Αφιέρωμα στον Γιαννιώτη συνθέτη και στιχουργό Τάκη Μουσαφίρη

05 - 09 - 2024

Αφιέρωμα στον Γιαννιώτη συνθέτη και στιχουργό Τάκη Μουσαφίρη

Ο δήμος Ιωαννιτών και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98.7, σε συνεργασία με τον Πατριωτικό Σύνδεσμο Καλαρρυτών «Η ΠΙΝΔΟΣ», τιμούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», το συμπατριώτη συνθέτη και στιχουργό Τάκη Μουσαφίρη.

Για τη ζωή και το έργο του Τάκη Μουσαφίρη, θα μιλήσει ο μουσικολόγος και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Κοκκώνης, καθώς και μέλη της οικογένειας του συνθέτη.

Συμμετέχει η ορχήστρα «Μελωδίες καρδιάς»:

Κώστας Μαργώνης, φωνή – κιθάρα,

Φάνης Πανταζής, πλήκτρα,

Παναγιώτης Θεοδώρου, μπουζούκι,

Σωτήρης Κατσούρας, βιολί,

 Έλενα Εργάτη, φωνή

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Διαβάστε περισσότερα →
2ο Kosmira Trail Run στις 8 Σεπτεμβρίου

05 - 09 - 2024

2ο Kosmira Trail Run στις 8 Σεπτεμβρίου

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Φιλοπρόοδη κίνηση Κοσμηράς οργανώνει το 2ο Kosmira Trail Run:

  • 14km (ώρα έναρξης 09:30 πμ)
  • 5km (ώρα έναρξης 09:45 πμ)
  • 1km παιδικός αγώνας (ώρα έναρξης 10:00 πμ)

Με δυο διαδρομές 5km και 14km, οι οποίες περνούν μέσα από το καστανοδάσος και το πευκοδάσος του χωριού και η μεν των 5km καταλήγει στην πλατεία του χωριού ενώ των 14χμ φτάνει σε υψόμετρο 1062 μ. στον προφήτη Ηλία από όπου η ορατότητα του λεκανοπεδίου αλλά και της Λίμνης των Ιωαννίνων είναι εκπληκτική. Και αυτή η διαδρομή, περνώντας από το άλλο ξωκλήσι του χωριού τον άγιο Σάββα καταλήγει στην πλατεία του χωριού.

Για τους μικρούς φίλους υπάρχει η διαδρομή των 1000 μ. μέσα στα σοκάκια του χωριού και τερματισμό στην πλατεία.

Οι κατηγορίες των αθλητών που θα βραβευτούν, θα είναι 4

Και αφορούν μόνο τα 14 χμ:

  • Γενικής κατηγορίας,
  • Κατηγορία 18-39,
  • Κατηγορία 40-49 και
  • Κατηγορία 50+ ανδρών και γυναικών
  • Κατηγορίες θα έχουν μόνο τα 14 χμ.
Διαβάστε περισσότερα →
Συναυλία με τους «Storm String Quartet» την Παρασκευή 23 Αυγούστου

23 - 08 - 2024

Συναυλία με τους «Storm String Quartet» την Παρασκευή 23 Αυγούστου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το δήμο Ιωαννιτών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, οργανώνει συναυλία με το μουσικό σχήμα «Storm String Quartet», την Παρασκευή 23 Αυγούστου (ώρα 21:00), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Οι «Storm String Quartet» με δύο βιολιά, μια βιόλα, ένα βιολοντσέλο, μαζί με ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο και κρουστά, ενώνουν ανόμοιους, φαινομενικά, κόσμους, συνδυάζοντας την κλασική και κινηματογραφική μουσική με την ποπ και ροκ σκηνή. Αγαπημένα κομμάτια διάσημων συγκροτημάτων και τραγούδια που έγιναν επιτυχίες παρουσιάζονται σε ενδιαφέρουσες διασκευές χαρίζοντας στο κοινό μια μοναδική μουσική βραδιά!

