Ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, Δευτέρα 28 Αυγούστου

Εκδηλώσεις | 23 - 08 - 2023

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, Δευτέρα 28 Αυγούστου

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ΠΙΟΠ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων παρουσιάζουν τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 και ώρα 21:00, στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Μέσα από το μονόλογο ξαναζωντανεύουν οι εικόνες, οι ιδέες και τα αισθήματα του Διονυσίου Σολωμού, όταν κατέγραφε τον «Ύμνο στην Ελευθερία».

Ο μεγάλος ποιητής ταυτίζει την Ελλάδα με το πνεύμα της Ελευθερίας, της πιο σημαντικής λέξης, που δημιούργησε ο ελληνικός πολιτισμός ως αναγκαίο τρόπο συνύπαρξης των ανθρώπων.

Η Ελλάδα, αυτή για τον Σολωμό, δεν είναι μόνο το γεωγραφικό σώμα της πατρίδας αλλά κυρίως το πνεύμα της Ελευθερίας, που μίλησε για πρώτη φορά στον παγκόσμιο πολιτισμό για τις πανανθρώπινες αξίες της χαράς, της ευημερίας, της αγάπης, του Καλού και της Αλήθειας καθιστώντας τες υπέρτατες αξίες για τη ζωή.

Μέσα σ’ αυτό το γενεσιουργό πνεύμα της Ελευθερίας δημιουργήθηκαν οι Τέχνες και οι Επιστήμες, η Δημοκρατία και ο Αθλητισμός δίδοντας στην ανθρώπινη ύπαρξη το νόημα και το σκοπό της.

Αυτήν την Ελευθερία γνωρίζει και βλέπει μπροστά του ο Σολωμός βγαλμένη από τα κόκαλα των πρώτων γεννητόρων της, που είναι ιερά γιατί την υπηρέτησαν ανιδιοτελώς με Αρετή και Τόλμη για το καλό όλης της ανθρωπότητας.

Γράφοντας τον «Ύμνο» με 632 στίχους, σε ηλικία 25 ετών, κατέγραψε τα αλλεπάλληλα αισθήματά του, που μας μεταφέρουν ολοζώντανα την ατμόσφαιρα του μεγαλείου αλλά και του τιμήματος της Επανάστασης του ΄21 κορυφώνοντας στο τέλος με το να ορίζει την Ελευθερία ως αποκλειστικό συνώνυμο της Ομόνοιας και της Ευφυΐας απέναντι στην διχόνοια, που είναι ο εγωισμός της ιδιοτέλειας και της τυφλότητας της άγνοιας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διδασκαλία Ερμηνείας, Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεύει η Ηωάννα Σπανού

Φωνή Αφηγητή: Δήμος Αβδελιώδης

Σχεδιασμός Ενδύματος, Μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου

Επιλογές τραγουδιών: Ηωάννα Σπανού

Οργάνωση Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου

Photo Άγαλμα Ελευθερίας: Έργο του γλύπτη Ευθύμιου Καλεβρά

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Διαβάστε επίσης

Μαιος, Μηνας Γιαννιωτικης Αργυροτεχνιας

Μαιος, Μηνας Γιαννιωτικης Αργυροτεχνιας

Συναυλίες στην Αγία Μαρίνα την Τετάρτη 24 Απριλίου

Συναυλίες στην Αγία Μαρίνα την Τετάρτ...

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ  ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤ...

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Καμπέρειο Θέατρο

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Καμπέρει...