Είναι στη... φύση μας!

Μέτσοβο, Πάπιγκο, Αρίστη, Τσεπέλοβο, Πυρσόγιαννη, Κόνιτσα, Πράμαντα, Καλαρρύτες, Συρράκο, Μπουραζάνι, είναι μόνο μερικοί από τους τόπους όπου θα χρειαστείς φορτισμένη τη φωτογραφική μηχανή σου.

Pindos Mountains at piges aoou lake

Ανακάλυψε καταφύγια γεμάτα άγρια ζώα, διάσχισε πυκνά δάση και βαθιά φαράγγια, άκου το βουητό ορμητικών ποταμιών, βγες από οτιδήποτε θυμίζει την καθημερινότητά σου. Θαύμασε τα πέτρινα γεφύρια, τις εκκλησίες (μη χάσεις τη Μονή Κηπίνας) και τα αγροτόσπιτα, πιες ωραίο κρασί τοπικής παραγωγής και γεύσου μαγειρευτό φαγητό κάτω από αιωνόβιους πλατάνους σε πλατείες χωριών, στήσε τη σκηνή σου μπροστά σε θεόρατα βράχια ψηλών βουνοκορφών, πριν αρχίσεις το πρωί την ανάβαση προς τις αλπικές λίμνες.

Πως να χωρέσει τόση ομορφιά σε μία φωτογραφική μηχανή; Σε ένα κινητό τηλέφωνο; Πως να την περιγράψεις στις σελίδες σου στα κοινωνικά δίκτυα; Που να σταθείς για σέλφι; Ποια να «ανεβάσεις»; Μη ξεχάσεις, πάντως, αυτές πάνω ή κάτω από παραδοσιακά πετρόκτιστα γεφύρια! Όσο για την εμπειρία σου στο φαράγγι του Βίκου, ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια στον κόσμο, θα έχεις τόσα πολλά να πεις στους φίλους σου, αλλά δε θα βρίσκεις τα λόγια, δε θα ξέρεις από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις…

Χωριά σκαρφαλωμένα στα βουνά

Τα βουνά που περιβάλλουν τα Ιωάννινα έχουν κι άλλες εκπλήξεις, Μία από τις ομορφότερες είναι τα Ζαγοροχώρια, τα «χωριά πίσω από τα βουνά». Εκεί θα βρεις 46 πετρόκτιστα χωριά απίστευτης ομορφιάς. Το πράσινο δένει τόσο αρμονικά με την πέτρα, τη φυσική ή τη δουλεμένη με ανθρώπινο χέρι, που θα δυσκολευτείς να τις ξεχωρίσεις!

Το σκηνικό αλλάζει αέναα απ’ τα ανατολικά προς τα δυτικά και από τα χαμηλά προς τα υψώματα. Καταπράσινα δάση δίνουν τη θέση τους σε άγριες, γυμνές πλαγιές, ποτάμια και λίμνες, το εφήμερο γίνεται ένα με το αιώνιο, το ανθρώπινο γίνεται ένα με τη φύση.

Κι εκεί που πιστεύεις ότι δεν έχει πατήσει άνθρωπος για χρόνια, να σου μια γιαγιά να ρωτήσεις για το δρόμο. Κι εκείνη θα βάλει το χέρι της στην τσέπη να σε φιλέψει δύο καρύδια καθώς σου δείχνει την κατεύθυνση που αναζητάς.

Τόπος που επιστρέφεις

Το Ζαγόρι είναι αγαπημένος προορισμός φυσιολατρών από όλη την Ευρώπη. Οι περισσότεροι επιστρέφουν, ξανά και ξανά, και κάποιοι αγοράζουν και αναστηλώνουν ένα πέτρινο σπίτι για να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία στον επίγειο παράδεισο.

Σε άλλες εποχές, θα έστρωναν καλντερίμια ή θα έκτιζαν πέτρινες σκάλες και γεφύρια. Τώρα δε χρειάζεται, το δίκτυο που συνδέει τα χωριά μεταξύ τους είναι μεγάλο και δοκιμασμένο στο χρόνο. Εδώ, θα βρεις τη μεγαλύτερη πυκνότητα πετρόκτιστων γεφυριών της Ελλάδας. Σήμερα είναι πάνω από 60, τρεις φορές λιγότερα από την εποχή της ακμής τους, το 18ο αιώνα.

Αγγίζοντας το Θείο - Mονή Κηπίνας

Στο χωριό Καλαρρύτες Τζουμέρκων, θα σε αφήσει άφωνο η Mονή Κηπίνας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου.

Σκαρφαλωμένη στο βουνό, χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου, ο οποίος έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο, προκαλεί δέος και θαυμασμό. Το μοναστήρι χτίστηκε περί το 1212 μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Read more

Βίκος, ένα πανέμορφο φαράγγι

Καλωσόρισες σε ένα φαράγγι, που έχει καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες! Το φαράγγι του Βίκου, μήκους 24 χιλιομέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια στον κόσμο. Με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων, αποτελεί μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη σε σχεδόν παρθένα κατάσταση με 133 είδη πουλιών και 24 θηλαστικών. Ναι, είναι πολύ πιθανό σε κάποιο βράχο παραδίπλα σου να σκαρφαλώνει ένα αρκουδάκι!

Read more

Βόλτες στα Ιωάννινα: Τα ορεινά της Ηπείρου

Δεν είναι και λίγες οι επιλογές που έχετε για απόδραση από τα Ιωάννινα. Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς είνατι, το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα και η Κόνιτσα. Δεκάδες παραδοσιακοί, πέτρινοι οικισμοί που διατηρούν την πολιτισμική τους ταυτότητα. Τους χωρίζουν, ποτάμια, πέτρινα γεφύρια, γεωλογικά σχήματα, η χαράδρα του Βίκου. Πεζοπορία στα αναρίθμητα μονοπάτια του Ζαγορίου, ορειβασία στον Σμόλικα και στη Δρακόλιμνη, αλλά και δραστηριότητες, όπως parapente, και εξορμήσεις για άγρια μανιτάρια.

Read more

Ζαγοροχώρια

Στα Ζαγοροχώρια, ο άνθρωπος γίνεται ένα με τη φύση. Σε πολλά μέρη που επισκέπτεσαι, νομίζεις ότι δεν έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι, έτσι καλλιεργείται η αίσθηση της ανακάλυψης. Ζαγοροχώρια είναι η συνομιλία με τη φύση και τους ανθρώπους. Είναι η γιαγιά που θα συναντήσεις στο γραφικό πλακόστρωτο καλντερίμι και θα βάλει το χέρι της στην τσέπη να σε φιλέψει δύο καρύδια.

Read more

Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας

Το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας στεγάζεται στη Νήσο Ιωαννίνων, σε παραδοσιακό διατηρητέο πέτρινο κτίριο, που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο 2012 και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο πόλο ενημέρωσης για το περιβάλλον της λίμνης Παμβώτιδας και να συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη της Προστατευόμενης περιοχής.

Read more

Οι περίεργοι σχηματισμοί της φύσης

Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Ιωαννίνων, βρίσκεται το χωριό Πέραμα κι ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης, με ιστορία 1,5 εκατομμυρίων ετών.

Οι θάλαμοί του, είναι τόσο όμορφοι που πολλοί επισκέπτες, γεμάτοι δέος από την ομορφιά που κρύβει η γη στο εσωτερικό της, θεωρούν αδύνατο ότι όλα όσα απολαμβάνουν έχουν διαμορφωθεί χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση!

Οι σχηματισμοί είναι χιλιάδες, ο ένας πιο εντυπωσιακός από τον άλλον- άλλωστε κανένας δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη φύση στα θαύματα της δημιουργίας.

Read more

Ράφτινγκ & καγιάκ

Αρκετές σχολές έχουν έδρα τα Ιωάννινα και θα σε ξεναγήσουν στα ποτάμια της Ηπείρου. Άραχθος, Αώος, Βοιδομάτης και Καλαρρύτικος

είναι ιδανικοί ποταμοί για τα συγκεκριμένα σπορ, με διαδρομές εύκολες και δύσκολες, που φτάνουν ως τα 27χλμ. Μάλιστα, στον Αώο μία διαδρομή απευθύνεται στους πιο εξιδεικευμένους αθλητές στην Ελλάδα, με εμπειρία και τέλεια φυσική κατάσταση.

Read more

Το γαλαζοπράσινο Ιόνιο

Ελλάδα χωρίς θάλασσα, απλά δεν υπάρχει. Τα Ιωάννινα δε διαθέτουν, όμως με μία μόλις ώρα υπέροχης διαδρομής στην άνετη, σύγχρονη Εγνατία οδό, φτάνεις στις πιο γαλάζιες, διάφανες, κρυστάλλινες, καθαρές ακτές της Μεσογείου. Στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, που προσφέρουν αναρίθμητες επιλογές αναψυχής και ξεκούρασης.

Αμέτρητες παραλίες, πάνω σε μία ακτογραμμή περίπου 60 χιλιομέτρων. Καλαμίτσι, Μύτικας, Μονολίθι, Κανάλι, Καστροσυκιά, Λυγιά, Βράχος, Λούτσα, Αμμουδιά, Αγία Κυριακή, Λύχνος, Πάργα, Βάλτος, Σαρακήνικο, είναι μερικές από αυτές.

Read more

Φτιαγμένα από πέτρα

Στα Ζαγοροχώρια έχουν χτιστεί τα περισσότερα πετρόκτιστα γεφύρια της χώρας. Σήμερα διασώζονται πάνω από 60, αλλά στην εποχή της ακμής, περίπου στα 1800, ήταν 150-200.

Το χτίσιμο κάθε γεφυριού ήταν μεγάλη είδηση για τα χωριά της Ηπείρου. Όταν τελείωνε το γεφύρι, γινόταν μία ειδική γιορτή για να διαπιστωθεί αν αντέχει βαριά φορτία. Μαζεύονταν όλοι οι κάτοικοι, γέμιζαν σακιά με πέτρες, τα φόρτωναν στα μουλάρια και τα οδηγούσαν πάνω στη γέφυρα για να δούνε πόσο βάρος μπορεί να αντέξει. Ήταν τεράστια ντροπή για τον πρωτομάστορα, αν αυτό κατέρρεε.

Read more