Η πιλοτική αεροπορική σύνδεση Ιωάννινα – Ηράκλειο που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μόνιμα δρομολόγια

Latest News | 17 - 09 - 2026

Η πιλοτική αεροπορική σύνδεση Ιωάννινα – Ηράκλειο που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μόνιμα δρομολόγια

Ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας των Ιωαννίνων γίνεται τον Νοέμβριο, με την πραγματοποίηση των πρώτων πιλοτικών πτήσεων που θα συνδέσουν απευθείας την πόλη μας με το Ηράκλειο Κρήτης.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Χρήστο Τάτση να υπογραμμίζει ότι η επιτυχία της πιλοτικής σύνδεσης αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το δρομολόγιο να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

Όπως ανέφερε, η αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων και η ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων αποτελούν σταθερή προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, καθώς συνδέονται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη, την οικονομική εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα της περιοχής. Ο Δήμος, σημείωσε, έχει επενδύσει συστηματικά στον συγκεκριμένο στόχο και συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να χτίζει συνεργασίες, ακόμη και όταν το εγχείρημα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες.

Η προσπάθεια για τη σύνδεση Ιωαννίνων – Ηρακλείου ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο και αναπτύχθηκε μέσα από σειρά επαφών και ανταλλαγών με φορείς της Κρήτης. Ο Δήμος Ιωαννιτών συντόνισε τις επαφές με τους Δήμους Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, την Περιφέρεια Κρήτης, φορείς του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, καθώς και την Εκκλησία, ενώ στην προσπάθεια συμμετείχαν το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, η Ένωση Ξενοδόχων και άλλοι τοπικοί φορείς.

Οι δύο πιλοτικές πτήσεις

Η πρώτη πτήση Ιωάννινα – Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, με αναχώρηση από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων στις 10:30 και άφιξη στο Ηράκλειο στις 11:30.

Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, με αναχώρηση από το Ηράκλειο στις 18:15 και άφιξη στα Ιωάννινα στις 19:15.

Για τις ανάγκες του δρομολογίου έχει ναυλωθεί αεροσκάφος Airbus A320 της Aegean Airlines, χωρητικότητας 174 θέσεων.

Ο κ. Τάτσης χαρακτήρισε την πραγματοποίηση των δύο πτήσεων «κομβικό σταθμό» για την προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι είναι η στιγμή κατά την οποία Ήπειρος και Κρήτη καλούνται να αποδείξουν στην πράξη ότι υπάρχει πραγματική ζήτηση για μια γρήγορη, εύκολη και οικονομική σύνδεση των δύο περιοχών.

Η ανταπόκριση του κοινού στις δύο πιλοτικές πτήσεις θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχεία πάνω στα οποία θα αξιολογηθεί η δυνατότητα καθιέρωσης τακτικών δρομολογίων στο μέλλον.

Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να συμμετάσχουν στο ταξίδι. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων της πόλης, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, στο τηλέφωνο 26510 37017.

Η επιτυχία της πιλοτικής σύνδεσης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς στόχος είναι να μην αποτελέσει μια μεμονωμένη πρωτοβουλία, αλλά το πρώτο βήμα για την καθιέρωση τακτικής αεροπορικής γραμμής μεταξύ των δύο περιοχών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Σπύρος Μπέκας, υπογράμμισε τη σημασία της κοινής προσπάθειας των τοπικών φορέων και κάλεσε ιδιαίτερα την επιχειρηματική κοινότητα να στηρίξει την πιλοτική πτήση

«Γίνεται μια προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα, συντονισμένη, με πρωτεργάτη τον Δήμο, για να ενώσουμε τα Γιάννενα με άλλους προορισμούς. Οι προσπάθειες αυτές θα έχουν αντίκτυπο στην τοπική αγορά και ευελπιστούμε τα αποτελέσματα να τα δούμε, έστω και μακροπρόθεσμα», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Θοδωρής Βαντόλας, στάθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα η σύνδεση με την Κρήτη να ενισχύσει τον τουρισμό και κατά τους χειμερινούς μήνες

«Η επιτυχία αυτής της πρώτης πιλοτικής πτήσης Ιωάννινα – Ηράκλειο θα μας δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση στην περιοχή μας, ώστε να έχουμε τουρισμό και τους χειμερινούς μήνες από μια πολύ μεγάλη αγορά, όπως είναι αυτή της Κρήτης. Στόχος μας είναι να υπάρχει μια διασύνδεση των Ιωαννίνων με το Ηράκλειο σε εβδομαδιαία βάση», υπογράμμισε.

Επόμενος στόχος η αεροπορική σύνδεση με Γερμανία και Ολλανδία

Εξάλλου, παράλληλα με την προσπάθεια για τη σύνδεση με την Κρήτη, ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει οργανωμένα τις ενέργειές του για την ενίσχυση της διεθνούς αεροπορικής συνδεσιμότητας της πόλης.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για αεροπορική σύνδεση με τη Φρανκφούρτη ή και με άλλες γερμανικές πόλεις, όπως το Ντίσελντορφ. Στις 27 του μήνα μάλιστα, αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα, θα αναχωρήσει για τη Γερμανία, όπου θα παρουσιάσει τον τουριστικό προορισμό «Ιωάννινα» και θα έχει σειρά επαφών με αντικείμενο και την προοπτική απευθείας αεροπορικής σύνδεσης.

Ο κ. Τάτσης σημείωσε ότι η αποστολή αυτή αποτελεί συνέχεια διαβουλεύσεων και επαφών που έχουν ήδη προηγηθεί, με τη συνδρομή της Ομογένειας και άλλων φορέων, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που ο Δήμος επιχειρεί να χτίσει σταδιακά και με συγκεκριμένες συνεργασίες.

Αμέσως μετά τη Γερμανία, η «Διπλωματία Πόλεων» θα συνεχιστεί στην Ολλανδία, με σταθμούς τη Χάγη και το Ρότερνταμ. Εκεί ο Δήμος θα παρουσιάσει επίσης το τουριστικό προϊόν των Ιωαννίνων, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

Στόχος, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, είναι οι συγκεκριμένες επαφές να ενισχύσουν την παρουσία των Ιωαννίνων στις συγκεκριμένες αγορές και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε, σε επόμενο στάδιο, να μπορεί να εξεταστεί στην πράξη η δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης με προορισμούς του εξωτερικού.

Read also

Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων με το δήμαρχο Φρανκφούρτης

Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων με τ...

Πολύπλευρη συνεργασία δήμου Ιωαννιτών και Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

Πολύπλευρη συνεργασία δήμου Ιωαννιτών...

Το Σπήλαιο Περάματος περνά στη νέα ψηφιακή εποχή

Το Σπήλαιο Περάματος περνά στη νέα ψη...

Δήμος Ιωαννιτών: Η αεροπορική σύνδεση Ιωαννίνων – Ηρακλείου κάνει το επόμενο βήμα μετά από μια συστηματική και πολυεπίπεδη κοινή προσπάθεια

Δήμος Ιωαννιτών: Η αεροπορική σύνδεση...