Συντελεστές: Storm String Quartet, Έκτορας Λάππας (ενορχήστρωση-μουσικές διασκευές), Μαρία Ζαχαριάδου (επιμέλεια κουστουμιών), Master Noiz (επιμέλεια, έρευνα, οργάνωση), Φώτης Πανταζής (καλλιτεχνική επιμέλεια- παραγωγή).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο

26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

 

ΠΙΟΠ | Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Τ: 2651064065 | www.piop.gr  

 

Διαβάστε περισσότερα →
Θεατρικές παραστάσεις του έργου «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική»

23 - 08 - 2024

Θεατρικές παραστάσεις του έργου «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική»

Ένα έργο της Χρύσας Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία της Άνια Μπούτνιοκ από την ερασιτεχνική ομάδα των ΚΑΠΗ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων που διαπραγματεύεται τη φιλία, την αγάπη, την πορεία της γυναίκας και τους σταθμούς της ζωής. Η Λίζα και η Καίτη μεγαλώνουν μαζί, προσπαθώντας να απαντήσουν η κάθε μία με τον δικό της τρόπο στα ερωτήματα της ζωής της. Οι δύο ηρωίδες διανύουν τον δρόμο τους, μέσα από διεκδικήσεις, όνειρα, ματαιώσεις. Στο τέλος, βρίσκονται ξανά μαζί, επιχειρώντας να απαντήσουν στο ίδιο εναρκτήριο ερώτημα της ζωής για το ποιος είναι αυτός που ανακαλύπτει και τι τελικά καταφέρνει να βρει μέσα από όλη αυτή την αναζήτηση.

Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα ,με σχέσεις αληθινές και χαρακτήρες πραγματικούς. Μια γλυκόπικρη ιστορία με χιούμορ και μια συγκινητική προσπάθεια της ομάδας να προσεγγίσει με σεβασμό το συγκεκριμένο έργο.

Λόγω της θετικής ανταπόκρισης που είχε το έργο από το κοινό  και ύστερα από αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, θα ξεκινήσει η ομάδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Αλληλεγγύης – Προστασίας , Προσχολικής Ηλικίας , Ισότητας , Αντιμετώπιση Διακρίσεων & Έμφυλης Βίας, μια μικρή περιοδεία σε φορείς που μας προσκάλεσαν.

Το πρόγραμμα της περιοδείας της ερασιτεχνικής ομάδας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων από τα ΚΑΠΗ περιλαμβάνει τις παραστάσεις:

Τετάρτη 28 Αυγούστου -Κόντσικα

Παρασκευή 30 Αυγούστου- Νησάκι

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου -Καστρίτσα

 

Διαβάστε περισσότερα →
Αναβολή συναυλίας για την Πανσέληνο του Αυγούστου

19 - 08 - 2024

Αναβολή συναυλίας για την Πανσέληνο του Αυγούστου

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα, 19 Αυγούστου, στις 21:00, συναυλία με τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου, στον  αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν.

Σύντομα, ο δήμος Ιωαννιτών και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Πολιτιστικών Θεσμών και Εκδηλώσεων του δήμου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, θα ανακοινώσουν τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης. 

Διαβάστε περισσότερα →
Πανσέληνος του Αυγούστου με τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου στο Ιτς Καλέ

16 - 08 - 2024

Πανσέληνος του Αυγούστου με τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου στο Ιτς Καλέ

Ο δήμος Ιωαννιτών και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Πολιτιστικών Θεσμών και Εκδηλώσεων του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, θα παρουσιάσουν, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στην ειδυλλιακή ακρόπολη του Ιτς Καλέ, κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, μια βραδιά με τον Σταμάτη Χατζηευσταθίου.

Ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, παρουσιάζει μια ξεχωριστή παράσταση γεμάτη ήχους και χρώματα, βασισμένη άλλοτε σε παλιές δισκογραφικές του δουλειές («Από κουρέλια νυφικό» , «Σαν των ανθρώπων τις φωνές» και άλλοτε σε νέες («κι ύστερα έρχεται η αγάπη- Έλληνες Φιλέλληνες ) αλλά και με αποσπάσματα από την σύμπραξη του με την Ορχήστρα σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στολισμένη με τραγούδια γνωστά κι αγαπημένα .

O ιδιαίτερος τραγουδοποιός, γνωστός για την αμεσότητα του, ενώνει με το λόγο και την ερμηνεία του, διαφορετικούς κόσμους παρασύροντας το κοινό άλλοτε σε συγκινησιακές στιγμές κι άλλοτε σε εξωστρεφή και χαρούμενα καλέσματα.

