Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Εκδηλώσεις | 15 - 11 - 2023

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου

Οι εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ,  το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Λύκειον  Των Ελληνίδων Ιωαννίνων, ο  Σύνδεσμος  Συρρακιωτών Ιωαννίνων, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων και το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του καινούργιου μυθιστορήματος του Ευάγγελου Αυδίκου, Δρολάπι, ΕΣΤΙΑ 2023

Στην  εκδήλωση, που θα γίνει στον Πολιτιστικό Χώρο  «Δημ. Χατζής» (παλιά  Σφαγεία), τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 19:00,  θα μιλήσουν για το βιβλίο:

ο Κωνσταντίνος Καραβίδας, μέλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Φιλολογίας  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Χριστόφορος Χαρατσάρης,  Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν:

α. Μαθητές/τριες του Λυκείου Των Ελληνίδων Ιωαννίνων και

β. Η Κατερίνα Ζιώγα, γιατρός.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ανδρομάχη Μπούνα- Βάιλα, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος Δ.Σ του Λυκείου Των Ελληνίδων Ιωαννίνων. 

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν  η Τερέζα Γιάννενα, πρόεδρος του Λυκείου Των Ελληνίδων Ιωαννίνων, ο Ιπποκράτης Αλέξης, πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων και η Ερασμία Ζαβιτσάνου, πρόεδρος Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων.

 

Περίληψη του μυθιστορήματος

 

Τι είναι το δρολάπι; Υδρολαίλαψ είναι η λέξη που μας έρχεται από παλιά. Η βρόχινη λαίλαπα, η αλύπητη βροχή,  ανακατεμένη με δυνατό αέρα.  Γίνεται στη συνέχεια δρολάπι. Το μυθιστόρημα οργανώνεται με άξονα το ανεμόβροχο,  που εμφανίζεται στην αφήγηση τόσο  με την κυριολεκτική του σημασία όσο και με τη μεταφορική.

     Η λέξη ανοίγει σαν βεντάλια κι από μέσα της αποκαλύπτονται  διαφορετικές εκδοχές. Η μία συνδέει τη διαδικασία της γραφής με όσα υποδηλώνει ο τίτλος. Αυτή η εκδοχή αποτυπώνει και την αναμέτρηση του συγγραφέα με τις ίδιες τις λέξεις, συστατικό στοιχείο της λογοτεχνικής δημιουργίας. Η δεύτερη εκδοχή είναι η κυριολεκτική χρήση, αρχικά, της λέξης και μετά η μεταφορική της. Δρολάπι, ή και δρόλαπας, είναι το ανεμόβροχο, που πέφτει με σφοδρότητα δέρνοντας το πρόσωπο, το κορμί, τα δέντρα,  τη γη.

      Τέτοιο είναι και το περιβάλλον, που ορίζει όσα συμβαίνουν στα Τζουμέρκα, πάνω από την γέφυρα της Πλάκας. Εκεί η Ρήνα/Ιρένε και ο Κώστας επιχειρούν να χτίσουν τη ζωή τους. Εκεί βρήκαν απάγκιο , για να ξανασταθούν στα πόδια τους, μετά το οικονομικό και το κοινωνικό δρολάπι, που έπληξε τις ζωές τους στην Αθήνα. Η οικονομική κρίση τούς στέρησε τη ζωή που είχαν. Το δρολάπι γίνεται ανατρεπτικό,  κοινωνικό ανεμόβροχο, που σαρώνει όσα θεωρούνταν δεδομένα. Επιλέγουν τα Τζουμέρκα ως τόπο για μια νέα αρχή. Αρκεί, όμως, η καλή πρόθεση και η κοινή τραυματική εμπειρία για να αντέξει η σχέση αυτή;

Τα Τζουμέρκα γίνονται ο τόπος δοκιμασίας και για τα άλλα δύο ζευγάρια. Είναι η Αρσινόη και ο Λυσίμαχος/Μάχος, που ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα ισοπέδωσε τον ως τότε κόσμο τους. Έχασαν ονόματα, θύμησες, φίλους, ταυτότητα. Ποιοι είναι; Παλεύουν να ανακτήσουν τη ζωή τους. Από τη Θεσσαλονίκη, στην Πρέβεζα κι από εκεί, στα Τζουμέρκα, όπου δοκιμάζονται τα σώματα, τα αισθήματα, οι σχέσεις. Το δρολάπι του ατυχήματος τους ξεριζώνει. Νιώθουν σαν τα πλατάνια στον Άραχθο. Οι ρίζες τους μετεωρίζονται, παρασυρμένες από το δρολάπι, που γκρεμίζει τη γέφυρα της Πλάκας.

Τα Τζουμέρκα γίνονται ένας δρόλαπας για όλους. Ακόμη και για το τρίτο ζευγάρι, τη Μίκα και τον Κριστ. Ερχόμενοι από την Αμερική, βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εαυτούς τους. Η ζωή τους παρασύρεται από το ανεμόβροχο της συμβατικής τους σχέσης. Μπορεί να γίνει η τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, δρολάπι για την πνευματική ανασυγκρότηση των ανθρώπων;

Τρία ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους χωρίς τη σκόνη της συμβατικότητας. Το δρολάπι και η γέφυρα, που πέφτουν, παρασύρουν και τις δικές τους ψευδαισθήσεις. Ένας κόσμος καταρρέει. Οι βεβαιότητες  παρασύρονται από το ανεμόβροχο, που μπορεί να είναι το ποτάμι ή όσες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη απορρυθμίζοντας τη ζωή. Οι αφηγηματικοί ήρωες καλούνται να επιλέξουν τα δικά τους μονοπάτια. Το δρολάπι υπονομεύει όσα ήξεραν. Διαμορφώνει νέα δεδομένα.

 

Διαβάστε επίσης

Μαιος, Μηνας Γιαννιωτικης Αργυροτεχνιας

Μαιος, Μηνας Γιαννιωτικης Αργυροτεχνιας

Συναυλίες στην Αγία Μαρίνα την Τετάρτη 24 Απριλίου

Συναυλίες στην Αγία Μαρίνα την Τετάρτ...

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ  ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤ...

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Καμπέρειο Θέατρο

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Καμπέρει...