Παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Καμπέρειο Θέατρο

Εκδηλώσεις | 21 - 05 - 2024

Παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» την Τετάρτη 22 Μαΐου στο Καμπέρειο Θέατρο

Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, παρουσιάζει την παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» σε σκηνοθεσία Νικόλαου Τζοβάρα.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαϊου και ώρα 20:00 στο Καμπέρειο Θέατρο στα Ιωάννινα και συμμετέχει στη δράση «Ερασιτεχνικός Μάιος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Την ίδια μέρα στις 09:00, θα προηγηθεί, στο Καμπέρειο Θέατρο, παράσταση αποκλειστικά για τους μαθητές και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Όταν χάνει και τους δύο γονείς του, ο μικρός Ματίας γίνεται ο νεότερος βασιλιάς της ιστορίας. Αντιμέτωπος με τη βαρβαρότητα του πολέμου και τη βαθιά προβληματική κοινωνία που του παρέδωσε η διοίκηση των μεγάλων, θα αποφασίσει να δώσει την εξουσία στα παιδιά. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο ευτράπελα και προβληματισμούς, με οδηγό τον Ματίας και την παρέα του. Ένας ύμνος στην ειρήνη, τη φιλία και τη συλλογικότητα.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Ο «Ματίας» γράφτηκε από τον Πολωνό παιδαγωγό, συγγραφέα, δημοσιογράφο και αξιωματικό του πολωνικού στρατού, Janusz Korczak που θανατώθηκε μαζί με τους μαθητές του στα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου Τρεμπλίνκα. Μεταφράστηκε σε πάνω από 20  γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά, όπου αποδόθηκε και διασκευάστηκε από την Άλκη Ζέη. Η θεατρική της διασκευή είναι τόσο σπουδαία που από πολλούς θεωρείται πρωτότυπο έργο της.

Στην ιστορία του «Ματίας» βλέπει κανείς έναν ξεχωριστό και πρωτότυπο κόσμο. Έναν κόσμο που τις αποφάσεις τις παίρνουν τα παιδιά, με την αθωότητα και την αγνότητα που τα χαρακτηρίζει. Έναν κόσμο που αντιμετωπίζει γνώριμα προβλήματα με τρόπους παράδοξους, αλλόκοτους, και ίσως αποδοτικότερους. Την περιπέτεια του μύθου καθοδηγεί η παιδική πρωτοβουλία, η ανόθευτη κρίση, η αντίσταση στον παραλογισμό του πολέμου και η ελπίδα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Στέλλα Δούμα, Ελένη Δρούγκα, Εύα Καζούκα, Ραφαηλία Κεκάκη, Κωνσταντίνος Κίτσιος, Λουκία Κλούμπα, Ζέτα Κολιγιώτη, Αγγελική Κουρμαντζή, Μαρία Μαργαριτοπούλου, Ειρηλίνα Μητσάκη, Υακίνθη Μπάζα, Ζέτα Νικολάου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Ρουμελιώτη, Βασιλική Τσαραώση, Μυρτώ Χρήστου, Σεβαστή Χρήστου.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νικόλαος Τζοβάρας

Μακιγιάζ: Bούλα Κοντογιάννη

Σκηνικά- Κοστούμια: Νικόλαος Τζοβάρας

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Τζοβάρας

Ηλεκτρολόγος: Βασίλης Μπαλάσκας

Ηχοληψία: Γιώργος Τζοβάρας

Αφίσα: Νικόλαος Τζοβάρας, Γιώργος Τζοβάρας

Βιντεοσκόπηση παράστασης: Σοφία Γκόη

Παραγωγή: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 18ου Δημ. Σχ. Ιωαννίνων

Με την υποστήριξη της Ομάδας Τέχνης Υφάδι.

 

Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο.

Κρατήσεις θέσεων: 6944414541

Διαβάστε επίσης

Έκθεση ζωγραφικής για το Πωγώνι

Έκθεση ζωγραφικής για το Πωγώνι

Παράσταση Σχολής Κλασικού & Σύγχρονου Χορού με τίτλο «Όταν οι πίνακες ζωντανεύουν»

Παράσταση Σχολής Κλασικού & Σύγχρονου...

Ημέρα Μουσικής με συναυλία του Μοντέρνου Τμήματος του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων

Ημέρα Μουσικής με συναυλία του Μοντέρ...

Έκθεση εικαστικών «Τέτοιες γυναίκες άντρισσες, στρατιώτισσες γυναίκες»

Έκθεση εικαστικών «Τέτοιες γυναίκες ά...