Με γνωστά τραγούδια του, που έχει μοιραστεί με τις φωνές του Παντελή Θαλασσινού, Γιώτας Νέγκα, Κώστα Μακεδόνα, Γιάννη Κότσιρα, Γεράσιμου Ανδρεάτου, Θάνου Μικρούτσικου και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών του ελληνικού τραγουδιού, καταφέρνει, στο τέλος, να μεταμορφώσει τη βραδιά σε ένα συγκινησιακό πανηγύρι, όπως οφείλει να κάνει και το ίδιο το τραγούδι.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διαβάστε περισσότερα →
Συναυλία Παντελή Θαλασσινού και Μανόλη Ανδρουλιδάκη το Σάββατο 17  Αυγούστου

16 - 08 - 2024

Συναυλία Παντελή Θαλασσινού και Μανόλη Ανδρουλιδάκη το Σάββατο 17 Αυγούστου

Η μουσική εκδήλωση (2 κιθάρες-2 φωνές), που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17  Αυγούστου, στις 21:30, στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου, οργανώνεται από το δήμο Ζίτσας, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, από 20:00- 24:00, ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό, προκειμένου να περιηγηθεί στο χώρο και να απολαύσει το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Διαβάστε περισσότερα →
Θερινό σινεμά με La dolce vita τη Δευτέρα 12 Αυγούστου

07 - 08 - 2024

Θερινό σινεμά με La dolce vita τη Δευτέρα 12 Αυγούστου

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας διοργανώνουν, από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ένα αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο.

Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου και ώρα 21:00, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής», θα προβληθεί η ταινία «Γλυκιά Ζωή», (La dolce vita, 2023, Διάρκεια: 174΄) σε σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι.

Παίζουν: Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, Ανούκ Αϊμέ, Υβόν Φουρνό, Ανίτα Έκμπεργκ

 

Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι / Marcello Mastroianni (28 Σεπτεμβρίου 1924 – 19 Δεκεμβρίου 1996)

Ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ως κομπάρσος, στην ταινία «Μαριονέτες» του 1939, σε σκηνοθεσία του Carmine Gallone. Στη σκηνή πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Angelica», το 1948, όπου συμπρωταγωνίστησε με την Τζουλιέτα Μαζίνα, σύζυγο του Φεντερίκο Φελίνι.

Από το 1949, έως το 1956, ο Μαστρογιάννι έπαιζε κυρίως μικρούς ρόλους σε έργα των Ντίνο Ρίζι, Μάριο Μονιτσέλι κ.ά. Έφτασε όμως στην κορύφωση της καριέρας του με τις ταινίες «Λευκές Νύχτες» (1957) του Λουκίνο Βισκόντι, «Ο Κλέψας του Κλέψαντος» (1958) του Μάριο Μονιτσέλι και «Διαζύγιο α λά Ιταλικά» (1961) του Πιέτρο Τζέρμι, που τον καθιστούν ως έναν από τους πρώτους κωμικούς της Ιταλίας.

Η ταινία «Γλυκιά Ζωή» (La Dolce Vita – 1960) του χάρισε παγκόσμια φήμη, ενώ συνολικά, εμφανίσθηκε σε περισσότερα από 150 έργα και απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου.

Διαβάστε περισσότερα →
Δυο Εγκλήματα Κάτω από τον Ήλιο, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, στις 21:00

30 - 07 - 2024

Δυο Εγκλήματα Κάτω από τον Ήλιο, την Τετάρτη 31 Ιουλίου, στις 21:00

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών, οργανώνουν από τις 3 έως τις 31 Ιουλίου, θερινό κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Εγκλήματα» στο Μουσείο, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Στο αφιέρωμα, περιλαμβάνονται συναρπαστικές ταινίες μυστηρίου που βασίζονται σε μυθιστορήματα της «βασίλισσας του εγκλήματος» Άγκαθα Κρίστι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Τετάρτη 31 Ιουλίου, 21:00

«Δυο Εγκλήματα Κάτω από τον Ήλιο» (Evil Under the Sun)

Κ-12 | Ηνωμένο Βασίλειο | 1982 | Διάρκεια: 117'

Σκηνοθεσία: Γκάι Χάμιλτον

Με τους: Πίτερ Ουστίνοφ, Τζέιν Μπίρκιν, Τζέιμς Μέισον, Μάγκι Σμιθ

Ποιος στραγγάλισε τη νεαρή κακομαθημένη σούπερ σταρ του Μπρόντγουεϊ ενώ έκανε ηλιοθεραπεία σε ένα απομονωμένο νησί της Μεσογείου; Όλοι οι ύποπτοι έχουν πολύ καλούς λόγους να επιθυμούν τον θάνατό της, έχουν όμως και ισχυρά άλλοθι. Ο διάσημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό καλείται να λύσει μια περίπλοκη υπόθεση.

