Μουσικό αφιέρωμα «100 χρόνια Μάνος Χατζιδάκις», στις 14 Ιουνίου

11 - 06 - 2024

Μουσικό αφιέρωμα «100 χρόνια Μάνος Χατζιδάκις», στις 14 Ιουνίου

Ο Δήμος Ιωαννιτών και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν, στις 14 Ιουνίου, στις 21.00, στην πλατεία Γλυκήδων, στο Κάστρο Ιωαννίνων, ένα μουσικό αφιέρωμα στον Έλληνα Συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, για φωνή και πιάνο, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του (15 Ιουνίου 1994).

Το μουσικό αφιέρωμα παρουσιάζουν η υψίφωνος Ελεάνα Βάσιου και η Αγγέλικα Παπανικολάου, στο πιάνο.

Διαβάστε περισσότερα →
To 16o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής & Γυναικολογίας στα Ιωάννινα 13-16 Ιουνίου

06 - 06 - 2024

To 16o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής & Γυναικολογίας στα Ιωάννινα 13-16 Ιουνίου

Η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία (Ε.Μ.Γ.Ε.), διοργανώνει το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, για την Υγεία της Γυναίκας και του Εμβρύου.

Στο Συνέδριο, θα παρουσιαστούν οι τελευταίες ιατρικές εξελίξεις στο χώρο της Μαιευτικής και Γυναικολογίας αλλά και όλων των εξειδικεύσεων, της γυναικολογικής ογκολογίας, εμβρυομητρικής ιατρικής, παιδικής και εφηβικής γυναικολογίας, ενδοσκοπικής χειρουργικής, ουρογυναικολογίας, παθολογίας τραχήλου μήτρας, παθήσεων μαστού, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, γενετικής, ενδοκρινολογίας, εμμηνόπαυσης και οικογενειακού προγραμματισμού. Ξεχωριστή θέση κατέχει στο πρόγραμμα η συμβολή των μαιών-μαιευτών στην άσκηση της Μαιευτικής και Γυναικολογίας και των ειδικευόμενων ιατρών στην εκπαίδευση στην Μαιευτική και Γυναικολογία με την συμμετοχή τους σε κλινικές και εργαστηριακές εργασίες.

 Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν 253 διακεκριμένοι επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα παρουσιάσουν τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις στον κλάδο της Μαιευτικής Γυναικολογίας. Ενώ, οι υποβληθείσες εργασίες από νέους επιστήμονες, «άγγιξαν» τις 418!

Το Συνέδριο ξεκινά την Πέμπτη 13 Ιουνίου, με πληθώρα συνεδριών και δύο σημαντικά εκπαιδευτικά «hands-on» σεμινάρια που αφορούν την αντιμετώπιση της μαιευτικής αιμορραγίας και την εκπαίδευση στην υπερηχογραφία της εμβρυικής καρδιάς.

 Μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα του συνεδρίου είναι:

  • Τοκετός στο σπίτι
  • Τοκετός σε Κέντρα Μη Παρεμβατικού Τοκετού στην Ελλάδα
  • Ενδοσκοπική χειρουργική στην Γυναικολογία
  • Υστεροσκόπηση: Το παρόν και το μέλλον
  • Υστερεκτομή: Παρελθόν, παρόν και μέλλον
  • Αντιμετώπιση προχωρημένου καρκίνου ωοθηκών
  • Κύηση επί της ουλής της καισαρικής τομής
  • Μοριακός έλεγχος καρκίνου τραχήλου μήτρας
  • Κατευθυντήριες οδηγίες για την χρήση των ηπαρινών στην κύηση
  • Κλασικός, μοριακός ή γονιδιακός έλεγχος στον επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο;
  • Γυναίκες μεγάλης ηλικίας: Τρόποι επίτευξης εγκυμοσύνης και παρακολούθηση
  • Η καισαρική τομή σήμερα. Μύθοι και πραγματικότητα
  • PRP στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
  • Η συνεχής μείωση των ποσοστών γονιμότητας και οι επιπτώσεις στη δημιουργία οικογένειας
  • Διάγνωση και διαχείριση Ca μαστού στις νέες γυναίκες - διατήρηση γονιμότητας
  • Πρωτόκολλα πρώιμης αποκατάστασης στη Μαιευτική και Γυναικολογία (ERAS)
  • Πως έχει αλλάξει το NIPT τον προγεννητικό έλεγχο τα τελευταία χρόνια
  • Συντηρητική αντιμετώπιση καρκίνου τραχήλου μήτρας
  • Κλασικός, μοριακός ή γονιδιακός έλεγχος στον επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο;

