Τοπικά κρασιά

Μπορεί η παραγωγή κρασιού στα Γιάννενα να είναι μικρή σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά είναι ιδιαίτερη και σημαντική. Η Ζίτσα και το Μέτσοβο είναι τα δύο μέρη της περιοχής που κατά κύριο λόγο έβαλαν τα Ιωάννινα στον παγκόσμιο χάρτη οινοποιίας. Η παραγωγή κρασιού στα Ιωάννινα ξεκίνησε τουλάχιστον τον 16ο αιώνα. Πρέπει κι εσύ να δοκιμάσεις το ροζέ ημίγλυκο κρασί, που είναι γνωστό για την διακριτική, πικάντικη γεύση του! Η Ζίτσα, χάρη στην παράδοση και τη διαχρονική φήμη της στην παραγωγή κρασιού, έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή παραγωγής κρασιών υπέρτατης ποιότητας.

Τοπικά κρασιά
Τοπικά κρασιά

Ζίτσας

Η σύνθεση του εδάφους και το υψόμετρο, μεταξύ 600 και 700 μέτρων, οι καιρικές συνθήκες και η μοναδικότητα της ποικιλίας λευκών σταφυλιών «Ντεμπίνα», δίνουν στο πασίγνωστο κρασί της περιοχής πλούσιο, τέλειο άρωμα, απαλή και ευχάριστη γεύση. Εκτός από την «Ντεμπίνα», στην περιοχή, καλλιεργούνται δύο ακόμα ποικιλίες, το Βλάχικο και το Μπεκάρι. Η παραγωγή κόκκινου κρασιού προς το λευκό είναι 9 προς 1.

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας εκτείνεται σε 1.400 στρέμματα, περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα. Περιλαμβάνει τις περιοχές της Ζίτσας (Ζίτσα, Καρίτσα, Πρωτόπαππας), Εκάλης (Γαβρισιοί, Λιγοψά) και Ευρυμενών (Κληματιά Ή Βελτσίστα). Το οροπέδιο της Ζίτσας έχει το μεγαλύτερο ετήσιο ύψος βροχής από όλες τις ζώνες οίνων ΠΟΠ στην Ελλάδα. Η ποικιλία είναι 100% ντεμπίνα, που καλλιεργείται στη Ζίτσα από το 600 μ.Χ. Η ποικιλία έχει δοκιμαστεί κι αλλού, αλλά μόνο στη Ζίτσα έχει τόσο καλά αποτελέσματα.

Η Ζίτσα είναι γνωστή για τα κρασιά της από τον 17ο αιώνα. Μέχρι κι ο Λόρδος Βύρωνας έγραψε ποίημα για αυτόν τον τόπο.

Στη Ζίτσα τρεις οινοπαραγωγοί παράγουν 15 κρασιά ΠΟΠ, εκ των οποίων τα 7 αφρώδη.

Μετσόβου

Όλα ξεκίνησαν το 1964, όταν η οικογένεια Αβέρωφ άρχισε να παράγει κόκκινο ξηρό κρασί στο Μέτσοβο, αντικαθιστώντας την τοπική ποικιλία «βλάχικο». Σήμερα, το «Κατώγι Αβέρωφ» αποτελεί ένα σύγχρονο οινοποιείο με 1.200 δρύινα βαρέλια στα κελάρια του και σπάνια κρασιά από το 1974 και μετά στην κάβα του.

Το οινοποιείο, ένα πολυδιάστατο θεματικό πάρκο του κρασιού για τους επισκέπτες, ενδείκνυται για μία πρωτότυπη ξενάγηση, γεμάτη ήχο, αρώματα και χρώματα, όπως αρμόζει στο Διονυσιακό ποτό.

Τοπικά κρασιά
Τοπικά κρασιά

Ζαμπέλα Τζουμέρκων

Η ζαμπέλα είναι η κυριότερη ποικιλία αμπέλου των Τζουμέρκων, ανήκει στα αμερικάνικα είδη και συναντάται σε ελάχιστα μέρη της χώρας (Πήλιο και Άγιο Όρος). Παράγει με διαφορά το καλύτερο ποιοτικά τσίπουρο από κάθε άλλη ποικιλία, με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση. Παράγεται σε μεγάλες ποσότητες σε όλα τα χωριά των Τζουμέρκων, αλλά, μέχρι σήμερα, δεν έχει τυποποιηθεί.

Οι περίπατοι του κρασιού #1: Οινοποιείο Ζοίνος, Ζίτσα

Το οινοποιείο της ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε. είναι επισκέψιμο σε όσους θα ήθελαν να το γνωρίσουν από κοντά. Βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, τη μοναδική ΠΟΠ στην Ήπειρο, σε απόσταση 27 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Εδώ, καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες, όπως η λευκή Ντεμπίνα και δυο ερυθρές το Βλάχικο και το Μπεκάρι, καθώς και οι διεθνής Chardonnay, Traminer, Riesling Merlot, Cabernet Sauvignon.

O αμπελώνας είναι ορεινός, σε υψόμετρο 550-700 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, με προσανατολισμό τις ακτές του Ιονίου. Τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά επικλινή, καλά στραγγιζόμενα.

Το πρόγραμμα επισκεψιμότητας του οινοποιείου περιλαμβάνει:

  • Ξενάγηση σε αμπελώνες συνεργαζόμενων παραγωγών και ενημέρωση για την αμπελουργική ιστορία της περιοχής.
  • Ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης του οινοποιείου καθώς και του αποστακτηρίου.

Επισκέψιμες ημέρες & ώρες

Δευτέρα-Παρασκευή 9:00- 15:00

Σάββατο-Κυριακή κατόπιν συνεννοήσεως.

Μεμονωμένα χωρίς ραντεβού έως 5 άτομα: Χωρίς χρέωση. Περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου & απλή γευσιγνωσία.

Οργανωμένη επίσκεψη μετά από ραντεβού:

  • Μικρή Γευσιγνωσία: 3€ ανά άτομο. Περιλαμβάνει: Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, γευσιγνωσία ενός λευκού και ενός ερυθρού οίνου, συνοδεία αρτοσκευασμάτων.
  • Μεσαία Γευσιγνωσία: 5€ ανά άτομο. Περιλαμβάνει: Ξενάγηση στους χώρους του Οινοποιείου και αποσταγματοποιείου, γευσιγνωσία ενός λευκού, ενός αφρώδους (λευκό ή ροζέ) και ενός ερυθρού και απόσταγμα κλασικό, συνοδεία αρτοπαρασκευασμάτων.
  • Μεγάλη Γευσιγνωσία: 10€ ανά άτομο. Περιλαμβάνει: Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, αποσταγματοποιείου και αμπελώνα, γευσιγνωσία δύο λευκών οίνων (ένα ήρεμο και ένα αφρώδες), ένα ροζέ (ήρεμο ή αφρώδες), ένα ερυθρό παλαιωμένο και Ηπειρώτικο τσίπουρο παλαιωμένο. Συνοδεύεται από κρύο πιάτο τεσσάρων ατόμων (Ηπειρώτικα εδέσματα και πίτες).

Σε όλους τους επισκέπτες ειδικές τιμές στα κρασιά και στα αποστάγματα. Επικοινωνήστε εγκαίρως, για να ενημερώσετε για την επίσκεψη σας.

Παρουσίαση Οινοποιείου Ζοίνος, Ζίτσα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελένη Σίντου Τ.+30 26580 22297, κιν. +30 6978445526
  • Email: zoinosae@gmail.com  
  • Website: www.zitsawine.gr
  • Fax: +30 26580 22500

Οι περίπατοι του κρασιού #2: Οινοποιείο Γκλίναβος, Ζίτσα

Το οινοποιείο δέχεται επισκέψεις από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 μετά το μεσημέρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, αποθήκευσης και εμφιάλωσης καθώς και στο υπόγειο κελάρι.

Μετά την ξενάγηση, ακολουθεί δοκιμή λευκού κρασιού από την τοπική λευκή ποικιλία ντεμπίνα με το όνομα Primus Zitsa (πρώτος χυμός του σταφυλιού), συνοδευόμενο από τοπική γραβιέρα με κριτσίνι ή φρέσκο ψωμί. Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου μία ώρα, ανάλογα με το γκρουπ των επισκεπτών και το αντίτιμο είναι 3,5 ευρώ ανά άτομο.

Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν περισσότερα κρασιά, υπάρχει η επιλογή τριών κρασιών. Η λίστα είναι η εξής: Primus Zitsa (λευκό), Κόκκινο Βελούδο (ερυθρό) και Debina (λευκό ημιαφρώδες). Η τιμή διαμορφώνεται στα 7 ευρώ μαζί με την ξενάγηση και με την προσθήκη αλλαντικού.

Για τη γευστική δοκιμή αντιστοιχεί ένα ποτήρι 75 ml ανά άτομο. Τα φαγητά, ποσοτικά, είναι για να συνοδεύσουν το κρασί, να εμπλουτίσουν τη γεύση, κι όχι για να χορτάσουν τους επισκέπτες.

Στο χώρο του οινοποιείου λειτουργεί πωλητήριο όπου οι επισκέπτες μπορούν προαιρετικά να αγοράσουν κρασιά και τσίπουρο.

Τα παραπάνω αφορούν γκρουπ ατόμων από 7 έως 20. Υπάρχει και η επιλογή μόνο της επίσκεψης-ξενάγησης χωρίς γευστική δοκιμή με 3 ευρώ.

Για τους ανήλικους επισκέπτες το αντίτιμο είναι 1 ευρώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δείτε επίσης

Γιαννιώτικη κουζίνα

Γιαννιώτικη κουζίνα

Φημισμένα γλυκά

Φημισμένα γλυκά

Παραδοσιακή κουζίνα

Παραδοσιακή κουζίνα