ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO

Εκδηλώσεις | 29 - 09 - 2023

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΗΡΙΩΝ ΕΛΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ UNESCO

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα λάβει χώρα επίσημη εκδήλωση για την εγγραφή των χρηστήριων ελασμάτων της Δωδώνης στο Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

  • - « Ο κατάλογος της Unesco Μνήμη του Κόσμου»

Κωνσταντίνα Μπενίση, Προϊσταμένη Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού

 

  • - «Η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας των μολύβδινων χρηστήριων ελασμάτων στον κατάλογο της UNESCO Μνήμη του Κόσμου»

 Δρ Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

 

  • - «Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης»

Δρ Ελένη Βασιλείου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

 

  • - «Χρησμοδοσία στο μαντείο της Δωδώνης»

 καθ. Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΤΑ ΧΡΗΣΤΗΡΙΑ ΕΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης αποτελούν από το Μάιο του 2023 την δεύτερη ελληνική εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου». Ο φάκελος της υποψηφιότητας υποβλήθηκε από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την επιστημονική τεκμηρίωση της υποψηφιότητας, η Διεύθυνση του Υπουργείου συνεργάστηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» του Μουσείου, η οποία είναι αφιερωμένη στο Ιερό της Δωδώνης, εκτίθεται  ένα σύνολο εξήντα εφτά (67) ελασμάτων.

Τα μολύβδινα ελάσματα αποτελούν αποτμήματα λίγων εκατοστών, τα οποία κατά κανόνα είναι παλίμψηστα, επειδή χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές. Το μέγεθος των γραμμάτων δεν ξεπερνά το 1-1.5 χιλιοστό. Χρονολογούνται με βάση τη γραφή από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. έως τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. Ως προς το θέμα τους, τα ερωτήματα διακρίνονται σε δημόσια και ιδιωτικά. Τα δημόσια ερωτήματα είναι σχετικά λίγα, τίθενται από πόλεις ή από Κοινά και αφορούν συνήθως πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα. Τα περισσότερα ιδιωτικά ερωτήματα τίθενται συνήθως από άνδρες, σπανιότερα από γυναίκες ή ζεύγη, και αφορούν ζητήματα που σε όλες τις εποχές απασχολούν τους ανθρώπους και τους προκαλούν άγχος, όπως θέματα οικογενειακά, υγείας, επαγγελματικά, μετακίνησης, ιδιοκτησίας (βλ. https: // www.themata-archaiologias.gr / wp-content / uploads / 2022 / 06 / molivdina-elasmata-dodon-2021-5-2-226-235.pdf).

Η αξία τους έγκειται στη μοναδικότητα του αυθεντικού, πρωτογενούς υλικού, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, η οποία υποφέρει από την έλλειψη γραπτών πηγών.

Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου

Δρ Αρχαιολόγος

Διαβάστε επίσης

Μαιος, Μηνας Γιαννιωτικης Αργυροτεχνιας

Μαιος, Μηνας Γιαννιωτικης Αργυροτεχνιας

Συναυλίες στην Αγία Μαρίνα την Τετάρτη 24 Απριλίου

Συναυλίες στην Αγία Μαρίνα την Τετάρτ...

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ  ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤ...

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Καμπέρειο Θέατρο

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Καμπέρει...