Η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία (Ε.Μ.Γ.Ε) θα βραβεύσει τις δύο καλύτερες έρευνες/μελέτες που θα παρουσιαστούν στις ειδικές συνεδρίες, μέσα στα πλαίσια της στήριξης του επιστημονικού έργου και παρουσίας των νέων επιστημόνων ιατρών

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site του Συνεδρίου https://www.16emge.gr/

Διαβάστε περισσότερα →
Ρεσιτάλ φλάουτου την Παρασκευή 7 Ιουνίου

05 - 06 - 2024

Ρεσιτάλ φλάουτου την Παρασκευή 7 Ιουνίου

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων διοργανώνουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 21:00, στο Δημοτικό Ωδείο (Μπιζανίου 2), ρεσιτάλ φλάουτου της σπουδάστριας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων στη Σχολή Φλάουτου, τάξη Μαρίας Μεσσάρη, Κατερίνας Τριανταφυλλίδη.

Συμμετέχει στο τσέλο ο Θοδωρής Σκούρτης και στο πιάνο συνοδεύει η Γεωργία Αναστάση.

Έργα A. Vivaldi, W. A. Mozart, Fr. Schubert, C. Reinecke και Φοίβου Παπαδόπουλου. 

Διαβάστε περισσότερα →
«Όταν η μουσική συναντά την ποίηση», Τετάρτη 12 Ιουνίου

05 - 06 - 2024

«Όταν η μουσική συναντά την ποίηση», Τετάρτη 12 Ιουνίου

O Δήμος Ιωαννιτών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν τη μουσική εκδήλωση «Όταν η μουσική συναντά την ποίηση», την Τετάρτη 12 Ιουνίου (ώρα 20:30), στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Η εκδήλωση αποτελεί ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση από τους μαθητές και τις μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης των Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή έξι σχολικών χορωδιών. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου, Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Διονύσιου Σολωμού, Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου. Τα πρωτότυπα κείμενα, που θα πλαισιώνουν τα τραγούδια, έχουν γραφτεί από τους μαθητές των Πειραματικών Σχολείων με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.  Επίσης, θα παρουσιαστούν εικαστικά έργα που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες με έμπνευση από τα συγκεκριμένα μελοποιημένα ποιήματα. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

 

ΠΙΟΠ | Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Τ: 2651064065 | www.piop.gr

Διαβάστε περισσότερα →
ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

04 - 06 - 2024

ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 20:30, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλη μας, την ετήσια παράστασή του με τη συμμετοχή όλων των χορευτών του Τμήματος.

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, που φέτος γιορτάζει μια πολύπλευρη και βραβευμένη πολιτιστική πορεία 40 χρόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελεί πολύκεντρο δραστηριοτήτων, όπου εκτός του τομέα εκμάθησης εκατοντάδων χορών, τραγουδιών και δρώμενων από όλη την Ελλάδα, ενεργοποιείται εδώ και δεκαετίες, μεταξύ άλλων, στους τομείς διοργάνωσης σεμιναρίων χορού, θεματικών συναυλιών, συνεδρίων, θεματικών μουσικοχορευτικών παραγωγών και παράλληλων θεματικών εκδηλώσεων.

Επιμέλεια -  διδασκαλία: Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης, Ηλίας Γκαρτζονίκας (εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής). 

 

Διαβάστε περισσότερα →
Θεατρική παράσταση «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου» την Παρασκευή 7 Ιουνίου

30 - 05 - 2024

Θεατρική παράσταση «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου» την Παρασκευή 7 Ιουνίου

