Δημοτική Πινακοθήκη-Οικία Βασίλειου Πυρσινέλλα

Το κτίριο της Πινακοθήκης (Κοραή 1) σχεδιάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Βεργιώτη για τον γαμπρό του Βασίλειο Πυρσινέλλα το 1890. Το 1924, ο Βασίλειος Πυρσινέλλας εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων και η θητεία του χαρακτηρίστηκε ως περίοδος αναδημιουργίας και έργων. Όντας βιβλιόφιλος και φιλότεχνος είχε στην κατοχή του μεγάλη συλλογή βιβλίων και έργων τέχνης.

Ο Πυρσινέλλας μετέτρεψε το μέγαρό του σε εντευκτήριο διανοούμενων, ενώ όταν πέθανε το 1958 άφησε όλη του την περιουσία στο Δήμο Ιωαννιτών. Για πολλά χρόνια στο μέγαρο Πυρσινέλλα στεγάστηκε το σωματείο "Απόστολος Παύλος''.

Στις μέρες μας έχει ανακαινισθεί και λειτουργεί ως πινακοθήκη με εξαιρετικές συλλογές ζωγραφικής, γλυπτικής, και χαρακτικής μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα. Αποτελεί ένα αξιόλογο εκλεκτικιστικό διώροφο κτίριο με υπόγειο, ενώ κοσμείται με νεοκλασικά και νεοαναγεννησιακά στοιχεία. Έχει συμμετρική διάρθρωση σε κάθε όψη και διακρίνεται για τα  επιμέρους μορφολογικά  στοιχεία, όπως τα γείσα των ανοιγμάτων, το κιγκλίδωμα και τα φουρούσια του μπαλκονιού. Χαρακτηριστικό του κτιρίου αποτελεί η κύρια είσοδος με τοξωτό υπέρθυρο και σιδεριά.

Πληροφορίες

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Αδαμάντιου Κοραή 1
Τηλέφωνο: +30 26510 75131
Website: www.ioannina.gr/polites/πολιτισμός/δημοτική-πινακοθήκη
Email: pinakothiki@ioannina.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη: 08:00 - 15:00, Παρασκευή: 08:00 - 21:00, Σάββατο κλειστή & Κυριακή 10:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00
Τιμές εισιτηρίων: Ελεύθερη είσοδος

Δείτε επίσης

ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. Ιωαννίνων

ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ. Ιωαννίνων

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών