Διήμερο στην πόλη

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων είναι πως μπορείς να δεις σχεδόν τα πάντα... περπατώντας. Αφήνεις το αυτοκίνητο σε κάποιο πάρκινγκ ή κατεβαίνεις από το λεωφορείο κι όλα είναι μπροστά στα πόδια σου! Αξιοθέατα, γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες από την μακραίωνη ιστορία του τόπου, φυσικές ομορφιές, γραφικές γωνιές, φαγητό, ποτό και διασκέδαση. Μέσα σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα, γεμίζεις με μοναδικές εμπειρίες και ευχάριστες αναμνήσεις. Ακολουθεί ένα ενδεικτικό διήμερο πρόγραμμα αποκλειστικά στην πόλη των Ιωαννίνων. Κρατάει από το πρωί ως το απόγευμα (το υπόλοιπο της ημέρας είναι ελεύθερο) και μπορεί να τροποποιηθεί, ανάλογα με τα γούστα και τις απαιτήσεις σου.

Διήμερο στην πόλη

Πρώτη μέρα

Ξεκινάμε την διήμερη περιήγησή μας από τη λίμνη Παμβώτιδα. Ένας περίπατος στον ειδικά διαμορφωμένο πεζόδρομο γύρω από αυτήν την εμβληματική λίμνη της Ηπείρου είναι η ιδανική έναρξη της περιήγησής μας, ανεξαρτήτως καιρού.

Απέναντι, το νησάκι με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις λουλουδένιες αυλές των σπιτιών. Η μετάβαση σε αυτό γίνεται με τα καραβάκια που είναι δεμένα στο μώλο. Εκεί, εκτός από το Μουσείο του Αλή Πασά, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι μονές των Φιλανθρωπινών και Στρατηγόπουλου.

Όταν το καραβάκι πιάσει το λιμανάκι του γυρισμού, απομένει ο τελευταίος προορισμός: το Σπήλαιο του Περάματος. Δέκα λεπτά της ώρας με το αυτοκίνητο.

Δεύτερη μέρα

Πρωινή βόλτα μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στο μοναδικό αυτό σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών, με τον παραδοσιακό οικισμό, τα διάσπαρτα οθωμανικά κτίρια, όπως το Σουφαρί Σεράι, αλλά και την Εβραϊκή Συναγωγή.

Συνεχίζουμε με μία επίσκεψη στο Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν πασά, μέσα στο κάστρο. Σε πολύ κοντινή απόσταση, όχι παραπάνω από 250-300 μέτρα, είναι το Βυζαντινό Μουσείο, το «Φετιχιέ» τζαμί, ο τάφος του Αλή Πασά και το υπέροχο, καινούργιο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Αφήνοντας πίσω την καστρινή πολιτεία, έπειτα από περίπου δέκα λεπτά περπάτημα, ο δρόμος οδηγεί στη Δημοτική Πινακοθήκη. Στη συλλογή της, περιλαμβάνονται περίπου 500 έργα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες, γλυπτά και φωτογραφίες. Επόμενος σταθμός, λίγα μέτρα πιο πάνω, το Λαογραφικό Μουσείο Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών.

Η περιήγηση στο παρόν και το παρελθόν μπορεί να ολοκληρωθεί με ένα μικρό «ταξίδι» στις αρχαίες πόλεις της Ηπείρου μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο των Ιωαννίνων, στο πάρκο «Λιθαρίτσια».

Δεκάδες εναλλακτικές διαδρομές

Αυτά είναι τα «μισά» Ιωάννινα. Τα άλλα «μισά» είναι τα αξιοθέατα, που δεν προλαβαίνει ο επισκέπτης να δει μέσα σε δύο ημέρες, καθώς κι όσα βλέπει βιαστικά στο διάβα του. Στενά σοκάκια, παλιά αρχοντικά σπίτια, κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Ιωάννινα είναι και η μακρόχρονη τέχνη της χειροποίητης αργυροχοΐας, τα παραδοσιακά αντικείμενα και τα είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ, που πωλούνται σε καταστήματα αργυροχρυσοχοΐας και χρυσοχοεία.

Μην ξεχάσεις τα μικρά διαλείμματα που κάνουν τη διαφορά. Μία στάση για καφέ ή αναψυκτικό στις καφετέριες, για ένα μπακλαβά στα φημισμένα ζαχαροπλαστεία, για δύο τσίπουρα με εκλεκτά ντόπια εδέσματα στα παραδοσιακά τσιπουράδικα ή για ένα ποτό σε κάποιο μπαράκι.