Διαβάστε περισσότερα →
Η κωμωδία «Σόδες και Ασπιρίνες» στο υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ.

18 - 07 - 2024

Η κωμωδία «Σόδες και Ασπιρίνες» στο υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ.

Η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης θα γίνει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στις 21:15.

Λίγα λόγια για το έργο

Θα μπορούσε να είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων, αφού όλα αρχίζουν από μια παρεξήγηση, μια λάθος εκτίμηση της κατάστασης από τους ήρωες του έργου.

Σύντομα όμως η ασυνεννοησία γίνεται ο τρόπος για να φωτιστούν παράλογες καταστάσεις της καθημερινότητας. Η υπεράσπιση του παραλόγου κάνει την κοινή λογική να χάνει την αξία της.

Οι ήρωες, άνθρωποι «της διπλανής πόρτας», έρχονται αντιμέτωποι με τις δικές τους ιστορίες και δημιουργούν πλοκή ανατροπών και γέλιου. Πέντε πρόσωπα θα κάνουν το παν για να δικαιωθούν μέσα από μια σύγκρουση για γέλια και κλάματα. Κάποιες στιγμές το έργο γίνεται πικρό, αλλά το γέλιο μοιάζει να εξαγνίζει τις διάφορες καταστάσεις.

Σε μια γωνιά της πόλης πέντε πρόσωπα συναντώνται τυχαία και έτσι όπως μέσα από την κωμωδία μόνο μπορούμε να δούμε, συγκρούονται, εξομολογούνται, χορεύουν, ονειρεύονται, ερωτεύονται…

Συντελεστές της παράστασης :

Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Όλγα Ζήση

Σκηνικά - Κοστούμια : Ελένη Γκοντού

Σχεδιασμός φωτισμών: Μιχάλης Κουβόπουλος

Μουσική επιμέλεια : Δημήτρης Σιώρο

 

Παίζουν οι ηθοποιοί :

Μαρία Κατσουλίδη

Φάνης Κοσμάς

Γιάννης Κοτσαρίνης

Λεωνίδας Μικρόπουλος

Νίκος Σφαιρόπουλος

Χορεύει η Χαριτίνη Κούκου

Διαβάστε περισσότερα →
Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Βίκυς Χριστοπούλου

12 - 07 - 2024

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Βίκυς Χριστοπούλου

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής της παρουσιάζει η Βίκυ Χριστοπούλου σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», στα παλαιά σφαγεία. Η Έκθεση θα διαρκέσει από την Τετάρτη 17 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 31 Ιουλίου. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: 10:00-13:00 και 18:00-21:00. Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 7:30μ.μ. Πρόκειται για έκθεση ζωγραφικής με νέα έργα, που η ζωγράφος παρουσιάζει πρώτη φορά στο κοινό, καθώς και με αρκετά παλαιότερα έργα, στα οποία περιλαμβάνονται δημιουργίες με λάδι και ακρυλικά σε καμβά και σε ξύλο.

Διαβάστε περισσότερα →
Παράσταση «Ad Astra- Η μουσική του σύμπαντος» στις 12 Ιουλίου

10 - 07 - 2024

Παράσταση «Ad Astra- Η μουσική του σύμπαντος» στις 12 Ιουλίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, οργανώνει, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στις 21:00, τη μουσική παράσταση «Ad Astra- Η μουσική του σύμπαντος», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.

Το 2022, το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb» μεταδίδει τις πρώτες του  εικόνες, προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού, καθώς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην αστρονομία. Αντλώντας έμπνευση από τις εντυπωσιακές εικόνες του διαστήματος, η  μουσική παράσταση «Ad Astra» συνδυάζει νεοκλασική και ηλεκτρονική μουσική, πλαισιωμένη από video installation. Με κομμάτια από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, με πρωτότυπες συνθέσεις του Πάρη Τσίρτση και με παράλληλη αναφορά στον αείμνηστο, γεννημένο στα  Ιωάννινα, Διονύση Σιμόπουλο, αστροφυσικό και επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, η παράσταση θα «ταξιδέψει» το κοινό στον μαγικό κόσμο του διαστήματος.

Συντελεστές: Πάρης Τσίρτσης (keyboards/synthesiser), Όλγα Μπαλωμένου (τραγούδι), Κωστής Εμμανουηλίδης (video installation).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

ΠΙΟΠ | Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα →