωνιστούν: Najwa Nimri, Tristan Ulloa, Maria Vazquez

Η Ινές (Μαρία Βάθκεθ), η Εύα (Νάγια Νίμρι) και η Κάρμεν (Νούρια Γονθάλεθ) είναι ιδιωτικές ντετέκτιβ στην Μαδρίτη. Πραγματοποιούν έρευνα σε μία πολυεθνική εταιρεία αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ίντριγκες και τα μυστικά των δικών τους σχέσεων.  Η Εύα ανακαλύπτει κάτι αναπάντεχο σε σχέση με τον σύντροφό της Ινιάκι (Τριστάν Ουγιόα), η Ινές αντιμετωπίζει μια δύσκολη απόφαση που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη δουλειά της όσο και τον Μανουέλ (Ντιέγο Μαρτίν), η Κάρμεν φαίνεται να μην δίνει σημασία στις δυσκολίες του γάμου της ενώ ερευνά τον γάμο του Σέρχιο (Αντόνιο ντε λα Τόρε). 

Διαβάστε περισσότερα →
«Αγαπητή Μαρία»-Ένα μουσικό αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας

15 - 11 - 2023

«Αγαπητή Μαρία»-Ένα μουσικό αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στις 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», ένα αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας με τίτλο «Αγαπητή Μαρία».

Συμμετέχουν:

Διονύσης Μελογιαννίδης, τενόρος (χειρισμός και επεξεργασία βίντεο)

Όλγα Μπαλωμένου, σοπράνο (διενέργεια συνεντεύξεων)

Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου, πιανίστα

Μαρία Τσιρώνη, σοπράνο (διενέργεια συνεντεύξεων)

Το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

Η Μαρία Κάλλας είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες και άρτιες καλλιτέχνιδες της παγκόσμιας ιστορίας. Η επονομαζόμενη «la divina», τραγουδίστρια με συγκλονιστική φωνή, εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες και τεράστια αφοσίωση, άσκησε τεράστια επίδραση στο χώρο της όπερας και απετέλεσε πηγή έμπνευσης για αναρίθμητους μουσικούς. Από την άλλη, η προσωπική της ιστορία, η σχέση της με την οικογένειά της, η σχέση της με τον Ωνάση, η απώλεια της φωνής της, το μοναχικό τέλος είναι στοιχεία, που έχουν συζητηθεί και αναλυθεί από διάφορες πηγές και οπτικές.

Για το αφιέρωμα δημιουργείται και θα προβληθεί ένα πρωτότυπο δημοσιογραφικό μουσικό magazino με σύντομες συνεντεύξεις από καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μαέστρους, σκηνοθέτες κ.λ.π.), που βρίσκονται στην αιχμή της εγχώριας και ευρωπαϊκής οπερατικής παραγωγής. Οι εν λόγω καλλιτέχνες θα κληθούν να μιλήσουν για την τέχνη τους και την επίδραση που άσκησε πάνω τους η Μαρία Κάλλας. Παράλληλα θα ερμηνευτούν άριες και ντουέτι του στάνταρ ρεπερτορίου όπερας. Έτσι, οι θεατές να γνωρίσουν την Κάλλας και την τέχνη της με ένα ζεστό, ανθρώπινο τρόπο, μέσα από την εμπειρία και την κατάθεση ψυχής σημαντικών επαγγελματιών του χώρου, και μέσα από τη μουσική ερμηνεία έργων, τα οποία η Κάλλας ανέδειξε με αξιοθαύμαστο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα →
Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

15 - 11 - 2023

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Οι εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ,  το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Λύκειον  Των Ελληνίδων Ιωαννίνων, ο  Σύνδεσμος  Συρρακιωτών Ιωαννίνων, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων και το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του καινούργιου μυθιστορήματος του Ευάγγελου Αυδίκου, Δρολάπι, ΕΣΤΙΑ 2023

Στην  εκδήλωση, που θα γίνει στον Πολιτιστικό Χώρο  «Δημ. Χατζής» (παλιά  Σφαγεία), τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 19:00,  θα μιλήσουν για το βιβλίο:

ο Κωνσταντίνος Καραβίδας, μέλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Φιλολογίας  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Χριστόφορος Χαρατσάρης,  Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν:

α. Μαθητές/τριες του Λυκείου Των Ελληνίδων Ιωαννίνων και

β. Η Κατερίνα Ζιώγα, γιατρός.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ανδρομάχη Μπούνα- Βάιλα, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Δ.Σ του Λυκείου Των Ελληνίδων Ιωαννίνων. 

