To Rock στα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι μία πόλη με έντονη rock κουλτούρα από τη δεκαετια του΄70. Τόσο οι επιρροές από την πανεπιστημιακή κοινότητα, που μετέφερε τη μουσική από τις μεγαλύτερες πόλεις, όσο και ο ελκυστικός «rock» τρόπος ζωής της επανάστασης, της αμφισβήτησης και της ελευθερίας της σκέψης, «επέβαλαν» το Rock στη γιαννιώτικη καθημερινότητα, με μπαρ που παίζανε αποκλειστικά αυτή τη μουσική, αλλά και με αυτοσχέδιες συναυλίες συγκροτημάτων που δειλά κάνανε την εμφάνισή τους. 

To Rock στα Ιωάννινα
To Rock στα Ιωάννινα

Η Rock Δεκαετία

Στη δεκαετία του ΄80, δημιουργήθηκαν τα πρώτα ουσιαστικά συγκροτήματα με Γιαννιώτες μουσικούς και θρυλικές συναυλίες μεσημέρια Κυριακής στο Παλλάδιο θέατρο, σε συνδυασμό με πολλά μπαρ και κάποιες σκηνές που στήριζαν το Rock - μπορούμε να μιλάμε για μια rock δεκαετία στην πόλη. 

Ο απόηχος αυτής της επιρροής, φάνηκε στην πληθώρα νέων συγκροτημάτων στη δεκαετία του ΄90, τόσο από ντόπιους μουσικούς, όσο και από φοιτητές, αλλά και με το γεγονός ότι τα Ιωάννινα αποτέλεσαν στάση συναυλιών και για ελληνικά rock συγκροτήματα και καλλιτέχνες. 

Σημαντικό ορόσημο το «Castle Rock Festival»

Με αυτή τη ….φόρα, και παρόλο ότι πολλές άλλες μουσικές άρχισαν να βάζουν το Rock στο περιθώριο, στην πρώτη δεκαετία του 2000, έγινε κάτι στην πόλη που άλλαξε τα δεδομένα. Το «Castle Rock Festival», ένα μουσικό και ευρύτερα καλλιτεχνικό φεστιβάλ που, εκτός από το να στηρίζει την τοπική σκηνή που αριθμούσε ήδη πολλά συγκροτήματα, είχε σαν κεντρική ιδέα, για πρώτη φορά, να φιλοξενήσει στα Ιωάννινα ξένους παγκοσμίου βεληνεκούς καλλιτέχνες της Rock, πράγμα που μέχρι τότε φαινόταν σαν όνειρο. 

Πρώτος επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ ήταν ο Glenn Hughes, φωνή των «Deep Purple» και «Black Sabbath». H επιτυχία ήταν τεράστια και, την επόμενη χρονιά, επίσημοι καλεσμένοι ήταν οι πολύ σπουδαίοι «Whitesnake», κάτι που κανένας δεν το πίστευε, ώσπου να το δει!

Η  συναυλία τους, πέρασε στην ιστορία. Το φεστιβάλ, όχι μόνο έδωσε στο γιαννιώτικο κοινό λόγο να ονειρευτεί, όχι μόνο …έβαλε τα Ιωάννινα στον παγκόσμιο χάρτη συναυλιών, αλλά, κυρίως, έδωσε κίνητρα και βήμα στους Γιαννιώτες νέους μουσικούς, ώστε να ανεβάσουν το μουσικό επίπεδό τους και να δημιουργήσουν όλη την επόμενη rock σκηνή.

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, επισκέφτηκαν την πόλη οι «Over the Rainbow», οι «Winger», o Don Dokken, o Joe Lynn Turner, o Kip Winger, o Louisiana Red, ενώ το 2010 το «συναυλιακό» rock αποκορύφωμα στα Ιωάννινα -κυρίως λόγω προσέλευσης- ήταν με την εμφάνιση των «Scorpions» στο γήπεδο της πόλης. Επίσης, την ίδια χρονιά, στο πλαίσιο του 

Castle Rock, εμφανίστηκαν οι «James». 

Την επόμενη χρονιά, οι Γιαννιώτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους θρυλικούς «Deep Purple» στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Η επόμενη δεκαετία -και μέχρι σήμερα - λόγω οικονομικής κρίσης, έκανε δύσκολη την ανάκληση «μεγάλων ονομάτων», αλλά μέσω ενός άλλου φεστιβάλ, του «Ioannina Rock City»,

δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί η τοπική σκηνή, η οποία, αυτή τη στιγμή, αριθμεί πάνω από 30 συγκροτήματα!

Τα δυο τελευταία χρόνια, γίνεται προσπάθεια αναβίωσης του castle rock (και μέσω πανδημίας), με καλεσμένους, όπως ο Ronnie Romero και o Kip Winger και υπάρχουν ελπίδες ότι τα Ιωάννινα θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν ξανά θρυλικά ονόματα της Rock!

(από το μουσικό Γιώργο Γάκη)

Gallery

To Rock στα Ιωάννινα
To Rock στα Ιωάννινα
To Rock στα Ιωάννινα
To Rock στα Ιωάννινα

Δείτε επίσης

Λαϊκή παράδοση - πανηγύρια & γιορτές

Λαϊκή παράδοση - πανηγύρια & γιορτές

Μουσική και χορός

Μουσική και χορός

Η καλύτερη φοιτητική ζωή

Η καλύτερη φοιτητική ζωή

Νυχτερινή ζωή

Νυχτερινή ζωή