Χαλαρωτικοί περίπατοι

Ραντεβού στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από το χαρακτηριστικό διοικητικό κτίριο της Περιφέρειας. Πίσω από το κτίριο, απλώνεται το εμπορικό κέντρο, με καταστήματα που προσφέρουν ποικίλες επιλογές. Μια στάση απαραίτητη στα πολλά καφέ. Και τα μάτια σου ανοιχτά. Κάπου ανάμεσα στις βιτρίνες και στα καταστήματα, συναντά κανείς μικρούς πολιτιστικούς θησαυρούς και αρχιτεκτονικά μνημεία: από το Λαογραφικό Μουσείο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, το κτίριο του Ταχυδρομείου και τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη μέχρι την πρώην Παπαζόγλειο Υφαντική Σχολή, την πρώην Καπλάνειο Σχολή και το αρχοντικό Πυρσινέλλα.

Χαλαρωτικοί περίπατοι

Περιήγηση στην πόλη

Πριν αφήσεις το κέντρο της πόλης, μην ξεχάσεις το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, ένα κτίριο-δημιούργημα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, το οποίο φιλοξενείται στο πάρκο «Λιθαρίτσια». Στο μουσείο θα έχεις την ευκαιρία να «ταξιδέψεις» στις αρχαίες πόλεις της Ηπείρου.

Στα «Λιθαρίτσια», προμαχώνα κάποτε του Αλή Πασά, μπορείς να απολαύσεις από ψηλά τμήμα του ιστορικού κέντρου και της λίμνης. Και μιας και άρχισε η βόλτα στο οθωμανικό παρελθόν της πόλης, πήγαινε λίγο πιο δίπλα, για να δεις το τζαμί και τους μεντρεσέδες του Βελή Πασά αλλά και το τζαμί της Καλούτσιανης, στο μιναρέ του οποίου, αν είσαι τυχερός, θα δεις κάποιον πελαργό να ξαποσταίνει.

Επιστροφή προς το κέντρο της πόλης, και από κει στη Δημοτική Πινακοθήκη. Μπορεί να μην είναι μεγάλη, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης. Μπορεί να χρειάζεται λίγο περπάτημα, αλλά αξίζει τον κόπο.

Η πόλη διαθέτει ένα σύγχρονο δίκτυο πεζόδρομων, με στενά γραφικά σοκάκια και παραδοσιακή γιαννιώτικη αρχιτεκτονική, που εκτείνονται, ως πλακόστρωτες διακλαδώσεις του οδικού κορμού της οδού Αβέρωφ, από την κεντρική πλατεία (Πύρρου) ως τη λίμνη, όπου συναντά κανείς τον παραλίμνιο διάδρομο πεζοπορίας και ποδηλάτου. Ουσιαστικά, διαπερνά  ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου -εκτός των τειχών του Κάστρου, αλλά και την εμπορική ζώνη των νέων καταστημάτων και πολυκαταστημάτων. Αποτελεί, το πιο ζωντανό «κύτταρο» της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας στον αστικό ιστό, το σημείο επαφής όλων των γενεών, με τις ποικίλες επιλογές και την εναλλαγή εντυπωσιακών εικόνων, την «κυψέλη» της νυχτερινής διασκέδασης και ψυχαγωγίας, τη «μεγάλη γειτονιά» που αναπτύσσονται τα φοιτητικά στέκια και ξεδίνουν οι παρέες κάθε ηλικίας.

Gallery

Χαλαρωτικοί περίπατοι
Χαλαρωτικοί περίπατοι
Χαλαρωτικοί περίπατοι
Χαλαρωτικοί περίπατοι

Δείτε επίσης

Παρατήρηση πουλιών στη λίμνη

Παρατήρηση πουλιών στη λίμνη

Αλεξίπτωτο πλαγιάς/παραπέντε

Αλεξίπτωτο πλαγιάς/παραπέντε

Ο γύρος της λίμνης

Ο γύρος της λίμνης

Περπάτημα και ποδήλατο

Περπάτημα και ποδήλατο