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν  η Τερέζα Γιάννενα, πρόεδρος του Λυκείου Των Ελληνίδων Ιωαννίνων, ο Ιπποκράτης Αλέξης, πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων και η Ερασμία Ζαβιτσάνου, πρόεδρος Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων.

 

Περίληψη του μυθιστορήματος

 

Τι είναι το δρολάπι; Υδρολαίλαψ είναι η λέξη που μας έρχεται από παλιά. Η βρόχινη λαίλαπα, η αλύπητη βροχή,  ανακατεμένη με δυνατό αέρα.  Γίνεται στη συνέχεια δρολάπι. Το μυθιστόρημα οργανώνεται με άξονα το ανεμόβροχο,  που εμφανίζεται στην αφήγηση τόσο  με την κυριολεκτική του σημασία όσο και με τη μεταφορική.

     Η λέξη ανοίγει σαν βεντάλια κι από μέσα της αποκαλύπτονται  διαφορετικές εκδοχές. Η μία συνδέει τη διαδικασία της γραφής με όσα υποδηλώνει ο τίτλος. Αυτή η εκδοχή αποτυπώνει και την αναμέτρηση του συγγραφέα με τις ίδιες τις λέξεις, συστατικό στοιχείο της λογοτεχνικής δημιουργίας. Η δεύτερη εκδοχή είναι η κυριολεκτική χρήση, αρχικά, της λέξης και μετά η μεταφορική της. Δρολάπι, ή και δρόλαπας, είναι το ανεμόβροχο, που πέφτει με σφοδρότητα δέρνοντας το πρόσωπο, το κορμί, τα δέντρα,  τη γη.

      Τέτοιο είναι και το περιβάλλον, που ορίζει όσα συμβαίνουν στα Τζουμέρκα, πάνω από την γέφυρα της Πλάκας. Εκεί η Ρήνα/Ιρένε και ο Κώστας επιχειρούν να χτίσουν τη ζωή τους. Εκεί βρήκαν απάγκιο , για να ξανασταθούν στα πόδια τους, μετά το οικονομικό και το κοινωνικό δρολάπι, που έπληξε τις ζωές τους στην Αθήνα. Η οικονομική κρίση τούς στέρησε τη ζωή που είχαν. Το δρολάπι γίνεται ανατρεπτικό,  κοινωνικό ανεμόβροχο, που σαρώνει όσα θεωρούνταν δεδομένα. Επιλέγουν τα Τζουμέρκα ως τόπο για μια νέα αρχή. Αρκεί, όμως, η καλή πρόθεση και η κοινή τραυματική εμπειρία για να αντέξει η σχέση αυτή;

Τα Τζουμέρκα γίνονται ο τόπος δοκιμασίας και για τα άλλα δύο ζευγάρια. Είναι η Αρσινόη και ο Λυσίμαχος/Μάχος, που ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ισοπέδωσε τον ως τότε κόσμο τους. Έχασαν ονόματα, θύμησες, φίλους, ταυτότητα. Ποιοι είναι; Παλεύουν να ανακτήσουν τη ζωή τους. Από τη Θεσσαλονίκη, στην Πρέβεζα κι από εκεί, στα Τζουμέρκα, όπου δοκιμάζονται τα σώματα, τα αισθήματα, οι σχέσεις. Το δρολάπι του ατυχήματος τους ξεριζώνει. Νιώθουν σαν τα πλατάνια στον Άραχθο. Οι ρίζες τους μετεωρίζονται, παρασυρμένες από το δρολάπι, που γκρεμίζει τη γέφυρα της Πλάκας.

Τα Τζουμέρκα γίνονται ένας δρόλαπας για όλους. Ακόμη και για το τρίτο ζευγάρι, τη Μίκα και τον Κριστ. Ερχόμενοι από την Αμερική, βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εαυτούς τους. Η ζωή τους παρασύρεται από το ανεμόβροχο της συμβατικής τους σχέσης. Μπορεί να γίνει η τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, δρολάπι για την πνευματική ανασυγκρότηση των ανθρώπων;

Τρία ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους χωρίς τη σκόνη της συμβατικότητας. Το δρολάπι και η γέφυρα, που πέφτουν, παρασύρουν και τις δικές τους ψευδαισθήσεις. Ένας κόσμος καταρρέει. Οι βεβαιότητες  παρασύρονται από το ανεμόβροχο, που μπορεί να είναι το ποτάμι ή όσες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη απορρυθμίζοντας τη ζωή. Οι αφηγηματικοί ήρωες καλούνται να επιλέξουν τα δικά τους μονοπάτια. Το δρολάπι υπονομεύει όσα ήξεραν. Διαμορφώνει νέα δεδομένα.

 

Διαβάστε περισσότερα →