Μετά τις sold out παραστάσεις του χειμώνα, που παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές, η Ομάδα Τέχνης «Υφάδι» και ο Αθλητικός Σύλλογος Βόλεϊ «Γιάννενα» παρουσιάζουν την κωμωδία «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου», σε σκηνοθεσία Νικόλαου Τζοβάρα, στο Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ. (Φρόντζου) την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 21:30.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένας ιδιωτικός υπάλληλος, ο Θεόδωρος Γιώτης, καταπιέζεται και περιφρονείται από τους συναδέλφους και την οικογένειά του. Μόνος του φίλος, ο θυρωρός της πολυκατοικίας, με τον οποίο συζητούν, πίνουν και παίζουν ΠΡΟ-ΠΟ. Μετά από επανειλημμένες ήττες, ο Γιώτης παρουσιάζεται ως ο υπερτυχερός του δελτίου με τα 182 εκατομμύρια. Με αυτή την εξέλιξη οι συμπεριφορές όσων των απαξίωναν αλλάζουν άρδην. Τι θα συμβεί όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια και ξεσκεπαστεί το μυστικό;

Μια σαρκαστική κωμωδία για το δράμα του ανθρώπου, που το πάθος του για τα πλούτη, γίνεται αρρώστια και φτάνει στον παροξυσμό και την παρανομία. Μέσα από κωμικές σκηνές, ευτράπελα, ρεαλιστικές συγκρούσεις και πικρές αλήθειες σκιαγραφείται η σύγχρονη ελληνική κοινωνία και ο μύθος οδηγείται σε μια ουσιαστική λύτρωση. Μια ωδή στην ανθρώπινη απληστία με φιλοσοφικές καταλήξεις. Ένας βαθύς σαρκασμός της κρυφής σκέψης, της υποσυνείδητης επιθυμίας που υποβόσκει στα έγκατα της ψυχής όλων, να αποκτήσουν χρήματα, πολλά χρήματα. Ένα έργο πέρα για πέρα ηθογραφικό με πολλά ψήγματα ανθρωπιάς που κάνει εις βάθος ψυχανάλυση χαρακτήρων με αιχμηρό και διεισδυτικό βλέμμα. Την ιστορία του αυτή, ο Μανόλης Κορρές, τιτλοφορεί χρησιμοποιώντας τον πασίγνωστο μύθο του Μίδα.

 

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Η «Ομάδα Τέχνης Υφάδι» είναι η εξέλιξη ενός οράματος, μιας ανήσυχης ομάδας ανθρώπων που οραματίστηκαν μια κοινή πορεία αναζήτησης μέσα από την τέχνη. Το 2019 δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη ερασιτεχνική ομάδα τέχνης που κάθε χρονιά παρουσιάζει παραστάσεις επαγγελματικού επιπέδου, με μεγάλη απήχηση και διθυραμβικές κριτικές. Φέτος, η ομάδα εγκαινιάζει την Κεντρική Σκηνή της με την πρώτη παράσταση με ενήλικες ηθοποιούς, ανεβάζοντας το θεατρικό έργο «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου».

Ο σκοπός της ομάδας, ήταν και παραμένει να αφήνει το αποτύπωμά της στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, προσφέροντας θεατρικές παραστάσεις στο απαιτητικό κοινό της, ενώ παράλληλα δίνει βήμα έκφρασης σε όσους αγαπούν το θέατρο. Η ομάδα έχει ιστορικό συνεργασιών με φορείς όπως το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία» και τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Ειρήνη Γκούρα, Αγνή Δρίμτζια, Δημήτρης Θωμάς, Σίμος Κοντοδήμας, Γιάννης Κυριαζής, Νίκη Λώλη, Νίκος Μανούσης, Βάια Ρούντου, Ευγένιος Τασιούλας.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νικόλαος Τζοβάρας

Σκηνικά: Νικόλαος Τζοβάρας

Ειδικές Κατασκευές: Δημήτρης Θωμάς

Κοστούμια: Νικόλαος Τζοβάρας, Νάνσυ Βάτσου

Μακιγιάζ: Bούλα Κοντογιάννη

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Τζοβάρας

Παραγωγός: Κωνσταντίνος Υφαντής

Διεύθυνση Παραγωγής: Λεμονιά Θωμά

Οργάνωση Παραγωγής: Νάνσυ Βάτσου

Trailer-Αφίσα: Νικόλαος Τζοβάρας, Γιώργος Τζοβάρας

Παραγωγή: Α.Σ. Γιάννενα & Ομάδα Τέχνης «Υφάδι»

Διάρκεια Παράστασης: 120 λεπτά (Χωρίς Διάλειμμα)

 

Τιμές Εισιτηρίων:

Κανονικό: 8€

Μειωμένο (ΑμεΑ, Άνεργοι, Πολύτεκνοι, Φοιτητές, Παιδιά άνω των 12): 5€

 * Η είσοδος για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ελεύθερη.

* Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τα συσσίτια του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

Σημεία Προπώλησης:

Βιβλιοπωλείο «Αίθρα» (Χαριλάου Τρικούπη 40)

Βιβλιοπωλείο «Γραμμή» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 124)

Οπτικά «ΜΑΝΘΟΣ» (Αβέρωφ 16)

 

Διαβάστε περισσότερα →
«PIANO DUETS» την Τρίτη 4 Ιουνίου

27 - 05 - 2024

«PIANO DUETS» την Τρίτη 4 Ιουνίου

Η αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων διοργανώνουν μουσική βραδιά πιάνου με τίτλο: «PIANO DUETS», με έργα για πιάνο για 4 χέρια.

Συμμετέχουν μαθητές της Σχολής Πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, των τάξεων των καθηγητριών:

Ειρήνης Ζάγκλη, Μαριέττας Θεοτικού, Ελένης Κολιού, Εύης Κύρκουμ και

Φανής Μαντέλλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 20:30, στον

Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Διαβάστε περισσότερα →
Αφιέρωμα στην latin-pop σκηνή από την Μπαντίνα της Φιλαρμονικής

23 - 05 - 2024

Αφιέρωμα στην latin-pop σκηνή από την Μπαντίνα της Φιλαρμονικής

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 20:00, στον πεζόδρομο της οδού Παπάζογλου, μπροστά από το Αρχοντικό Πυρσινέλλα, η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Χρήστου Γεωργάνου θα παρουσιάσει ένα μικρό αφιέρωμα στην latin-pop σκηνή.

Διαβάστε περισσότερα →
«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

21 - 05 - 2024

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχει στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024» με σειρά δράσεων:

 

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024

 

Κάστρο Ιωαννίνων

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Μαθαίνουμε, αγαπάμε, προστατεύουμε. Φυσικό περιβάλλον και μνημεία του Κάστρου Ιωάννινων”, για μαθητές Γ΄ Δημοτικού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων – Καπλάνειο. Περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στο Κάστρο Ιωαννίνων (τείχος, ακροπόλεις και μνημεία) με ειδικότερη αναφορά στο διαχρονικό ρόλο της λίμνης σε σχέση με το Κάστρο και τον οικισμό του, στο θέμα της αλλαγής του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα διατήρησης και προστασίας των μνημείων. Η δράση ολοκληρώνεται με δεντροφύτευση στο Ιτς Καλέ και συμβολική υιοθεσία του νέου δέντρου τους μαθητές. Στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα μνημεία του Κάστρου αλλά και τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης των Ιωαννίνων. Παράλληλα η ενεργή συμμετοχή των μαθητών με την πράξη της δεντροφύτευσης θα συμβάλει στην ανάπτυξη «δεσμών» των μικρών μαθητών με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον.

 

Υπεύθυνοι δράσης:

Μάτα Κορτζή, Αρχαιολόγος,

 Σοφία Κίγκα, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος

 

 

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, ώρα 10 π.μ.

 

Αρχαιολογικός Χώρος Καστρίτσας

 

Θα πραγματοποιηθούν περίπατος και θεματική ξενάγηση με τίτλο «22.000π.Χ. – 1913. Τα χνάρια του χρόνου στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Καστρίτσας»

 στον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας για ενήλικες ομάδες κοινού, που θα ενδιαφερθούν.

Ο λόφος της Καστρίτσας, στα νότια της λίμνης Παμβώτιδας αποτελεί ένα παλίμψηστο χρήσεων από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα. Στη δυτική πλευρά του εντοπίζεται σπήλαιο, το οποίο αποτελούσε ορμητήριο και θερινό καταυλισμό των παλαιολιθικών κυνηγών μεταξύ 24.000 – 11.000 π.Χ. Ευρήματα από τους πρόποδες του λόφου, κοντά στη λίμνη και σε σπήλαιο, μαρτυρούν την ανάπτυξη γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, κατά την Πρώιμη – Μέση Νεολιθική Εποχή (5.500 – 3.200 π.Χ). Λείψανα ατείχιστου οικισμού και κιβωτιόσχημων τάφων μαρτυρεί την κατοίκηση των παραλιμνίων εκτάσεων και κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ενώ από τον 3ο αιώνα π.Χ. η κατοίκηση μεταφέρεται στην κορυφή του λόφου με την ανέγερση οχυρωματικού περιβόλου. Σταδιακά, νέα κτίρια αναγείρονται στο εσωτερικό της ακρόπολης, η οποία για τρεις αιώνες παίζει σημαίνοντα ρόλο στο δίκτυο των Μολοσσικών ακροπόλεων. Το 167 π.Χ. οι λεγεώνες του Αιμιλίου Παύλου πολιορκούν στενά την ακρόπολη αλλά παρά τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της, η πόλη παραδίδεται στους Ρωμαίους κατακτητές. Μετά την καταστροφή τα τείχη επισκευάζονται, τα κτίρια χρησιμοποιούνται ξανά και ο οχυρωμένος οικισμός της Καστρίτσας, συνεχίζει να επιβιώνει και να αναπτύσσεται μέχρι την Πρώιμη Βυζαντινή Περίοδο, οπότε και ο οικισμός φαίνεται πως εγκαταλείπεται. Τον 11ο – 12ο αι., σε πλάτωμα εντός του αρχαίου οχυρωματικού περιβόλου ιδρύεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο (1912-1913) ο λόφος της Καστρίτσας εντάσσεται στον τουρκικό τομέα άμυνας της πόλης των Ιωαννίνων και οχυρώνεται με την κατασκευή πολυβολείων, τσιμεντένιων χαρακωμάτων και εγκαταστάσεων στρατωνισμού.

Υπεύθυνοι δράσης:

Βιβή Γιούνη, Καππά Χαρά, Υπατία Φάκλαρη, Αρχαιολόγοι

Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01074 και 26510 01060-61

 

 

 

Παρασκευή,  24 Μαΐου  2024, ώρα 10 π.μ.

 

Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου

 

Θα πραγματοποιηθούν περίπατος και θεματική ξενάγηση με τίτλο «Υπήρξαν χρόνοι, πάει καιρός, σαν μυθικοί» στον αρχαιολογικό χώρο ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου για ενήλικες ομάδες κοινού, που θα ενδιαφερθούν.

Ο λόφος «Καστρί» Μεγάλου Γαρδικίου ελέγχει το βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου και τις προσβάσεις από και προς αυτό και διαθέτει διαδοχικές οχυρές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο έως και τις απαρχές του 20ού αιώνα. Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν στην κορυφή του λόφου οργανωμένο οικισμό - πόλη τουλάχιστον από τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Οι παλαιότεροι μελετητές, όπως ο καθηγητής Σωτήρης Δάκαρης, θεώρησαν ότι η μολοσσική αυτή πόλη ήταν η  Πασσαρώνα, η πρωτεύουσα των Μολοσσών. Η πόλη ήταν σε ακμή κατά τον 3ο και μέχρι τα μέσα του 2ου αι. π.Χ., οπότε καταλήφθηκε (167π.Χ.) από τους Ρωμαίους.

 

Υπεύθυνοι δράσης:

Θάλεια Κύρκου, Αρχαιολόγος

Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01073

 

 

 

Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 11 π.μ.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

 

Στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, και ειδικότερα στην Αίθουσα 1: Προϊστορική Ήπειρος – Τομέας Παλαιολιθικής Εποχής, θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση με τίτλο «Παλαιολιθικές κοινωνίες και κλιματικές αλλαγές: τα ορεινά τοπία του Ζαγορίου την τελευταία εποχή των παγετώνων» για ενήλικες ομάδες κοινού, που θα ενδιαφερθούν.

Tο Ζαγόρι και η οροσειρά της Τύμφης συνιστούν ξεχωριστό παράδειγμα της Μεσογείου για τους τρόπους με τους οποίους οι προϊστορικές κοινωνίες των μετακινούμενων από τόπο σε τόπο κυνηγών και τροφοσυλλεκτών διαπραγματεύτηκαν μια περιοχή εξαιρετικά ευαίσθητη κι ευάλωτη στις επιπτώσεις των κλιματικών διακυμάνσεων μεταξύ ψυχρών και θερμών περιόδων, μεγάλης ή μικρής κλίμακας.  Η θεματική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Αίθουσα 1 – Προϊστορική Ήπειρος – Τομέας Παλαιολιθικής Εποχής) αποσκοπεί να αναδείξει τις πολύπλευρες και υψηλής ανάλυσης αρχαιολογικές και παλαιοπεριβαλλοντικές έρευνες, οι οποίες έχουν καταδείξει συγκεκριμένες στρατηγικές και πρακτικές αξιοποίησης που οι παλαιολιθικές κοινότητες ανέπτυξαν στο τραχύ αυτό μικροτοπίο, με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές και το κερματισμένο ανάγλυφο.  Πρόκειται για ένα πρώιμο και περίπλοκο πολιτισμικό τοπίο διαχείρισης και προσαρμογής σε αβέβαιες συνθήκες.  

 

Υπεύθυνοι δράσης:

Ελένη Κοτζαμποπούλου, Δρ αρχαιολόγος, ΕΦΑ Ιωαννίνων

Χρήστος Στεργίου, Δρ γεωλόγος, μεταδιδακτορικός ερευνητής Α.Π.Θ.

Στυλιανή Ζήση, φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Π.Ι.

Τηλ. επικοινωνίας: 26510 01075

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής στις παραπάνω δράσεις της Εφορείας Ιωαννίνων πρέπει να γίνουν έως την Πέμπτη 22 Μαΐου 2024. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

45221- Ιωάννινα

efaioa@culture.gr, https://efaioa.gr

 

 

Διαβάστε περισσότερα →
Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου

21 - 05 - 2024

Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου

Ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλεί στο Κ' Συμπόσιο Κλασικών Σπουδών. 

Το Συμπόσιο εντάσσεται στον εορτασμό για τα 60 χρόνια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου και  το Σάββατο 25 Μαΐου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής". 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμποσίου ακολουθεί συναυλία από την Καμεράτα Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε μουσική Διεύθυνση Γιώργου Χλίτσιου. 

Διαβάστε περισσότερα →
Παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Καμπέρειο Θέατρο

21 - 05 - 2024

Παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Καμπέρειο Θέατρο

Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, παρουσιάζει την παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» σε σκηνοθεσία Νικόλαου Τζοβάρα.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαϊου και ώρα 20:00 στο Καμπέρειο Θέατρο στα Ιωάννινα και συμμετέχει στη δράση «Ερασιτεχνικός Μάιος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Την ίδια μέρα στις 09:00, θα προηγηθεί, στο Καμπέρειο Θέατρο, παράσταση αποκλειστικά για τους μαθητές και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Όταν χάνει και τους δύο γονείς του, ο μικρός Ματίας γίνεται ο νεότερος βασιλιάς της ιστορίας. Αντιμέτωπος με τη βαρβαρότητα του πολέμου και τη βαθιά προβληματική κοινωνία που του παρέδωσε η διοίκηση των μεγάλων, θα αποφασίσει να δώσει την εξουσία στα παιδιά. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο ευτράπελα και προβληματισμούς, με οδηγό τον Ματίας και την παρέα του. Ένας ύμνος στην ειρήνη, τη φιλία και τη συλλογικότητα.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Ο «Ματίας» γράφτηκε από τον Πολωνό παιδαγωγό, συγγραφέα, δημοσιογράφο και αξιωματικό του πολωνικού στρατού, Janusz Korczak που θανατώθηκε μαζί με τους μαθητές του στα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου Τρεμπλίνκα. Μεταφράστηκε σε πάνω από 20  γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά, όπου αποδόθηκε και διασκευάστηκε από την Άλκη Ζέη. Η θεατρική της διασκευή είναι τόσο σπουδαία που από πολλούς θεωρείται πρωτότυπο έργο της.

Στην ιστορία του «Ματίας» βλέπει κανείς έναν ξεχωριστό και πρωτότυπο κόσμο. Έναν κόσμο που τις αποφάσεις τις παίρνουν τα παιδιά, με την αθωότητα και την αγνότητα που τα χαρακτηρίζει. Έναν κόσμο που αντιμετωπίζει γνώριμα προβλήματα με τρόπους παράδοξους, αλλόκοτους, και ίσως αποδοτικότερους. Την περιπέτεια του μύθου καθοδηγεί η παιδική πρωτοβουλία, η ανόθευτη κρίση, η αντίσταση στον παραλογισμό του πολέμου και η ελπίδα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Στέλλα Δούμα, Ελένη Δρούγκα, Εύα Καζούκα, Ραφαηλία Κεκάκη, Κωνσταντίνος Κίτσιος, Λουκία Κλούμπα, Ζέτα Κολιγιώτη, Αγγελική Κουρμαντζή, Μαρία Μαργαριτοπούλου, Ειρηλίνα Μητσάκη, Υακίνθη Μπάζα, Ζέτα Νικολάου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Ρουμελιώτη, Βασιλική Τσαραώση, Μυρτώ Χρήστου, Σεβαστή Χρήστου.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νικόλαος Τζοβάρας

Μακιγιάζ: Bούλα Κοντογιάννη

Σκηνικά- Κοστούμια: Νικόλαος Τζοβάρας

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Τζοβάρας

Ηλεκτρολόγος: Βασίλης Μπαλάσκας

Ηχοληψία: Γιώργος Τζοβάρας

Αφίσα: Νικόλαος Τζοβάρας, Γιώργος Τζοβάρας

Βιντεοσκόπηση παράστασης: Σοφία Γκόη

Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 18ου Δημ. Σχ. Ιωαννίνων

Με την υποστήριξη της Ομάδας Τέχνης Υφάδι.

 

Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο.

Κρατήσεις θέσεων: 6944414541

Διαβάστε περισσότερα →
Διεξαγωγή αγώνων δρόμου Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου

16 - 05 - 2024

Διεξαγωγή αγώνων δρόμου Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου

Το πρόγραμμα των αγώνων του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων περιλαμβάνει, 1.000μ, 5.000μ, 10.000μ, αγώνα δρόμου ΑΜΕΑ, καθώς και 21.000μ.

 

Περιγραφή διαδρομής του αγώνα των 10.000μ στις 17:30 το Σάββατο 18 Μαΐου

Εκκίνηση από πλατεία Μαβίλη με ΝΑ κατεύθυνση προς παραλίμνια ζώνη διασχίζοντας τις οδούς Διονυσίου Σκυλοσόφου, Γαριβάλδη, Μετσόβου και Κ. Παπούλια.

Πορεία μπροστά από το ψυχαγωγικό πάρκο “Odeon” είσοδος στον πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο στις γέφυρες και στο ύψος στου γηπέδου την Ανατολής. Αναστροφή και επιστροφή από την ίδια διαδρομή των αθλητών. Τερματισμός στην πλατεία Μαβίλη.

 

Περιγραφή διαδρομής του αγώνα των 21.000μ στις 9:30 την Κυριακή 19 Μαΐου

Εκκίνηση πλατεία Μαβίλη με ΝΑ κατεύθυνση, μετά από περίπου 100μ. ακολουθώντας την κυκλική πορεία παράλληλα με τα τείχη του Κάστρου των Ιωαννίνων, επί της οδού Αβέρωφ.

Ακολούθως σε 200μ. στροφή δεξιά, είσοδος στην οδό Κουντουριώτη και στην οδό Γ. Παπανδρέου, για περίπου 2χλμ.Στη συνέχεια πορεία προς τον κόμβο της Λιμνοπούλας, αναστροφή (check-point) και επιστροφή από το αντίθετο ρεύμα της Γ. Παπανδρέου, φτάνοντας έτσι στο 3,7 χλμ. Μπροστά από την εκκίνηση (Πλατεία Μαβίλη).

Συνέχεια σε παραλίμνια ζώνη πλέον και διάσχιση οδών Διονυσίου Σκυλοσόφου, Γαριβάλδη,

Μετσόβου με είσοδο στην Κ. Παπούλια.

Στο 7ο χλμ. πλέον της διαδρομής στροφή σε οδό Στρ. Βογιάνου, στη συνέχεια αριστερά και

διάσχιση διαδοχικά των οδών Νικοπόλεως-Παπαναστασίου-Γ’ Σεπτεμβρίου-Εθνικής Αντιστάσεως με άφιξη στον οικισμό Κατσικά (12ο χλμ.).

Στροφή αριστερά προς τη Μονή Καστρίτσας και στροφή στα 500μ αριστερά προς την 3η γέφυρα του παραλίμνιου.

Από την 3η γέφυρα και ακολουθώντας τον παραλίμνιο πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο με πορεία μπροστά από το ψυχαγωγικό πάρκο “Odeon”. Στη συνέχεια πορεία προς τις οδούς Κ. Παπούλια, τη Γαριβάλδη, τη Δ. Σκυλοσόφου. Τερματισμός στην Πλατεία Μαβίλη.

 

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

 Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας για πεζούς και οχήματα, το Σάββατο 18 Μαΐου από τις 17:00 και την Κυριακή 19 Μαΐου, από τις 9:30 έως το πέρας των αγώνων, στις τοποθεσίες/διαδρομές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα διεξαγωγής των αγώνων.

Διαβάστε περισσότερα →
18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δράσεις Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

15 - 05 - 2024

18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δράσεις Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» υλοποιώντας τις παρακάτω δράσεις:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Συναυλία της Νεανικής Ορχήστρας «Ντο Ρε Μι» του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, το Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 19.00, στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Γεράσιμος Λώλης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών. Είσοδος ελεύθερη.

Συναυλία εγχόρδων με τίτλο «Στην εποχή του Μπαρόκ», από τη μουσική σχολή του Κωνσταντίνου Λεοντάρη, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024,  ώρα 18.30. Συμμετέχουν οι μουσικοί Κωνσταντίνος Λεοντάρης, Ευριπίδης  Παππάς, Μαρίνα Βλάχου, Σπύρος Σιλήρας (Βιολί), Αλέξανδρος Δήμος (Βιόλα), Θεόδωρος Σκούρτης, Ανθή Παντώστη (Τσέλο). Είσοδος ελεύθερη.

 

Θεματική ξενάγηση στην νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, με τίτλο «Βασίλης Χαρίσης. (Ανα)πλάθοντας χώρους ζωής και ιστορίας», την Παρασκευή 17 Μαΐου, ώρα 11:00. Το αρχιτεκτονικό έργο του γιαννιώτη Βασίλη Χαρίση, περιέλαβε αναστηλώσεις αρχαίων και βυζαντινών μνημείων και παραδοσιακών κτιρίων, διαμορφώσεις μνημειακών συνόλων και ιστορικών τόπων, παρεμβάσεις σε υπαίθριους - δημοσίους χώρους, σχεδιασμό νέων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει η αρχαιολόγος Χαρά Καππά. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Στον σοφρά τ’ Αλή Πασά”, στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων), την Παρασκευή 17 Μαΐου, για μαθητές Δημοτικού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος της μουσειοπαιδαγωγικής δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο, 100.000 χρόνια» και πραγματεύεται τις διατροφικές συνήθειες των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων των Ιωαννίνων (Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων) κατά την όψιμη οθωμανική περίοδο. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι Σταματία Κορτζή και Σοφία Κίγκα.

 

Το Σάββατο 18 Μαΐου, η είσοδος στα Μουσεία είναι ελεύθερη.

 

                                    Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Εφορείας                                                                                                                    

Ιωάννης Χουλιαράς                                                               

      Αρχαιολόγος

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και παραρτήματα

Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης):  08.30-20.00

Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης): 08.30- 20.00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2561025989, 39580

 

www.efaioa.gr

www.amio.gr

                                                           http://www.facebook.com/amio.gr

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα →
Εργαστηρι για την τεχνη της συρματερης Τεταρτη 8 και Πεμπτη 9 Μαιου

08 - 05 - 2024

Εργαστηρι για την τεχνη της συρματερης Τεταρτη 8 και Πεμπτη 9 Μαιου

Στο πλαίσιο του Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει δημιουργικό εργαστήρι με τίτλο «Η τέχνη της συρματερής», για ενήλικες, την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαΐου (ώρα 16:00), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Στις δύο συναντήσεις του εργαστηρίου, ο αργυροτεχνίτης Χρήστος Τσουμάγκας θα μυήσει τους συμμετέχοντες στην παραδοσιακή γιαννιώτικη τεχνική της συρματερής ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους κοσμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας, τις Κυριακές 12, 19 και 26 Μαΐου, η είσοδος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας είναι ελεύθερη για όλους.

 

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

 

ΠΙΟΠ | Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Τ: 2651064065 | www.piop.gr 

Διαβάστε περισσότερα →
Μουσικη βραδια κιθαρας Τεταρτη 22 Μαιου

08 - 05 - 2024

Μουσικη βραδια κιθαρας Τεταρτη 22 Μαιου

Το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων οργανώνει την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 19:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής (Παλιά Σφαγεία), «Μουσική βραδιά κιθάρας».

 

Συμμετέχουν μαθητές της Σχολής Κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, των τάξεων των καθηγητών: Μελίνα Βλάχου, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Γιάννης Μάνος, Αλέξης Μπάγιας, Φωτεινή Τσουμάνη.

 

Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα →