Μουσικοθεατρική παράσταση Η Ίτσα του Σάσμα Ή Ο Ανάποδος Χορός

Εκδηλώσεις | 09 - 07 - 2024

Μουσικοθεατρική παράσταση Η Ίτσα του Σάσμα Ή Ο Ανάποδος Χορός

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών της εκδηλώσεων, φιλοξενεί την Κυριακή 21 Ιουλίου, στις 19.30, στο υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ.-Φρόντζου, τη μουσικοθεατρική παράσταση “Η  Ίτσα του Σάσμα ή Ο Ανάποδος Χορός”.

Η παράσταση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024» που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος (συγγραφέας των έργων “Η Απαγωγή της Τασούλας”, “Χορευτική Πανούκλα” και “Δυο Πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα”), εμπνέεται από τον λαϊκό θρύλο της γριάς Ίτσας, όπως αυτός αποτυπώνεται στο βιβλίο του καθηγητή Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Βασίλη Νιτσιάκου “Και το Σώμα θυμάται…”,  για να συνθέσει ένα δημοτικοφανές κείμενο σε έμμετρο στίχο, στα πρότυπα των Παραλογών. Μια ομάδα ηθοποιών-μουσικών ερμηνεύουν άλλοτε ως Αφηγητές κι άλλοτε ως Δρώντες Χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα τραγουδούν πρωτότυπες συνθέσεις σε δρόμους πολυφωνικού ηπειρώτικου από την Βασούλα Δελλή και την Ναταλία Λαμπαδάκη, μέλη του φωνητικού σχήματος «Πλειάδες».

Η παράσταση χρησιμοποιεί το φυσικό φως, τον πολυφωνικό ήχο και τον έμμετρο Λόγο για να δημιουργήσει, λίγο πριν τη δύση του ηλίου,  μια μυσταγωγική εμπειρία για τον θεατή, ανάλογη με εκείνη που βίωσαν μισό αιώνα νωρίτερα οι κάτοικοι της Αετομηλίτσας, οι αληθινοί πρωταγωνιστές του επεισοδίου που έδωσε την έμπνευση για την συγγραφή.

 

Ο ΘΡΥΛΟΣ

Η γριά Ίτσα είχε ιδιαίτερο και ρόλο στην κοινότητα του χωριού Αετομηλίτσα (ή Ντένισκο) της Κόνιτσας. Είχε χαρακτηριστικά καλής μαγίστρας, σκορπίζοντας γύρω της ανακούφιση ανάμικτη με φόβο. Στις 20 Ιουλίου του 1974 όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο και κηρύχτηκε γενική επιστράτευση, μάζεψε τα κορίτσια του χωριού στην εκκλησία του Αη-Νικόλα, για την επιτέλεση ενός αρχέγονου, αποτρεπτικού Χορού. Ενός ανάποδου χορού, αντίθετου με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, με τα πρόσωπα να κοιτούν όχι προς το κέντρο του κύκλου, αλλά προς τα έξω. Χορεύοντας επαναλάμβαναν ρυθμικά, τα λόγια «Δεν είναι τίποτα, καλέ, δεν είναι τίποτα. Οι εχθροί στη θάλασσα και τα παιδιά στο σπίτι».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κείμενο-Σκηνοθεσία-Στίχοι Τραγουδιών: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ Πρωτότυπη Μουσική: ΒΑΣΟΥΛΑ ΔΕΛΛΗ  Διδασκαλία Πολυφωνικών Τραγουδιών: ΝΑΤΑΛΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΚΗ Χορογραφίες-Επιμέλεια Κίνησης: ΗΡΩ ΚΟΝΤΗ Κοστούμια-Σκηνικά Αντικείμενα: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ Φωτογραφίες-Video: ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

Παίζουν: ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ | ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ | ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΣΑΒΒΑΚΗ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ | ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΚΚΑ | ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΗΤΤΑ

Μουσικός επί σκηνής: ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΟΡΟΒΑΤΑΣ

 

Διαβάστε επίσης

Το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Ιωαννιτών για 12-21 Ιουλίου

Το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων ...

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Βίκυς Χριστοπούλου

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Βίκυς Χριστ...

Παράσταση «Ad Astra- Η μουσική του σύμπαντος» στις 12 Ιουλίου

Παράσταση «Ad Astra- Η μουσική του σύ...

Συναυλία «συμφωνικό τάνγκο» στις 17 Ιουλίου

Συναυλία «συμφωνικό τάνγκο» στις 17 Ι...